luni, 25 octombrie 2010

Emisiune numismatica la centenarul primului zbor romanesc cu avionul

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a pus, ieri, 25 octombrie, in circulatie, in scop numismatic, doua monede metalice cu valoarea nominala de 50 de bani, dedicate aniversarii a 100 de ani de la primul zbor romanesc efectuat de Aurel Vlaicu, cu un aparat de constructie proprie. Acestea sint o moneda de circulatie cu caracter comemorativ si o moneda pentru colectionare.
Cele doua monede au aceleasi caracteristici tehnice ca si monedele de 50 bani emisiunea 2005 aflate, in prezent, in circulatie. Aversul prezinta, de sus in jos, anul emisiunii, "2010", valoarea nominala, "50 BANI", stema Romaniei si inscriptia in arc de cerc "ROMANIA"; pe un fundal cu linii orizontale este reluata, la dimensiuni mai mari, valoarea nominala a monedei, "50". Reversul prezinta, in stinga, pe un fundal cu linii verticale, inscriptia in arc de cerc "AUREL VLAICU" si anul "1910", cind a avut loc primul zbor efectuat de Aurel Vlaicu cu un aparat de constructie proprie, iar in dreapta portretul acestuia; in partea de jos, aeroplanul "Vlaicu I" si anii intre care a trait Aurel Vlaicu "1882" si "1913".
Ambele monede, intr-un tiraj de 5.000 de bucati, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei, in paralel cu monedele de 50 de bani, emisiunea 2005. Punerea in circulatie a monedelor metalice de circulatie cu caracter comemorativ se face cu ocazia platilor in numerar de la BNR catre institutiile de credit si Trezoreria Statului, iar in scop numismatic, a monedelor metalice proof pentru colectionare, prin ghiseele sucursalelor Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR.
Pretul de vinzare, exclusiv TVA, aferent monedei metalice proof pentru colectionare, este de 8,00 lei/buc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu