joi, 5 martie 2020

Aproape 16.000 de carnete de muncă zac încă în fișetele ITM Bacău


  • documentele trebuiau ridicate de titulari încă de acum aproape zece ani

În fișetele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău mai există și la această dată aproape 16.000 de carnete de muncă neridicate de titularii lor. Aceste documente, care probează exclusiv vechimea în muncă și dovedesc, între altele, și contribuția la fondul de pensii, trebuiau preluate de titulari încă de acum aproape zece ani, de când evidența raporturilor de muncă este ținută electronic.

Am văzut, împreună cu inspectorul șef al ITM, juristul Dan Cristian Petrea, rafturile doldora de carnete de muncă „depozitate”. Întâmplător, am dat peste câteva pachete mai mari, de-a dreptul impresionante prin numărul de carnete. „Sunt zeci de mii de carnete de muncă neridicate, plus adeverințele de vechime în muncă pe care le-am eliberat - a precizat inspectorul șef. Acestea sunt arhivate la dosarele firmelor în care au lucrat titularii lor. Atunci când acești oameni vor solicita pensionarea, li se vor cere și documentele de care vorbim. La ghișeele ITM vin zilnic, în medie, între trei și cinci care întrebă de carnete sau adeverințe, dar nu neapărat să le și ridice”.

De ce nu vin salariații după carnetele de muncă


Evident, numai titularii acestor documente știu de ce. Dar, Dan Cristian Petrea se gândește că unii oameni sunt plecați de ani buni în străinătate, fiind atâți băcăuani la muncă prin Occident. Dar alții sunt, poate, din mediul rural și nu sunt informați că din 2011 este o obligație legală ridicarea carnetelor de muncă. Sau o parte dintre foștii salariați nu știu că angajatorii, la data respectivă, le-au întocmit și carnete de muncă.
Să fie, oare, greoaie procedura ridicării unui carnet de muncă de la ghișeul ITM? Deloc! Titularul se prezintă la ghișeu, iar dacă este găsit în baza de date operațiunea de restituire a carnetului de muncă durează numai câteva minute. Omul trebuie să vină cu cartea de identitate și face o cerere de restituire a carnetului de muncă. De soarta unui carnet de muncă titularii se pot interesa și telefonic, la numărul 0234.581.800, sau printr-un mesaj pe e-mail (itmbacau@itmbacau.ro ) ori prin intermediul unui terț, dar numai dacă acesta are împuternicire notarială. Dacă solicitantul este din alt județ, se poate adresa ITM din acel județ și se solicită restituirea prin ITM Bacău.
„Carnetele de muncă – a precizat Dan Cristian Petrea - nu pot fi trimise titularilor prin poștă, pentru că în unele cazuri adresa de domiciliu din carnet nu mai corespunde cu adresa la care locuiește acum solicitantul. Acestea pot fi ridicate numai de la ITM”.

Numai carnetul de muncă probează zeci de ani de vechime

Carnetele de muncă ținute în evidența ITM Bacău au fost scanate și trimise la Casa Județeană de Pensii. Ele sunt, astfel, într-o bază de date electronică. Dar documentul original poate fi o dovadă în multe situații. Potrivit art. 296 din Codul Muncii vechimea în muncă până la finele anului 2010 se probează numai cu carnetul de muncă. A face o asemenea dovadă pentru anumite perioade de timp devine un adevărat calvar, cu acțiuni în instanțele de judecată. „Datele privind vechimea în muncă – spune inspectorul șef al ITM Bacău - sunt cel mai greu de recuperat în cazul în care firmele au fost lichidate, iar lichidatorii au predat documentele firmei (inclusiv carnetele de muncă nepredate la ITM) unor societăți care dețin spații de arhivare. Eliberarea unei adeverințe de la asemenea firme costă până la 800 de lei”.
Contează și ce înscrisuri s-au făcut în carnetul de muncă. Dacă, de exemplu, pe aceste carnete lipsește ștampila ITM, care trebuia pusă la vremea respectivă, datele de acolo nu mai pot fi luate în considerare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu