luni, 25 octombrie 2010

Cei mai multi bani europeni din POR sint solicitati in Regiunea Nord-Est

Sediul Agentiei Nord-Est (Foto: Petru DONE)
Mai mult de jumatate din numarul de proiecte de finantare europeana depuse, in Programul Operational Regional - Regio, la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, pina la sfirsitul lunii septembrie (617 din 1.102) au fost adresate Domeniului Major de Interventie (DMI) 4.3 - Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. Valoarea finantarii nerambursabile solicitate este de peste 370 de milioane de euro, desi alocarea financiara regionala pentru acest domeniu este de numai 139,3 milioane de euro.

Procentul de alocare a fost depasit, astfel, cu peste 97%, dar 35 de proiecte au fost deja respinse sau retrase, iar ele aveau o valoare solicitata de aproape 12 milioane de euro.
Nici un proiect nu a fost depus pentru Reabilitarea siturilor industriale - situatie cunoscuta datorita regulamentului de acordare a finantarii (doar autoritatilor locale, pentru perimetre industriale din domeniul public; majoritatea acestora se afla, insa, in proprietate privata, iar administratorii Programului Regio se gindesc, deja, la realocarea banilor din acest domeniu in altele pentru care cererea este mare).
Doar in cinci din cele 14 DMI nu au fost atinse, prin cereri, plafoanele alocate regiunii, pe cind la celelalte plafoanele au fost cu mult depasite, unele si de peste doua ori. Un domeniu (Poli de crestere) este destinat, insa, doar Municipiului Iasi, iar cel de al doilea, destinat Polilor de dezvoltare urbana (categirie in care intra si Municipiul Bacau) este acoperit cu cereri de aproape 90% din suma alocata.
Cele mai mari sume solicitate sint, insa, totalizate in domeniile de interes public - pentru reabilitarea si modernizarea drumurilor (aproape 600 de milioane de euro) si centrelor urbane (aproape 285 de milioane).

Cele mai multe proiecte Regio contractate

Regiunea Nord-Est avea, la sfirsitul lunii septembrie, cea mai mare valoare solicitata la proiectele depuse in Programul Regio, de peste 5.000 de milioane de lei, fata de 4.694 in luna iulie, fata de 4.354 de milioane in Regiunea Sud (a doua clasata) si doar 2.800 de milioane in Regiunea Bucuresti-Ilfov (pe ultimul loc). Regiunea din care face parte si judetul Bacau a fost prima la numarul proiectelor contractate (150, fata de 110 in Regiunea Centru, a doua in clasament, si numai 44 in Bucuresti-Ilfov), la valoarea solicitata a proiectelor contractate (1.785 de milioane de lei fata de 865 / 317). Dar, si la a alocata pentru proiectele de finantare, de 2.909 milioane de lei, fata de 2.536 de milioane in Regiunea Sud si numai 1.579 de milioane in Bucuresti-Ilfov (din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si Bugetul de stat).
Cele mai multe proiecte depuse in Regiunea Nord-Est au fost la Axa 4 - mediul de afaceri (644), dar valoarea cea mai mare solicitata a fost la Axa 2 - Infrastructura rutiera (1.659 de milioane de lei). Cele mai multe proiecte respinse au fost tot la Axa 4 (200), dar valoarea cea mai mare la aceasta categorie a fost la Axa 3 - Infrastructura sociala (161 de milioane de lei). Cele mai multe proiecte contractate au fost la Axa 3 (44), dar valoarea cea mai mare a fost inregistrata la Axa 2 (654 de milioane de lei). Tot la Axa 2 este si gradul de utilizare cel mai mare a fondurilor, de 262%.
Datele au fost facute publice de Autoritatea de Management a REGIO.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu