duminică, 31 octombrie 2010

Concurs pe piata de capital pentru elevi si studenti

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis inscrierile la cea de-a doua editie a competitiei de tranzactionare bursiera pentru elevi si studenti, "Piata de capital". Concursul este organizat de Junior Achievement Romania cu sprijinul BVB si a Societatii de Investitii Financiare Tradeville si se adreseaza tinerilor cu virste cuprinse intre16 si 24 de ani. Participantii au posibilitatea sa administreze online, pe platforma Tradeville, cite un cont virtual in valoare de 50.000 de lei, prin care sa tranzactioneze actiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori, pentru o perioada de trei luni. La incheierea concursului, se acorda premii care constau in deschiderea unui cont real in valoare de 1.500 de lei, pentru concurentul care a obtinut cel mai mare randament si carti de specialitate in domeniul financiar pentru ocupantii celui de-al doilea si al treilea loc care vor fi evaluati in functie de numarul de tranzactii efectuate si capacitatea de diversificare a portofoliului.
Concursul face parte dintr-un proiect mai amplu, care cuprinde, pe linga competitie, si un program educational in scoala, lansat in anul scolar 2008/2009, implementat, in 2009, in 28 de universitati, licee, colegii nationale, colegii tehnice din 19 orase din Rom=nia, iar la competiţie au luat parte peste 500 de elevi si studenti.

Comcereal a lucrat pe pierderi

Cifra de afaceri a societatii Comcereal Bacau a scazut la mai putin de jumatate, la sfirsitul trimestrului al treilea 2010, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, de la 6,5 milioane de lei, aceasta a ajuns la putin peste trei milioane. Societatea, care se ocupa de comertul cu cereale si plante tehnice, dar si cu depozitarea cerealelor, a avut venituri semnificativ mai mici din vinzarea marfurilor, de asemenea sub jumatatea celor din 2009, de numai 2,2 milioane de lei, si la jumatatea celor din exploatare, de 3,75 de milioane la 30 septembrie 2010. Pierderile societatii au ajuns, astfel, la aproape 230.000 de lei, dupa cheltuieli totale de peste patru milioane de lei, fata de venituri totale de 3,75 de milioane de lei. Pierderea neta a societatii a fost de 288.267 de lei.
Comcereal este controlata de Salbac Bacau, societate din Grupul Agricola, cu 50,40% din capitalul social, si de Broadhurst Investments Limited Nicosia, cu 10,60% din capital - conform datelor de la Depozitarul Central, din 30 iunie 2010.

Venituri si profit in scadere la SIF Moldova, in primele noua luni

Veniturile totale ale Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova Bacau erau cu 16% mai mici la sfirsitul trimestrului al treilea al anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cel mai mult au scazut veniturile din imobilizari financiare, cu 70%, pentru ca principalele surse de dividende din sectorul bancar au fost in descrestere (pe fondul crizei financiare) - se arata in Raportul pe trimestrul al treilea 2010 al societatii. Aceste venituri reprezinta 15% din totalul veniturilor realizate in primele trei trimestre din 2010. De asemenea, veniturile din dobinzi au inregistrat o diminuare de 43%, ca urmare a diminuarii ratelor de dobinda bancara. {i cheltuielile totale au scazut, insa, cu 35% comparativ cu aceeasi perioada a exercitiului financiar precedent. Semnificativa este cresterea veniturilor din dividende, fata de programul conceput pentru anul 2010, care la sfirsitul trimestrului al treilea erau de 21 de milioane de lei, fata de o estimare de 8 milioane (o crstere de 263%).
Astfel, profitul net al SIF Moldova a fost de numai 94 de milioane de lei, cu 12% mai mic fata de cistigul din perioada similara a anului trecut, dar profitul obtinut in primele noua luni depaseste cu 72% nivelul bugetat pentru intreg anul, respectiv 54,8 milioane de lei.
Politica de investitii si dezinvestitii a SIF Moldova este axata pe cresterea valorilor activelor, optimizarea structurii acestora si pe managementul lichiditatilor.

"Ziua Petrochimistului", sarbatorita la Onesti

Rafo Onesti
"Ziua Petrochimistului", sarbatorita de regula pe 8 noiembrie, de praznuirea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, va fi marcata in acest an la Onesti de Federatia Nationala a Sindicatelor Libere "Lazar Edeleanu". Gazda reuniunii reprezentantilor celor 34 de sindicate afiliate acestei federatii va fi, pe 5 noiembrie, Sindicatul Liber Rafinorul, din societatea Rafo. Sarbatorirea Zilei Petrochimistului a fost lansata in anul 1995 de Federatia "Lazar Edeleanu" si este inscrisa, an de an, in Contractul Colectiv de Munca incheiat cu patronatele din petrochimie.

sâmbătă, 30 octombrie 2010

Trecem la ora de iarnă

Pe 31 octombrie, ora 3,00, Ora oficială de vară este înlocuită cu Ora oficială de iarnă. Acele ceasornicelor trebuie date cu o oră înapoi. Astfel, ora 4,00 devine ora 3,00.

La brat cu oficialii REGIO pe santierele proiectelor finantate

• astazi: Proiectul pasajului rutier din Bacau

Romeo Stavarache, Doina Surcel si Gheorghe Harja
in dialog cu George Ioanid (Foto: Petru DONE)
Autoritatea de Management REGIO - Programul Operational Regional (AM POR) si Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est au organizat, la sfirsitul saptaminii trecute, pentru jurnalistii din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, vizitarea unor proiecte finantate prin acest program si implementate in judetele Bacau si Neamt. Au fost vazute santierul proiectului Pasajului rutier subteran din Bacau, Ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti si Extinderea Complexului hotelier Mariko Inn, din Roman. Ziaristii au fost insotiti de Doina Surcel, director general pentru Autorizare si Plati din AM POR, si de Gheorghe Harja, directorul Directiei Organism Intermediar al ADRN Nord-Est.

Pe santierul Pasajului rutier din Bacau, constructorii tocmai se pregateau sa inceapa etapa a doua a forajului care trece pe sub liniile de cale ferata - portiunea cea mai grea a lucrarii. Forajul - am aflat de la Grigore Ioanid, initiatorul tehnologiei unice aplicata la lucrarile de constructii, reprezentantul firmei italiene Procom - se face pe o lungime de 86 de metri si se vor scoate, in total, 9.000 mc de pamint. Circulatia pe calea ferata, pe sub care erau sapati deja 25 de metri, nu va fi intrerupta pe timpul lucrarilor decit in perioadele in care se executa forajul efectiv, pe etape, in care vor fi afectate doar cite trei linii consecutiv. In etapa in care se lucreaza acum se va inainta, frontal, cu inca 20 - 25 de metri, dupa care se vor turna din nou betoane. Sub calea ferata, pamintul este ca un bloc de beton, dar este impins afara cu o presiune de 1.000 de atmosfere. "In Romania - a precizat Grigore Ioanid -, este prima lucrare de constructii care foloseste o astfel de tehnologie (Lansare totala de elemente prefabricate in structura de rezistenta). Sistemul este folosit, de altfel, numai in Italia, dar in traversarile de sub calea ferata este prima data folosit, in Bacau".

Lucrarile, sub ochii finantatorilor

Pasajul rutier va prelua 25% din traficul prin Municipiul Bacau si va asigura legatura directa a traficului din Cartierul CFR, de pe strada {tefan Guse, cu centrul municipiului, pe strazile Oituz, Ionita Sandu Sturza si Vasile Alecsandri. Lucrarile sint finantate prin Programul Regio, Axa Prioritara 2 - "Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport", cu peste 24,5 milioane de lei nerambursabili, dintr-o valoare totala de aproape 31 de milioane. Primarul Romeo Stavarache a venit si el pe santier: "Sint foarte multumit de evolutia lucrarilor. Multumesc Ministerului Dezvoltarii si doamnei director Doina Surcel in special, pentru ca au fost alaturi de noi de la inceput, dar si Agentiei Nord-Est, care, practic, ne fereste sa nu facem nici o greseala in aplicarea proiectului. Este un proiect de mare importanta locala, dar cred ca este si de importanta regionala si nationala. El face parte dintr-o strategie regionala: se rezolva o cale de comunicatii care, practic, era opturata. Se va putea ajunge din partea de Est in cea de Vest a orasului in circa 5 - 7 minute".

Un proiect major pentru economia orasului

Proiectul de finantare a lucrarilor la Pasajul rutier din Bacau a fost primul din Regiunea Nord-Est ca punctaj. El are ca obiectiv imbunatatirea accesibilitatii si mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor in municipiul Bacau, in vederea stimularii dezvoltarii economice durabile prin realizarea pasajului rutier subteran Oituz - {tefan Guse. "Am avut ocazia sa vedem, pe viu, una dintre cele mai mari realizari al Bacaului - a opinat Doina Surcel. Este un obiectiv deosebit, mai mult decit un proiect de reabilitare a unei strazi: un pasaj care va rezolva multe probleme de trafic, o lucrare care trebuie analizata si din perspectivele impasului economic pe care il traversam, care va rezolva multe dintre problemele economice ale orasului. Si trebuie sa retinem si efortul financiar facut de Uniunea Europeana in acest proiect, fara de care nu ar fi fost posibil". Agentia pentru Dezvoltare Nord-Est a inceput campania, pentru acest proiect cu mult inainte de inceperea lucrarilor si il urmareste pas cu pas. "Proiectul - a spus Gheorghe Harja - este interesant si pentru ca este parte componenta a strategiei de dezvoltare a Municipiului Bacau, care precede un alt proiect major din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana".
Asupra celorlalte proiecte viizitate de jurnalisti vom reveni in editiile urmatoare.

Patru teme majore de interes la Forumul Regional de Investitii

Editia a VII-a a Forumului Regional de Investitii Nord-Est, care va avea loc in perioada 4 - 5 noiembrie, la Iasi, prpune patru teme majore de interes. Acestea sint:
• Managementul urban integrat inseamna o strategie unica menita sa conduca la servicii publice moderne, conditii de viata mai bune pentru cetateni si o zona atractiva pentru investitori si turisti. (Conferinta "Perspective de dezvoltare a oraselor din Regiunea Nord-Est");
• Teritoriul este valorizat atunci cind exista cooperare intre promotorii de dezvoltare. Cit de reale sint retelele de cooperare din regiunea noastra? Exista exemple de buna practica privind inovarea tehnologica - sa le cunoastem! (Atelierul de lucru "Promovarea inovatiei in mediul de afaceri”);
• Dezvoltarea inseamna sustenabilitate. Tot mai mult, insa, fenomenele globale (incalzirea, criza economica, criza sociala) ne indeamna sa analizam si principiul eco-eficientei ca adevarata sansa pentru o dezvoltare durabila. (Seminarul „Viitorul va fi eco-eficient sau nu?”);
• Anul 2010 a fost declarat Anul European impotriva saraciei si excluziunii sociale. Care au fost obiectivele propuse de Comunitatea Europeana? Au fost ele atinse? Care este punctul de vedere al mass mediei regionale? (Dezbaterea publica „2010 - Anul european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale”).
Evenimentul este organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi, Consiliul Judetean Iasi, Institutia Prefectului judetului Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi, Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi, Parcul {tiintific si Tehnologic Tehnopolis Iasi si Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Iasi, la centrul de conferinte al Hotelului Traian.

vineri, 29 octombrie 2010

Campania dedicata de Vodafone clientilor de business a ajuns in Bacau

Dorin Onofras, Adrian Georgescu si Robert Turcescu,
gazdele Vodafone Business Club in Bacau (Foto: Petru DONE)


• invitatul special al acesteia a fost cunoscutul jurnalist Robert Turcescu

Vodafone Romania a continuat, ieri, 29 octombrie, in Bacau, noua serie de conferinte regionale "Vodafone Business Club", lansata cu putin timp in urma si care cor avea loc in principalele orase din tara. Evenimentul - au spus organizatorii - este dedicat mediului de afaceri, care include dezbateri si discutii pe teme economice si de comunicatii. Cu aceasta ocazie, Vodafone a prezentat noua campanie de comunicare dedicata clientilor de business,
sub sloganul "Ai idei, avem solutii!".
La intilnirea cu clientii companiei, cu reprezentanti ai mediului de afaceri din zona si cu ziaristii au venit Adrian Georgescu, director Sales Business Market la Vodafone Romania, Dorin Onofras, director de vinzari pe Moldova, si cunoscutul jurnalist Robert Turcescu. Adrian Georgescu a folosit, astfel, prilejul de a prezenta ultimele noutati in portofoliul de produse si servicii Vodafone pentru segmentul de business si modul in care solutiile de comunicatii pot ajuta companiile sa aiba un control sporit asupra costurilor si sa-si atinga obiectivele de eficienta, performanta si flexibilitate. "A fost o ocazie de a ne intilni cu clientii nostri si de a gasi impreuna solutii cit mai potrivite nevoilor actuale ale companiilor. Intrebati, intr-un sondaj recent, ce apreciaza in relatia cu Vodafone, reprezentantii companiilor mentioneaza, in primul rind disponiblitatea echipei noastre de a oferi solutii flexibile si personalizate, inovatia si calitatea serviciilor si a retelei Vodafone" - a spus Adrian Georgescu.
Cei de la Vodafone au mizat pe interesul pe care majoritatea dintre noi o acorda, astazi, problemelor generate de criza economica. Despre modul de abordare a acestei problematici a vorbit, in manierea nonsalanta pe care o aborda in aparitiile sale televizate, Robert Turcescu a sustinut, in fata asistentei de la Bacau un veritabil eseu despre increderea pe care o putem avea in fortele noastre in a schimba conditiile de edificare economica a societatii, in fata unor
pericole si mai mari de cit actuala actualei crize care ne afecteaza. Partea plina sau goala a paharului au semnificatii diferite, in functie de privitor, dar si in functie de maniera de abordare a problemei.
Pe ideile vehiculate cu acest prilej, vom reveni, insa, in articolele urmatoare.

Mai putini bacauani in "Who's who in business Romania"

• in topul intocmit de Ziarul financiar mai apar, anul acesta, doar Costel Casuneanu, Costel Ceocea, Claudiu Doros, Grigore Filip, Alin Giurea, Grigore Horoi si Dragos Paval
• nu mai apar Gheorghe Antochi, Adrian Paval si Alexandru Matei


Numai sapte bacauani, plus doi oameni de afaceri care provin din judetul Bacau, au aparut in topul "Cei mai importanti 1.000 de oameni din business 2010", realizat de Ziarul financiar, care este anuarul "Who's who in Business Romania", si scoate la lumina decidentii din afacerile autohtone care conduc sau care au creat companii de zeci, de sute de milioane sau miliarde de euro. Selectia a fost facuta marcind fiecare domeniu important din business - servicii financiare, energie, auto, industrie, constructii & real estate, bunuri de larg consum, farma & sanatate, turism, media & advertising, servicii profesionale, transporturi si comert si IT&C.

"Consiliul Investitorilor Straini din Romania - se arata in Argumentul care deschide topul - a inscris printre masurile de relansare a economiei propuse in aceasta toamna ideea ca Guvernul sa lucreze cu un corp consultativ de 1.000 de oameni din business. A treia editie a Anuarului Who's who in Business Romania ii este, de astazi, la indemina". Printre cei 1.000, din Bacau, in domeniul Servicii financiare sint nominalizati presedintele director general al Societatii de Investitii Financiare Moldova, Costel Ceocea (54 de ani), absolvent al facultatii de Stiinte Economice a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, si Claudiu Doros (40 de ani), director general adjunct al aceleiasi societati, absolvent al Facultatii de Litere si Stiinte a Universitatii "Vasile Alecsandri" din Bacau. In domeniul Industrie, doar un singur bacauan, Grigore Filip (56 de ani), presedintele Aerostar Bacau, absolvent al Facultatii de Inginerie Aerospatiala a Universitatii Politehnica Bucuresti.
Un domeniu mai bogat in nume este Real estate & constructii. Aici, apar Costel Casuneanu (51 de ani), presedintele PA&CO International Oituz, care detine impreuna cu sotia, Paulina, una dintre cele mai mari firme de constructii si care a construit peste 2.000 de kilometri de drumuri. Dragos Paval (44 de ani), coproprietarul companiei Dedeman alaturi de fratele sau, Adrian Paval, absolvent al facultatii de Matematica si Informatica din Iasi, a dezvoltat cea mai mare retea de bricolaj din Romania (3.000 de angajati si afaceri de circa 250 de milioane de euro). In acelasi domeniu, apare si un onestean, Marius Marin (49 de ani), acum director general al Macom-Simcor Deva, absolvent al Facultatii de Mecanica a Politehnicii bucurestene.
Domeniul Bunuri de larg consum il mentioneaza pe Alin Giurea, presedinte director general al companiei Pambac Bacau (49 de ani), absolvent al Facultatii de Tehnologia si Chimia Produselor Alimentare a Universitatii din Galati, masterand la mangementul in economia de tranzitie, cu un doctorat in inginerie alimentara si care face parte de peste 18 ani din managementul Pambac. De la Agricola Bacau este prezent in top Grigore Horoi (54 de ani), presedintele grupului, tot de peste 18 ani in societate, absolvent al facultatii de Stiinte Economice a Universitatii din Iasi.
Si, tot din Bacau originar, Viorel Catarama (55 de ani) este din nou in top, fiind presedintele companiei Elvila, pe care a infiintat-o la inceputul anului 1990. Catarama este absolvent al Facultatii de Comert de la ASE Bucuresti.

Agricola a lansat prima platforma online a unui producator de carne din Romania

Grigore Horoi si trofeul Piata 2010
• afacerile Grupului Agricola au crescut cu 23% in primele 9 luni


Pentru a dezvolta noi paliere de comunicare pentru consumatorii sai, Agricola a lansat, in premiera, prima platforma online a unui producator de carne din Romania - www.creatordepofta.ro, unde informarea consumatorilor in ceea ce priveste o alimentatie sanatoasa si gustoasa este completata de inedit: puiul de la Agricola a plecat intr-o calatorie in lume, unde va descoperi arome si retete noi pentru toti cei care iubesc gustul carnii de pasare. Astfel, patru reprezentanti ai online-ului romanesc, Bobby Voicu, Adrian Hadean, Cristian China si Dan Silviu Boerescu vor oferi gurmanzilor retete de pui din intreaga lume.

Grupul de firme Agricola Bacau inregistreaza o crestere a cifrei de afaceri de 23% in primele trei trimestre, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la principalele categorii de produse comercializate (carne de pui, mezeluri, semipreparate, respectiv oua de consum). Defalcat, pe produse, fata de primele noua luni ale anului 2009, vinzarile de carne de pui au crescut cu 20% (cu 32% in volum), cele de salamuri crude uscate si preparate fierte afumate cu 38% ( cu 59% in volum), cele de semipreparate si produse pregatite din carne cu 6% (cu 11% in volum), iar cele de oua de consum cu 16% (dar cu o scadere de 10% in volum). "Pe piata carnii de pasare - spune Grigore Horoi, presedinte companiei -, se inregistreaza, din a doua jumatate a anului, o usoara tendinta de crestere a volumelor fata de anul trecut. ~n timp ce toate categoriile de produse de larg consum au inregistrat anul acesta cresteri de preturi, pretul mediu la carnea de pasare este cu 10% mai mic fata de cel inregistrat in 2009, asta si in contextul in care subventiile din agricultura au fost retrase de la 1 ianuarie 2010. Cu toate acestea, Agricola Bacau s-a adaptat foarte bine la cerintele si asteptarile clientilor si consumatorilor sai si a reusit sa creasca la o cota de piata de 14% la carnea de pui (chiar 16% in retailul modern). Desi contextul economic este unul dificil, am crescut cifra de afaceri, am fost inovativi, am lansat produse noi si am comunicat, iar feedback-ul n-a intarziat sa apara. Premiile pe care le-a castigat compania nostra in luna octombrie demonstreaza ca Agricola Bacau este vazuta de reprezentantii comerciantilor drept o companie dinamica si un partener de afaceri puternic".
Asa cum ne-am informat, deja, cititorii, Agricola a obtinut trofeele pentru "Cel mai puternic brand" si "Cea mai eficienta promotie" din categoria Carne si produse din carne la Gala Premiilor Piata 2010, ca urmare a voturilor exprimate de peste 700 de comercianti, precum si mentiunea pentru «Cel mai dinamic comerciant din retailul modern», cu care a fost distinsa reteaua e magazine.
~n ultimul an, Agricola a lansat produse noi in premiera pe piata interna: Puiul familist, Puiul Antistres, Puiul Fericit, produsele feliate (salamuri crude uscate si specialitati fierte afumate din piept de pui) si a relansat Crenvurstii din piept de pui ca urmare a unei cercetari dezvoltate la nivel national.

miercuri, 27 octombrie 2010

Restantele bancare ale bacauanilor ramin pe crestere


Majorarea restantelor la creditele bancare ale bacauanilor devine un fenomen general si fara oprire. O usoara inviorare a platilor in luna iulie a fost anulata in august, iar in septembrie datoriile in banci s-au accentuat. De la 1 ianuarie, restantele au crescut continuu si au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii doi ani. Acestea se cifreaza la 280 de milioane de lei, fata de aproape 196 de milioane in ianuarie si peste 268 in august. In schimb, volumul economiilor bancare in lei si in valuta ale bacauanilor a fost mai mic in septembrie, comparativ cu luna precedenta, si a ajuns la ceva mai mult de 5.500 de milioane de lei, in timp ce al creditelor a crescut pina la peste 3.600 de milioane de lei, asa cum rezulta din situatia facuta publica de Banca Nationala a Romaniei.

Bacauanii au solicitat bancilor credite in lei de peste 1.761 de milioane de lei, iar in valuta la echivalentul a 1.850 de milioane de lei. In schimb, disponibilitatile la vedere, depozitele pe termen si depozitele rambursabile dupa notificare si altele sint in valoare de peste 5.500 de milioane de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie in lei, fie in valuta, este cel al creditelor curente, aflate in preluare / rambursare. Creditele restante ramin, in continuare, mai mici decit economiile, dar de peste 280 de milioane de lei, de aproape 7,5 ori mai mari decit cele din luna octombrie 2008 (inceputul crizei economice), cind au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de inteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, 3.609 milioane de lei, pe cind nerezidentii abia ating 1,47 de milioane de lei.
Problema cea mare ramin, in continuare, si pe piata bacauana, creditele pentru consum ale populatiei, cele mai mari, de 1.184 de milioane de lei in ambele tipuri de valuta, in timp ce pentru locuinte s-au cerut numai 360 de milioane de lei, iar pentru alte scopuri 128 de milioane (dublu fata de iunie). Cel mai mare volum de credite apare, insa, in contul agentilor economici, adica aproape 1.923 de milioane de lei, tot in ambele valute (nationala si straina).
La capitolul disponibilitati, putem vorbi de economii importante si in cazul firmelor si institutiilor. Acestea au in cont depozite in valoare de 488 de milioane de lei. Dar populatia detine ponderea, ca de obicei, la sfirsitul lunii septembrie suma fiind de aproape 2.172 de milioane de lei (in scadere). Trendul acestei piete a fost unul diferit in septembrie, dupa ce criza financiara si economica s-a copt bine si la noi. Recomandarile facute aici sint in favoarea economiilor, dar a reaparut si in favoarea creditelor.
La nivel national, valoarea totala a creditelor restante ale populatiei si firmelor la nivelul lunii septembrie se cifreaza la peste 15,666 de miliarde lei, in crestere de 2,4 ori fata de luna septembrie a anului trecut si cu 9% peste cele inregistrate in luna august. Potrivit datelor BNR, din valoarea totala a creditelor restante ale populatiei si firmelor, 7,307 miliarde lei sint in moneda nationala si 8,359 de miliarde de lei reprezinta restantele la creditele in valuta exprimate in lei. Populatia a contractat credite in lei si valuta de peste 102,9 miliarde echivalent lei de la banci, pina in luna septembrie a acestui an, mare parte din suma (64%) fiind reprezentata de creditele pentru consum, in valoare de peste 65,7767 miliarde echivalent lei, potrivit datelor BNR.

Ce declaratii se depun electronic la FISC

Directia Generala a Finantelor Publice Bacau a facut noi precizari cu privire la depunerea in format digital a declratiilor fiscale, de la 25 noiembrie. Este vorba despre obligatiile declarative aferente lunii octombrie, pentru care declaratiile fiscale vor fi depuse numai electronic de contribuabilii mari si mijlocii. Aceste declaratii sint:
a) 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat";
b) 101 "Declaratie privind impozitul pe profit";
c) 102 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale";
d) 120 "Decont privind accizele";
e) 130 "Decont privind impozitul la titeiul din productia interna";
f) 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata";
g) 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata";
h) 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile / achizitiile / prestarile intracomunitare";
i) 710 "Declaratie rectificativa".
Declaraiile se depun prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro, iar documentele trebuie semnate prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat în conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica. Pentru garantarea securitatii operatiunilor electronice, titularii certificatelor calificate se vor înregistra conform Instructiunilor de utilizare a serviciului depunere declaratii online publicate pe site-ul ANAF, la adresa: www.anaf.mfinante.gov.ro, sectiunea Declaratii electronice / înregistrare certificate digitale. Aceeasi procedura se aplica si în situatia în care titularul certificatului calificat este desemnat sau împuternicit de mai multi contribuabili pentru semnarea declaratiilor fiscale.
ANAF încurajeaza persoanele care nu se încadreaza în categoria contribuabililor mari sau mijlocii sa utilizeze mijlocul electronic de depunere a declaratiilor fiscale ca metoda alternativa de declarare.
Lista furnizorilor de certificate digitale calificate acreditati în prezent se gaseste pe site-ul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (www.mcsi.ro), Registrul furnizorilor de servicii de certificare (Certsign, Digisign, Trans Sped). Procedurile de obtinere a certificatelor digitale sint publicate pe site-urile de Internet ale furnizorilor.

Top 5 economic bacauan (22 - 28 octombrie)

Aceasta rubrica evidentiaza cele mai bune rezultate, cele mai importante actiuni si cele mai mari efecte pe care o societate comerciala, o organizatie sau o institutie, chiar si o personalitate sau alta, le-au obtinut s-au le-au produs pe parcursul unei saptamini in judetul Bacau. Facem, saptaminal, de simbata pina vineri, o selectie a celor mai importante evenimente economice ori social-politice cu efect asupra dezvoltarii economice a judetului mai ales in aceasta perioada critica economic si financiar. Asadar, pentru aceasta perioada:

1. Eurobyota-Construct Bacau - Pentru lansarea proiectului „Modernizare prin achizitionarea de urilaje performante pentru prelucrarea lemnului”, in valoare de 1,4 milioane de lei, cofinantat prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.
2. Comservice-Company Bacau - Pentru dedrularea proiectului „Unificare sistem informatic filaile si sediu central – achizitii servicii de comunicare, hardware, implementare VPN”, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in valoare totala de peste 500.000 de lei.
3. Asociatia Betania Bacau - La implinirea a 15 ani de activitate pentru ajutorarea unor categorii defavorizate de cetateni.
4. Dumitru Nanescu - La implinirea a 50 de ani de viata. Cel mai important om din turismul bacauan, Dumitru Nanescu este directorul general al Agentiei de turism Inter-Tour Bacau, vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Tursim din Romania - ANAT Nord-Est si vicepresedinte al Patronatului judetean din trusim si alimentatie publica Bacau.
5. Pambac Bacau - Pentru lansarea campaniei promotionale „Gateste-ti porcul de Craciun”, cu premii constind in alimente pentru masa de Craciun.

Ghiseul bancar

Banca Romaneasca: emite carduri cu cip, care dau mai multa siguranta la tranzactionare, fiind mai greu de clonat;
Citibank: ofera utilizatorilor posibilitatea de a discuta online non-stop cu consultantii bancii despre conditiile contractarii unui credit de nevoi personale;
Banca Transilvania: a scazut cu 1% dobinzile la creditul "Practic BT", promotie valabila pina la sfrisitul anului;
• OTP: a majorat dobinzile la 7,25% la depozitele in lei nou constituite pe trei luni;
Carpatica: ofera, pina la sfirsitul anului, un credit de refinantare cu ipoteca, pentru care promite sa nu perceapa dobinda in primele trei luni de la acordare si o perioada de gratie de trei luni la plata ratelor;
ProCredit: vinde un serviciu prin intermediul caruia clientii pot afla in timp real , prin SMS, informatii privind incasarile in contul curent, la 30 de minute de la intrarea banilor in cont.

BRD întrerupe, temporar, reţeaua de carduri

BRD-Groupe Société Générale întrerupe reţeaua proprie de ATM-uri şi POS-uri de joi, de la ora 22,00, până vineri dimineaţa la ora 9,00, din cauza unor lucrări de întreţinere la sistemul informatic.
BRD-Groupe Société Générale are 2,2 milioane de carduri valide şi operează o reţea de aproximativ 1.500 de ATM-uri şi peste 20.000 POS-uri.

Ziaristi pe santierele proiectelor Regio

Autoritatea de Management a Programului Operational Regional - Regio organizeaza, pe 28 octombrie, prima vizita a ziaristilor din Regiunea Nord-Est la obiective din proiecte implementate cu finantare prin acest program. Scopul actiunii - spun organizatorii -este ca jurnalistii si, ulterior, cititorii lor, sa constate stadiul implementarii acestor obiective si, implicit, impactul avut de Programul Operational Regional la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord Est.
La intilnire vor participa si reprezentan?i ai Autoritatii de Management Regio, reprezentanti ai Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si beneficiari. Vor fi vizitate trei proiecte care se aplica în judetele Bacau si Neamt: "Pasaj rutier subteran Oituz - Stefan Guse", din Bacau, "Modernizare Ambulatoriu integrat al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti" si "Extindere Complex Hotelier Mariko Inn", din Roman.
Autoritatea de Management organizeaza astfel de vizite ale ziaristilor in toate cele opt regiuni de dezvoltare din tara.

CECCAR demonteaza acuzatiile Consiliului Concurentei

CECCAR are 34.000 de membri in toata tara
  •  Organizatia a fost amendata cu aproape un milion de euro
    Consiliul Concurentei a amendat Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - CECCAR cu peste patru milioane de lei (aproximativ 950.000 de euro) "pentru fixarea tarifelor practicate de membrii sai". In replica, CECCAR sustine ca "masura este netemeinica si abuziva" si spune ca se va adresa justitiei pentru a se face dreptate, dupa o decizie de care a aflat abia pe 26 octombrie. Consiliul Concurentei acuza CECCAR de practici de tip cartel si de perpetuarea timp de noua ani, dupa declansarea investigatiilor in acest caz, "a incalcarii legii". CECCAR arata, insa, ca în perioada 2001 - 2009 nu a existat vreo corespondenta intre cele doua entitati în legatura cu vreo încalcare a legislatiei concurentei, iar dupa declansarea investigatiei a aflat noutati de la Consiliul Concurentei doar prin intermediul presei".

    Consiliul Concurentei mai arata ca Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, de CECCAR, in anul 2004, iar sumele au fost transformate in euro. Pentru a fi aplicate de toti membrii sai, in 2009 s-a decis publicarea in Monitorul Oficial a Regulamentului care stabilea nivelurile onorariilor. "Masura dispusa de Consiliul Concurenti - se arata intr-un comunicat al Biroului Permanent al Consiliului Superior al CECCAR - este netemeinica, deoarece se bazeaza pe supozitii si estimari si nu pe fapte si acte certe, pe interpretarea eronata si abuziva a unor reglementari în domeniu si pe neîntelegerea rolului, naturii juridice si atributiilor CECCAR prevazute în reglementarile interne, cele europene si în standardele internationale aplicabile acestei organizatii". Masura este si abuziva - mai arata Biroul Permanent - deoarece nu s-a demonstrat ca sint întrunite conditiile prevazute de art.5 alin (1) lit a) din Legea Concurentei (si anume, ca ar exista întelegeri exprese sau tacite pentru fixarea concertata a tarifelor practicate de expertii contabili) si nu s-a demonstrat ca sint întrunite cumulativ, asa cum prevede legea, cele trei conditii pentru a face aplicabilitate acest articol din lege (existenta unor întreprinderi sau asociatii de întreprinderi; existenta unei întelegeri între întreprinderi; întelegerea sa aiba ca obiect sau ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurentei pe piata româneasca).

    Cea mai mare amenda aplicata unei asociatii

    Amenda aplicata CECCAR reprezinta 9,2% din veniturile CECCAR si este cea mai mare aplicata, vreodata, unei asociatii. Cei afectati sustin, insa, ca aceasta este "aberanta, netemeinica si nelegala", deoarece nu s-a demonstrat ca veniturile CECCAR luate în calcul ar avea vreo legatura cu metodologia de stabilire a tarifelor recomandata expertilor contabili si cu veniturile membrilor. "De altfel, din veniturile luate în calcul pentru stabilirea amenzii doar 40% provin din cotizatii de la membri, iar din acestea peste 50% sint cotizatii fixe stabilite cu aproape 10 ani în urma, care nu au nici o legatura cu veniturile membrilor" - se mai arata in comunicat. De asemenea, se arata ca nu a fost constatat vreun temei pentru a încadra fapta la gravitate mare si de lunga durata si nu au fost prezentate dovezi care sa conduca la aplicarea de circumstante agravante. "Metodologia - spun expertii contabili - a fost publicata în luna februarie 2009, iar corespondenta Consiliul Concurentei - CECCAR din anul 2000 a avut cu totul alt subiect. Cu toate acestea, nimeni si nimic nu a împiedicat Consiliul Concurentei sa astepte noua ani pina la declansarea investigatiei. La raportul de investigare, CECCAR a prezentat zeci de pagini de observatii prin care s-a demonstrat netemeinicia constatarilor; la observatiile prezentate si la concluziile dupa audierea în fata Consiliului Concurentei. Dar, nu s-a primit vreo pozitie a acestuia".

    marți, 26 octombrie 2010

    BNR a batut moneda la aniversarea Universitatii "Cuza" din Iasi

    Universitatea Al. Ioan Cuza
    Banca Nationala a Romaniei a lansat in circuitul numismatic un set de monetarie dedicat aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Setul contine toate monedele romanesti aflate in circulatie: 1 ban, 5 bani, 10 bani si 50 de bani, inclusiv moneda comemorativa de 50 de bani dedicata aniversarii a 100 de ani de la primul zbor romanesc efectuat de Aurel Vlaicu cu un aparat de constructie proprie, precum si o medalie din argint cu forma rotunda, diametru de 28 mm, o greutate de 15,5g si margine neteda.
    Aversul medaliei prezinta, in jumatatea superioara, cladirea universitatii; dedesubt, primul sediu al universitatii, iar la exterior inscriptiile «UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA“ IASI», sus, si „1860 - 2010“, jos. Reversul medaliei prezinta, in centru, inscriptia „150 ANI“; in stinga, o strofa din imnul academic „Gaudeamus Igitur“: Vivat Academia, Vivant Professores, Vivat membrum quodlibet, Vivant membra quaelibet, Semper sint in flore!, iar in dreapta stema universitatii.
    Atât medalia, cit si monedele care alcatuiesc setul sint realizate in conditii de calitate proof. Setul se prezinta sub forma de pliant, introdus intr-un etui, piesele componente fiind incastrate in locasuri speciale. Tirajul acestei emisiuni este 1.000 de seturi, iar pretul de vinzare, exclusiv TVA, este de 155 lei/set. Lansarea in circuitul numismatic se face prin ghiseele sucursalelor Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR.

    Conferinta a Patronatului Societatilor din Constructii in Bacau

    Octavian Turcu si Tiberiu Androaiei (Foto: Petru DONE)
    Patronatul Societatilor de Constructii (PSC), membru al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR), s-a intilnit, ieri, 26 octombrie, cu circa 15 reprezentanti ai unor firme de constructii din Bacau si ai filialei Bacau-Neamt a Ordinului Arhitectilor din Romania. La intilnire au fost prezenti si presedintele filialei Bacau a UGIR, Octavian Turcu, si vicepresedintele filialei OAR, Gelu Tudorache. "Este prima conferinta dintr-o serie de zece - a spus vicepresedintele Patronatului, Tiberiu Androaiei - pe care o incepem in tot atitea judete din tara si in Bucuresti, cu scopul de a schimba atitudinea si abordarae in tot ceea ce inseamna politici economice in Romania, dar in special cele legate de breasla constructorilor, care s-a dovedit a fi grav afectata in aceasta perioada". A fost prezentat Programul de promovare a constructorilor 2010 - 2012 al participarii constructorilor romani in proiecte de investitii si OUG 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor initiata de Patronatul Societatilor din Constructii. De asemenea, prin sistemul de teleconferinta participantii au putut lua legatura si cu Mihai Mereuta, presedintele Ligii proprietarilor de locuinte Habitat Urban.
    PSC organizeaza, in octombrie si noiembrie, un program de conferinte locale pentru identificarea de solutii pentru revigorarea industriei constructiilor, afectata de criza economica si pentru prezentarea proiectului de lege propus de patronat pentru imbunatatirea OUG
    69/2010, cu referire la programul de reabilitare termica nationala, program care - spun organizatorii - in actuala forma legislativa nu este functional, negarantind calitatea executiei.
    Asupra celor concluziilor acestui eveniment vom reveni, pe larg, in editiile urmatoare.

    "Prietenul vacanţelor noastre" a trecut de primii 50 de ani

    Foto: Petru DONE
    Cel mai important om din turismul băcăuan, Dumitru Nănescu, împlineşte, astăzi, 26 octombrie, 50 de ani. Cei mai mulţi dintre ei se confundă cu activitatea pe care o are într-un domeniu despre care am crezut că ştim multe, dar care s-a dovedit inepuizabil în prefaceri odată cu pornirea economiei româneşti pe baze pur capitaliste. De la şcoala de turism care a fost, zeci de ani, Biroul de Turism pentru Tineret, şi care a dat acestui domeniu un grup de profesionişti care astăzi reprezintă turismul băcăuan, Dumitru Nănescu a păstrat modul organizat de activitate, dar ăi tenacitatea în a-şi atinge obiectivele, iar firma sa, Inter-Tour, "Prietenul vacanţelor voastre", cu îi sună deviza, a devenit ea însăşi o şcoală pentru agenţii de turism şi este, astăzi, unul dintre cei mai importanţi turoperatori din România. Astfel, următorii 50 de ani vor însemna, pentru Dumitru Nănescu, o nouă provocare profesională, în condiţii care se anunţă tot mai competitive. La Mulţi Ani!

    luni, 25 octombrie 2010

    Se suspenda depunerea cererilor pentru Domeniul 5.3 din POR

    Autoritatea de Management a Programului Operational Regional (AMPOR) a anuntat suspendarea, incepind cu data de 12 noiembrie, ora 14,00, a depunerii cererilor de finantare in cadrul Operatiunii "Dezvoltarea si consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovarii produselor specifice si a activitatilor de marketing specifice", domeniul major de interventie 5.3 "Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul cresterii atractivitatii Rom=niei ca destinatie turistica". Demararea etapei privind verificarea conformitatii administrative si a eligibilitatii a cererilor de finantare depuse in perioada 22 octombrie - 12 noiembrie se suspenda.
    Masura a fost luata avind in vedere instructiunea privind suspendarea depunerii de cereri de finantare in Programul Operational Regional 2007 - 2013 emisa de Autoritatea de Management POR pe 15 septembrie 2008, modificata si completata prin Instructiunea nr. 35 a AMPOR din 30 septembrie 2009.
    Reluarea procesului va face obiectul unei analize la nivelul AMPOR asupra disponibilitatii fondurilor alocate pentru aceasta operatiune.

    Prima conferinta a Patronatului Societatilor din Constructii are loc in Bacau

    Patronatul Societatilor de Constructii (PSC), membru al UGIR, organizeaza marti, 26 octombrie, la Hotelul President, din Bacau, coferinta pentru prezentarea Programului de promovare a constructorilor 2010 - 2012, a participarii constructorilor romani in proiecte de investitii si a unui proiect de modificare a OUG 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor. Prezentarile vor fi facute de Cristian Erbasu, presedintele PSC, Tiberiu Andrioaiei - vicepresedinte, de alti membri ai patronatului si parteneri in proiectul de organizare a acestui gen de conferinte. De asemenea, prin sistemul de teleconferinta sint asteptati, cu opinii, Cristian Ilie, director al Directiei Afaceri Europene din Ministerul Economiei si Comertului, Costin Lianu - Directia Monitorizare din Ministerul Economiei si Comertului, Razvan Murgeanu si Eugen Curteanu, secretari de stat in Ministerul Dezvoltarii, un reprezentant al Ministeriul Mediului si Mihai Mereuta, presedinte al Ligii Habitat.
    PSC organizeaza, in octombrie si noiembrie, un program de conferinte locale pentru identificarea de solutii pentru revigorarea industriei constructiilor, afectata de criza economica si pentru prezentarea proiectului de lege propus de patronat pentru imbunatatirea OUG 69/2010, cu referire la programul de reabilitare termica nationala, program care - spun organizatorii - in actuala forma legislativa nu este functional, negarantind calitatea executiei.
    La evenimentul din Bacau, primul din seria anuntata, care este programat de la ora 9,30, sint asteptati constructori, autoritati locale, arhitecti si membri ai comunitatii de afaceri. Acesta va fi precedat de o conferinta de presa, la care va participa si Marinel Mironeasa, presedintele UGIR Bacau.

    Chimcomplex este perla coroanei bursiere a Grupului SCR

    Stefan Vuza, la Chimcomplex (Foto: Petru DONE)
    Chimcomplex Borzesti este societatea cu cea mai mare capitalizare bursiera intre firmele cotate pe piata de capital, din portofoliul pe care il detine omul de afaceri Stefan Vuza. Chimcomplex valoareaza, acum, la Bursa de Valori Bucuresti, 181 de milioane de lei, fata de urmatoarea intreprindere din portofoliul lui Stefan Vuza, Somes Dej, cu o valoare de numai 25,2 milioane de lei. De altfel, tot portofoliul valoreaza 281 de milioane de lei, marime care il situeaza pe omul de afaceri - dupa un calcul facut de Ziarul financiar -, pe locul al treilea intre primii noua mari detinatori de actiuni la firme cotate la Bursa.
    Chimcomplex, fabricant de produse clorosodice si pesticide, are o actiune cu o valoare nominala de un leu, ceea ce face ca pachetul integral sa fie format, in functie de capitalul social, din aproape 130 de milioane de actiuni. Fata de nominala de un leu, actiunea intreprinderii din Borzesti valoreaza, in prezent, 1,40 de lei, dupa ultima tranzactionare operata la Bursa de Valori cu aceste actiuni pe 26 iulie. In ultimul an fizic, valoarea actiunii a urcat, insa, si la 2,40 de lei, dar a coborit si la 0,44 de lei.
    Chimcomplex Borzesti nu s-a numarat niciodata, intre firmele din Grupul Societatile Comerciale Romane (SCR), controlate de Stefan Vuza, pe care acesta intentiona sa le delisteze de pe piata de capital, asa cum a fost cazul Sinterom Cluj, Contactoare Buzau sau Uzuc Ploiesti, dar care nu au ajuns nici ele in acest stadiu, dupa opozitia actionarior minoritari.

    Emisiune numismatica la centenarul primului zbor romanesc cu avionul

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a pus, ieri, 25 octombrie, in circulatie, in scop numismatic, doua monede metalice cu valoarea nominala de 50 de bani, dedicate aniversarii a 100 de ani de la primul zbor romanesc efectuat de Aurel Vlaicu, cu un aparat de constructie proprie. Acestea sint o moneda de circulatie cu caracter comemorativ si o moneda pentru colectionare.
    Cele doua monede au aceleasi caracteristici tehnice ca si monedele de 50 bani emisiunea 2005 aflate, in prezent, in circulatie. Aversul prezinta, de sus in jos, anul emisiunii, "2010", valoarea nominala, "50 BANI", stema Romaniei si inscriptia in arc de cerc "ROMANIA"; pe un fundal cu linii orizontale este reluata, la dimensiuni mai mari, valoarea nominala a monedei, "50". Reversul prezinta, in stinga, pe un fundal cu linii verticale, inscriptia in arc de cerc "AUREL VLAICU" si anul "1910", cind a avut loc primul zbor efectuat de Aurel Vlaicu cu un aparat de constructie proprie, iar in dreapta portretul acestuia; in partea de jos, aeroplanul "Vlaicu I" si anii intre care a trait Aurel Vlaicu "1882" si "1913".
    Ambele monede, intr-un tiraj de 5.000 de bucati, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei, in paralel cu monedele de 50 de bani, emisiunea 2005. Punerea in circulatie a monedelor metalice de circulatie cu caracter comemorativ se face cu ocazia platilor in numerar de la BNR catre institutiile de credit si Trezoreria Statului, iar in scop numismatic, a monedelor metalice proof pentru colectionare, prin ghiseele sucursalelor Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR.
    Pretul de vinzare, exclusiv TVA, aferent monedei metalice proof pentru colectionare, este de 8,00 lei/buc.

    Cei mai multi bani europeni din POR sint solicitati in Regiunea Nord-Est

    Sediul Agentiei Nord-Est (Foto: Petru DONE)
    Mai mult de jumatate din numarul de proiecte de finantare europeana depuse, in Programul Operational Regional - Regio, la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, pina la sfirsitul lunii septembrie (617 din 1.102) au fost adresate Domeniului Major de Interventie (DMI) 4.3 - Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. Valoarea finantarii nerambursabile solicitate este de peste 370 de milioane de euro, desi alocarea financiara regionala pentru acest domeniu este de numai 139,3 milioane de euro.

    Procentul de alocare a fost depasit, astfel, cu peste 97%, dar 35 de proiecte au fost deja respinse sau retrase, iar ele aveau o valoare solicitata de aproape 12 milioane de euro.
    Nici un proiect nu a fost depus pentru Reabilitarea siturilor industriale - situatie cunoscuta datorita regulamentului de acordare a finantarii (doar autoritatilor locale, pentru perimetre industriale din domeniul public; majoritatea acestora se afla, insa, in proprietate privata, iar administratorii Programului Regio se gindesc, deja, la realocarea banilor din acest domeniu in altele pentru care cererea este mare).
    Doar in cinci din cele 14 DMI nu au fost atinse, prin cereri, plafoanele alocate regiunii, pe cind la celelalte plafoanele au fost cu mult depasite, unele si de peste doua ori. Un domeniu (Poli de crestere) este destinat, insa, doar Municipiului Iasi, iar cel de al doilea, destinat Polilor de dezvoltare urbana (categirie in care intra si Municipiul Bacau) este acoperit cu cereri de aproape 90% din suma alocata.
    Cele mai mari sume solicitate sint, insa, totalizate in domeniile de interes public - pentru reabilitarea si modernizarea drumurilor (aproape 600 de milioane de euro) si centrelor urbane (aproape 285 de milioane).

    Cele mai multe proiecte Regio contractate

    Regiunea Nord-Est avea, la sfirsitul lunii septembrie, cea mai mare valoare solicitata la proiectele depuse in Programul Regio, de peste 5.000 de milioane de lei, fata de 4.694 in luna iulie, fata de 4.354 de milioane in Regiunea Sud (a doua clasata) si doar 2.800 de milioane in Regiunea Bucuresti-Ilfov (pe ultimul loc). Regiunea din care face parte si judetul Bacau a fost prima la numarul proiectelor contractate (150, fata de 110 in Regiunea Centru, a doua in clasament, si numai 44 in Bucuresti-Ilfov), la valoarea solicitata a proiectelor contractate (1.785 de milioane de lei fata de 865 / 317). Dar, si la a alocata pentru proiectele de finantare, de 2.909 milioane de lei, fata de 2.536 de milioane in Regiunea Sud si numai 1.579 de milioane in Bucuresti-Ilfov (din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si Bugetul de stat).
    Cele mai multe proiecte depuse in Regiunea Nord-Est au fost la Axa 4 - mediul de afaceri (644), dar valoarea cea mai mare solicitata a fost la Axa 2 - Infrastructura rutiera (1.659 de milioane de lei). Cele mai multe proiecte respinse au fost tot la Axa 4 (200), dar valoarea cea mai mare la aceasta categorie a fost la Axa 3 - Infrastructura sociala (161 de milioane de lei). Cele mai multe proiecte contractate au fost la Axa 3 (44), dar valoarea cea mai mare a fost inregistrata la Axa 2 (654 de milioane de lei). Tot la Axa 2 este si gradul de utilizare cel mai mare a fondurilor, de 262%.
    Datele au fost facute publice de Autoritatea de Management a REGIO.

    duminică, 24 octombrie 2010

    Card cu discounturi pentru lucratorii din turism

    Lucratorii din industria turismului beneficiaza, din aceasta luna, de Travel Industry Card, un card prin care pot achizitiona produse si servicii cu discounturi in reteaua de parteneri ai acestui proiect. Proiectul a fost lansat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania - ANAT, iar pentru membrii ANAT cardul reprezinta, in plus, o "legitimatie" de membru al acestei asociatii, pe linga facilitatile si discounturile pe care acesta le acorda posesorilor.
    Partenerii Travel Industry Card - spun initiatorii proiectului - sint operatori privati din hoteluri, restaurante, structuri de primire turistica, farmacii, lanturi de clinici medicale, operatori de agrement, magazine etc., care au agreat ideea de a oferi un discount angajatilor din domeniul turismului romanesc (agenti de turism, lucratori in hotelarie si alimentatie publica, in companii aeriene etc.).
    Travel Industry Card poate fi folosit la toti partenerii mentionati pe website-ul ANAT, www.anat.ro/travelindustrycard, si in toate locatiile care afiseaza un sticker cu mesajul "Travel Industry Card Accepted", pina in prezent din zonele Brasov, Contanta si Bucuresti.
    Cardul poate fi achizitionat de membrii ANAT la pretul de 20 de euro plus TVA, cu reducere de 50% pina la sfirsitul anului 2010.Pretul pentru nemembri este de 25 de euro.

    sâmbătă, 23 octombrie 2010

    ”Topul județean al firmelor 2009” stă sub semnul crizei economice

    Doru Simovici si Mihai Tulbure, amfitrionii Topului firmelor 2009
    Scaderea severa a spiritului antreprenorial si a increderii potentialilor investitori in a incepe si a dezvolta afaceri in conditiile crizei economice, care s-a manifestat din plin in anul 2009, au pus sub semnul intrebarii organizarea editiei a 18-a a Topului judetean al firmelor. Tot investitorii, membri ai Camerei de Comert si Industrie din Bacau, au fost, insa, cei care au solicitat ca manifestarea sa aiba loc chiar si in aceste conditii, iar Topul firmelor a fost programat, astfel, pentru data de 10 noiembrie. Pina la sfirsitul saptaminii abia incheiate, pentru Top erau clasate aproape 2.000 de firme din toate cele cinci clase de marime (microintreprinderi, intreprinderi mici, intreprinderi mijlocii, intreprinderi mari si intreprinderi foarte mari). Judetul Bacau a avut, anul trecut, aproape 11.000 de firme cu activitate economica.

    Clasamentele din Top - spune presedintele Camerei de Comert, Doru Simovici – vor reflecta evolutia mediului economic din anul 2009. Anul trecut, insa, a fost inregistrat un numar mare de firme cu activitatea suspendata (aproape 4.200), care reprezinta aproape 13% din totalul societatilor comercile si peste 36% din cel al agentilor economici cu activitate. A crescut foarte mult (cu peste 266%), numarul firmelor radiate din Registrul Comertului, de la 665 in 2008, la 2.434 in 2009. De asemenea, a crescut, cu aproape 4.600% numarul firmelor care si-au suspendat activitatea, de la 87 in 2008, la aproape 4.100 anul trecut. Numarul societatilor comerciale cu activitate a scazut, astfel, cu aproape 6%. Cifra de afaceri a ajuns de la 4.490 de milioane de euro la 3.480 de milioane, cu peste 22% mai mica decit in 2008, practic sensibil egala cu aceea din 2007. Profitul brut a ajuns si el la 303 milioane de euro, cu 11% mai mic decit in anul precedent, dar rata profitului a crescut cu aproape 15%, pina la 8,71%. Masurile luate, in conditii de criza economica de investitori au dus la diminuarea pierderilor, cu 4,67%, pina la 95 de milioane de euro, dar a scazut si numarul de salariati in firmele monitorizate, cu peste 17%, pina la 72.500.

    Cine si cum intra in Top

    Clasamentele din cele 170 de domenii de activitate, grupate in 11 sectiuni, vor fi intocmite conform rezultatelor economico-financiare de anul trecut, dar vor fi premiate, din fiecare domeniu, primele trei clasate. De asemenea, vor fi acordate diplome de excelenta pentru implicare in dezvoltarea comunitatii de afaceri bacauane si premii de apreciere a contributiilor valoroase in economia bacauana. “Chiar daca sintem la vreme de criza - a opinat Doru Simovici -, dati-ne voie sa numim valoroase firmele din fruntea clasamentului. Fiecare domeniu are valorile lui si noi speram ca pina la momentul Topului sa venim si cu alte surprize, astfel incit sa evidentiem firmele care au avut rezultate, ca un fel de incurajare pentru viitor”. Sectoarele de activitate din care sint clasate firmele sint agricultura, industriile alimentara, extractiva si prelucratoare, industria lemnului si industria usoara, constructiile, serviciile, transporturile, turismul si alimentatia publica, comertul si serviciile bancare si de asigurari. Vor fi organizate, insa, si Topul Exportatorilor, Topul Creativitatii tehnice, Topul Protectia mediului si Topul Investitorilor. “La stabiliea clasamentului - a spus directorul general al Camerei de Comert, Mihai Tulbure - folosim o metodologie unitara la nivel national, care ia in considerare indicatori economico-financiari care definesc peformanta unei societati comerciale: cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului, eficienta utilizarii resurselor umane, efortul de dezvoltare si eficienta utilizarii capitalului angajat”. Datele luate in calcul au la baza informatii puse la dispozitie de Ministerul Economiei, Ministerul Justitiei, Ministerul Mediului si Padurilor, Institutul National de Statistica, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si bazele de date ale Camerei de Comert din Bacau. Cele trei clasate pe primele locuri vor intra in competitie pentru Topul National al Firmelor, care va avea loc in a doua jumatate a lunii noiembrie.
    Cele mai multe firme cu activitate in judet sint in domeniul comertului (aproape 4.700), domeniu care are si cele mai multe clasate (555), dar cele mai multe domeni de activitate se regasesc in constructii (46).
    Asupra acestui eveniment vom reveni cu amanunte.

    Instructiune noua pentru rambursarea cheltuielilor in POR

    Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est informeaza ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional (POR) - Regio, a emis Instructiunea cu numarul 59, referitoare la rambursarea cheltuielilor in proiectele finantate prin acest Program. Instructiunea va intra in vigoare de la 1 noiembrie 2010.
    In acest sens, respectarea graficului actualizat al cererilor de finantare - dupa modificarea in conformitate cu incheierea contractului de achizitie de lucrari / bunuri - este obligatorie pentru beneficiarii de finantare nerambursabila prin POR. De asemenea, beneficiarii au obligatia depunerii cererilor de rambursare in maxim doua luni de la efectuarea platilor catre constructori / furnizori.
    Instructiunea 59 mentioneaza ca solicitarea rambursarii cheltuielilor nu este conditionata de utilizarea, in prealabil, in totalitate a pre-finantarii primite, beneficiarii avind posibilitatea transmiterii de cereri de rambursare, chiar daca nu au fost cheltuite in totalitate sumele primite ca prefinantare. Conform instructiunii, beneficiarii au posibilitatea modificarii graficului cererilor de rambursare de maxim trei ori pe parcursul unui an, revizuirea acestuia fiind posibila doar pe baza unei justificari temeinice.

    Instrucţiunea 59 poate fi descărcată de aici

    Mol Bacău a ieftinit carburanţii

    Preţurile carburanţilor comercializaţi în staţia Mol din Bacău au scăzut cu 4 bani la benzina Tempo Plus 95 şi cu 3 bani la motorină. Astfel, un litru de benzină costă, acum, 4,69 de lei, iar unul de motorină 4,68 de lei. Staţia a majorat, pe 15 octombrie, preţurile. Nivelul de acum revine la cel din iunie-iulie, deşi ulterior nivelul lor a scăzut, pentru ca din septembrie să crească din nou peste cel din prezent.

    Se majorează plafonul de garantare a depozitelor bancare

    Plafonul de garantare a depozitelor în sistemul bancar va creşte, de la începutul anului viitor, de la 50.000 la 100.000 de euro. Prevederea figurează într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

    vineri, 22 octombrie 2010

    Contribuabilii mari si mijlocii depun doar electronic declaratiile fiscale

    Foto: Petru DONE
    Contribuabilii mari si mijlocii vor depune numai electronic declaratiile fiscale incepind cu obligatiile aferente lunii octombrie - a anuntat, joi, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Astfel, la data de 25 noiembrie vor fi transmise, prin intermediul Sistemului Electronic National (SEN), declaratiile privind obligatiile de plata la bugetul de stat, impozitul pe profit, obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, precum si deconturile privind accizele, impozitul la titeiul din productia interna, cel de TVA si cel special de TVA. Totodata, va fi transmisa declaratia recapitulativa privind livrarile / achizitiile / prestarile intracomunitare si declaratia rectificativa.
    Declaratiile se depun prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro, iar documentele trebuie semnate prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat in conditiile legii privind semnatura electronica. "ANAF incurajeazaă persoanele care nu se incadreaza in categoria contribuabililor mari sau mijlocii sa utilizeze mijlocul electronic pentru depunerea declaratiilor fiscale ca metoda alternativa de declarare" - se arata intr-un comunicat al institutiei.
    De la 1 august 2009, companiile mijlocii sint considerate firmele care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 6,7 milioane si 70 de milioane de lei, iar companiile mari sint societatile cu afaceri de peste 70 de milioane de lei.

    Se deschide Tirgul de imbracaminte si incaltaminte al Camerei de Comert

    Camera de Comert si Industrie Bacau organizeaza, in perioada 27 - 31 octombrie, o noua editie a Tirgului de imbracaminte si incaltaminte. "Sosirea sezonului rece - spune directorul general al Camerei, Mihai Tulbure - impune in fiecare an modificari importante atit in ceea ce priveste cererea, consumatorii, cit si ofertele de produse si servicii ale agentilor economici. La tirg vor fi prezenti in calitate de expozanti, peste 70 de agenti economici din 12 judete ale tarii, care prezinta o gama larga de produse: confectii de sezon pentru adulti si copii, incaltaminte si produse de marochinarie, dresuri si lenjerie intima, confectii din piele si blana, produse pentru copii, lenjerii de pat, cosmetice, bijuterii, decoratiuni si artizanat".
    Tirgul va fi deschis la Central Plaza, din Bacau, iar programul de vizitare este zilnic intre orele 10,00 - 19,30. "Tirgul de imbracaminte si incaltaminte - a precizat Mihai Tulbure - ofera posibilitatea tuturor vizitatorilor de a achizitiona la cele mai bune preturi produse de calitate specifice acestui sezon. Participind la tombola, vizitatorii pot cistiga si numeroase premii oferite de expozanti. Extragerile vor avea loc simbata, 30 octombrie, la ora 14,00".
    “Bacaul economic” este partener media al evenimentului.

    S-a lansat sesiunea de finantare a fermelor de semisubzistenta

    Un fermier poate primi 1.500 de euro pe an, nerambursabili
    Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) deruleaza, pina pe 30 noiembrie, a doua sesiune din anul 2010 de cereri de proiecte pentru Masura 141 - acordarea fondurilor nerambursabile pentru dezvoltare rurala din Programul National de Dezvoltare Rurala - Bani pentru sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta.
    Obiectivul general al acestei masuri este cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole in curs de restructurare, pentru facilitarea rezolvarii problemelor legate de tranzitie, avind in vedere ca sectorul agricol si economia rurala sint expuse presiunii concurentiale a pietei unice.
    In mod specific, masura urmareste cresterea volumului productiei destinate comercializarii, pentru ca fermele de semisubzistenta sa devina viabile economic, si diversificarea productiei in functie de cerintele pietei si introducerea de noi produse. Obiectivele operationale se refera, insa, la asigurarea sprijinirii veniturilor necesare in perioada de restructurare a fermelor de semisubzistenta, pentru o mai buna utilizare a resurselor umane si a factorilor de productie, prin stimularea spiritului antreprenorial si diversificarea activitatilor si veniturilor.
    Beneficiarii eligibili prin Masura 141 sint persoanele fizice in virsta de pina la 62 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de finantare), care desfasoara activitati economice, in principal agricole, si a caror exploatatie agricola are o dimensiune economica intre 2 si 8 UDE (unitati de dimensioune economica), este situata pe teritoriul tarii, este inregistrata in Registrul fermelor / Registrul agricol si comercializeaza o parte din productia agricola obtinuta.
    Persoanele fizice pot desfasura activitati economice si se pot inregistra si autoriza in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008: individual si independent, ca persoane fizice autorizate; ca intreprizatori titulari ai unei intreprinderi individuale; ca membri ai unei intreprinderi familiale.
    Fondurile disponibile sint de 150 de milioane de euro. Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect este de 1.500 Euro/an/ferma de semisubzistenta. Termenul limita pentru depunere in aceasta sesiune de cereri de proiecte este 30 noiembrie 2010, ora 12,00.

    SIR Safety Bacau a cistigat un proiect cu finantare nerambusabila

    Un proiect de finantare, din trei, depuse in Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) de trei solicitanti din judetul Bacau a fost admis. Este vorba de proiectul societatii SIR Safety, in valoare de aproape 2,3 milioane de lei nerambursabili, care a obtinut 74 de puncte fara coeficient si 88,80 de puncte cu coeficient. Proiectele respinse sint ale societatilor Aerostar si Holzindustrie Schweighofer Baco. Aerostar avea un proiect de aproape sase milioane de lei nerambursabili, dar cu un punctaj de 60,50 de puncte fara coeficient si zero puncte cu coeficient, iar Holzindustrie a depus un proiect in valoare de 20 de milioane de lei nerambursabili, pentru care s-au obtinut doar 61 de puncte cu coeficient - conform tabelului facut public de Autoritatea de Management (AM) a Programului.
    AM POSCCE a publicat lista rezultata in urma finalizarii evaluarii tehnico-financiare a proiectele depuse in apelul 2010 - operatiunea destinata investitiilor in intreprinderi mari. In acest program se poate face finantarea, in limita bugetului total alocat (450 de milioane de lei) a proiectelor conform listei preliminare care au intrunit un
    punctaj minim de 89,10 puncte. In conformitate cu prevederile Ghidului, solicitantii au la dispozitie un termen de 10 zile calendaristice de la primirea scrisorii de aprobare / respingere pentru depunerea unor eventuale contestatii. In cazul in care se doreste obtinerea punctajului detaliat al evaluarii tehnico-financiare (grila), trebuie sa formuleze o solicitare scrisa adresata Autoritatii de Management. Dupa procesarea contestatiilor si intrunirea Comitetului de selectie, se va publica lista finala, iar beneficiarii selectati vor fi invitati sa depuna documentele necesare intocmirii contractului de finantare. Ei vor avea la dispozitie un termen maxim de 60 de zile pentru depunerea documentelor necesare incheierii contractului, inclusiv cele care fac dovada existentei resurselor de cofinantare a proiectelor (valoarea insumata a cofinantarii cheltuielilor eligibile si a cheltuielilor neeligibile), precum si documentele care atesta plata obligatiilor curente la bugetul de stat si bugetele locale.

    joi, 21 octombrie 2010

    Agricola si Pambac pe podium la Gala premiilor Piata 2010

    Grupul Agricola si Pambac Bacau s-au numarat, la mijlocul acestei saptamini, printre castigatorii Premiilor "Piata" 2010, acordate de revista bunurilor de larg consum "Piata". Competitia, ajunsa la editia a V-a, are caracter anual si este rezervata producatorilor, distribuitorilor si comerciantilor din retailul modern. Au fost acordate 41 de trofee, din 534 de candidaturi care au reprezentat 150 de companii.
    Astfel, la categoria "Cel mai bun produs nou - Produse de baza", Pambac a cistigat cu produsul Pambac cu oua (paste), cu 52,7% din sufragii. La categoria "Cea mai eficienta promotie - Carne si produse din carne", Agricola a fost premiata pentru produsul Piept de pui dezosat, la punga de 3 kg (16,8%). Agricola a mai fost premiata si la categoria "Cel mai puternic brand - Carne si Produse din Carne: (19,9%) si a obtinut o mentiune pentru lantul de magazine de proximitate Agricola (1,07%).

    Salarii intregi, la Finante, doar din decembrie

    Vasile Marica
    Salariile intregi in care se vor regasi si stimulentele finantistilor vor veni abia din luna decembrie - a calculat presedintele Asociatiei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica. Acest calcul a fost facut si publicat cu o zi inainte de Consiliul Unional de astazi, 21 octombrie. Marica atrage atentia ca, dupa adoptarea în Parlament a prevederii potrivit careia veniturile suplimentare vor fi incluse în salariul de baza, urmeaza ca în termen de 5 zile legea sa fie promulgata de Presedintele Romaniei. Dupa aceasta etapa, urmeaza cea a calcularii mediei veniturilor suplimentare din anul 2009 pentru fiecare functie în parte, inclusiv pentru personalul contractual. Dupa calcularea veniturilor salariale pentru fiecare functie în parte vor fi emise ordine cu noile salarii de baza, acestea urmand sa fie trecute în cartea de munca. "Odata publicata legea în Monitorul Oficial, dupa promulgarea de catre Presedintele Romaniei, ea îsi va produce efecte numai pentru viitor, ceea ce înseamna ca primele salarii vor fi luate în noiembrie pentru restul de luna de la publicare, iar noile salarii întregi vor fi luate în luna decembrie pentru luna noiembrie" a precizat presedinte Aliantei Sed Lex.

    Programul de vara pe Aeroportul Bacau ia sfirsit

    Orarul de vara al zborurilor de pe Aeroportul International "George Enescu" din Bacau ia sfirsit sambata, 23 octombrie. De pe acest aeroport au operat zboruri companiile Blue Air, Carpatair si Tarom, cele mai multe fiind prestate de compania Blue Air. Au fost, saptaminal, 31 de decolari si 30 de aterizari, catre si de la Bergamo, Bologna, Bucuresti, Londra, Paris, Roma, Timisoara si Torino.

    Reabilitarea strazii principale din Buhusi a ajuns la final

    Cel mai important proiect de lucrari publice destinate comunitatii orasului Buhusi a ajuns la final. Acesta este "Reabilitarea arterei principale: drum catre accelerarea pulsului economic buhusean", iar realizarea va fi prezentata maine, 22 octombrie, la Primaria orasului. Proiectul, finantat prin Programul Operational Regional 2007 - 2013, Axa 2 "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale", a avut o valoare de aproape 9 milioane de lei si a vizat lucrari de reabilitare a 2,12 kilometri de strazi - lucrari de drumuri, consolidari, lucrari de canalizari a apei pluviale si modernizarea conductei de apa potabila. Evenimentul a va fi prezentat de primarul Ionel Turcea, viceprimarul Vasile Zaharia, consilierul judetean Marcel Pristavu, managerul de proiect, Oana Timofte, si reprezentantii proiectantilor si constructorilor - Lili Proiect Construct Iasi si Coreti Serv Buhusi. Prezentarea va incepe de la ora 10,00.

    Top 5 economic bacauan (15 - 21 octombrie)

    Aceasta rubrica evidentiaza cele mai bune rezultate, cele mai importante actiuni si cele mai mari efecte pe care o societate comerciala, o organizatie sau o institutie, chiar si o personalitate sau alta, le-au obtinut s-au le-au produs pe parcursul unei saptamini in judetul Bacau. Facem, saptaminal, de simbata pina vineri, o selectie a celor mai importante evenimente economice ori social-politice cu efect asupra dezvoltarii economice a judetului mai ales in aceasta perioada critica economic si financiar. Asadar, pentru aceasta perioada:

    1. Asero Onesti - Pentru obtinerea celei mai mari finantari nerambursabile, de 47,6 milioane de lei (11,1 milioane de euro), prin Programul Operational Regional, pentru proiectul "Centru de afaceri si de management al afacerilor".
    2. Stil Glass Bacau - Pentru finalizarea proiectului „Dotarea laboratorului de cercetare pentru sticla plana”, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, in valoare totala de peste 2,7 milioane de lei.
    3. Romgaz - Pentru investitia in doua noi sonde de gaz natural la Damienesti.
    4. Edil Center Filipesti - Pentru aplicarea proiectului „Dotarea cu echipamente performante”, finanţat prin Programul Operational Sectorial – „Cresterea Competitivitatii Economice” 2007 - 2013. Valoarea eligibila totala a proiectului finantat prin acest program este de 1,4 milioane de lei. Proiectul are ca obiectiv cresterea productivitatii firmei prin modernizarea procesului de productie a betonului si elementelor din beton.
    5. Camera de Comert si Industrie Bacau - Pentru aniversarea a 20 de ani de la (re)infiintare.

    Dinamica radierilor voluntare la Registrul Comertului scade

    Oficiul Registrului Comertului Bacau (Foto: Petru DONE)
    • rata a scazut, dar este de 919% in judetul Bacau, comparativ cu primele noua luni din 2009


    Judetul Bacau avea, pina la 30 septembrie, 6.898 de cazuri de radieri voluntare de la Registrul Comertului, fata de numai 677 in aceeasi perioada a anului trecut, cu o dinamica de 919%, dar in scadere, a cincea din tara dupa Teleorman (1.330%), Vaslui (927%) si Maramures (1.070%), cu care este si pe primul loc in regiune. Daca in toata tara sint aproape 160.000 de firme in aceasta situatie (doar aproape 31.000 in 2009), Timisul a venit cu 3.740 de cazuri, Bucurestiul cu 13.661, Iasiul cu 5.631, Bihorul cu 3.252, Prahova cu 6.653, Cluj cu 8.556, Suceava cu 5.159, iar Mures cu 3.944. ~n doar doua judete (Bihor si Timis) dinamica, la acest indicator, a fost sub 180%.

    Scade numarul dizolvarilor de firme

    In cazul dizolvarilor voluntare de firme, dinamica, judetul Bacau avea, la final de septembrie, un minus de 65,87% fata de situatia de anul trecut, pentru ca a avut doar 43 de firme dizolvate de la inceputul anului, fata de 126 in aceeasi perioada a anului trecut, si fata de Sibiu cu plus 18,30% si Hunedoara cu plus 3,44%. Numarul de firme dizolvate este mult mai mare la nivel de tara, 6.556, fata de peste 19.102 in aceeasi perioada a lui 2009. Tot Bucurestiul tine capul de afis si in acest caz, cu 1.383 de firme, urmat de Constanta (543), Iasi (393), Sibiu (362) si Hunedoara (331). ~n Regiunea Nord-Est, Bacaul ocupa locul al treilea, in dinamica, dupa Suceava si Neamt.

    Mai putini comercianti activi juridic

    Judetul Bacau avea, la 31 august, aproape 20.672 de firme inregistrate in Registrul Comertului (2,3% din totalul pe tara), constant, dintre care 7.189 erau persoane fizice autorizate (2,9% din totalul la nivel national) si 13.483 de persoane juridice (2,1% din totalul pe tara). De la inceputul anului, au intrat in procedura falimentului 367 de firme, cele mai multe in lunile martie (94), februarie (66), ianuarie (62), pentru ca in lunile urmatoare numarul lor sa scada: 46 in aprilie, 35 in mai, 26 in iunie si 38 in iulie (situatia pe august nu era inregistrata la Bacau). Tot de la inceputul anului au fost inmatriculate 1.961 de firme, fata de numai 2.011anul trecut.

    Suspendarile de firme in regres

    Dinamica suspendarii activitatii firmelor din judetul Bacau este in continua scadere, de la inceputul acestui an. La sfirsitul lunii august aceasta a ajuns la minus 59,67%, fata de minus 59,50% la sfirsitul lui iulie. Situatii similare sint in toate judetele tarii, dar inaintea Bacaului, la acest indicator facut public de Oficiul National al Registrului Comertului, a fost numai judetul Sibiu (minus 61,48%). Oficiul Registrului Comertului de pe linga Tribunalul Bacau a inregistrat, de la inceputul anului, 1.354 de firme suspendate, fata de 3.357 in aceeasi perioada a anului trecut. Daca pe total tara s-a ajuns la aproape 54.250 de firme suspendate, fata de aproape 105.800 cu un an inainte, iar in Bucuresti la peste 9.000, judetele cu cele mai multe inregistrari au fost Cluj (2.752), Bihor (2.262), Brasov (2.447), Constanta (2.343), Iasi (2.083) si Timis (2.166), Mures (1.518) si Prahova (1.955). ~n Regiunea Nord-Est, Bacaul are cea mai mare scadere la numarul de firme suspendate, in dinamica, urmat de Vaslui, Iasi, Suceava, Neamt si Botosani.

    BTL Design afiseaza trei date pentru o conferinta in Bacau

    Organizatorul de evenimente BTL Design anunta, pe propriul site, de trei ori organizarea in Bacau a conferintei cu tema "Solutii pentru dezvoltarea IMM-urilor, dar in trei zile diferite. Cele trei date apar pe aceeasi pagina, una linga alta. Prima zi a fost 13 octombrie, a doua se consuma astazi, 21 octombrie, iar a treia - care, probabil, va fi cea reala - este planificata in noiembrie, luna in care compania spune ca va avea loc conferinta si in Bacau si in Iasi.
    Programul national de conferinte "Solutii pentru dezvoltarea IMM-urilor", din portofoliul BTL, a fost lansat in anul 2006 si a fost prezent, an de an si in Bacau, dar niciodata atit de alambicat. In acest an, conferinta va avea loc la Hotelul Decebal, cu invitati din rindul autoritatilor locale, al organizatiilor patronale, Camerei de Comert si Industrie, institutiilor publice si organismelor teritoriale. Tema propusa pentru discutii este "Cum pot sprijini autoritatile economia locala, parteneriat mediu economic - autoritati locale".