marți, 26 octombrie 2010

BNR a batut moneda la aniversarea Universitatii "Cuza" din Iasi

Universitatea Al. Ioan Cuza
Banca Nationala a Romaniei a lansat in circuitul numismatic un set de monetarie dedicat aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Setul contine toate monedele romanesti aflate in circulatie: 1 ban, 5 bani, 10 bani si 50 de bani, inclusiv moneda comemorativa de 50 de bani dedicata aniversarii a 100 de ani de la primul zbor romanesc efectuat de Aurel Vlaicu cu un aparat de constructie proprie, precum si o medalie din argint cu forma rotunda, diametru de 28 mm, o greutate de 15,5g si margine neteda.
Aversul medaliei prezinta, in jumatatea superioara, cladirea universitatii; dedesubt, primul sediu al universitatii, iar la exterior inscriptiile «UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA“ IASI», sus, si „1860 - 2010“, jos. Reversul medaliei prezinta, in centru, inscriptia „150 ANI“; in stinga, o strofa din imnul academic „Gaudeamus Igitur“: Vivat Academia, Vivant Professores, Vivat membrum quodlibet, Vivant membra quaelibet, Semper sint in flore!, iar in dreapta stema universitatii.
Atât medalia, cit si monedele care alcatuiesc setul sint realizate in conditii de calitate proof. Setul se prezinta sub forma de pliant, introdus intr-un etui, piesele componente fiind incastrate in locasuri speciale. Tirajul acestei emisiuni este 1.000 de seturi, iar pretul de vinzare, exclusiv TVA, este de 155 lei/set. Lansarea in circuitul numismatic se face prin ghiseele sucursalelor Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu