miercuri, 27 octombrie 2010

CECCAR demonteaza acuzatiile Consiliului Concurentei

CECCAR are 34.000 de membri in toata tara
  •  Organizatia a fost amendata cu aproape un milion de euro
    Consiliul Concurentei a amendat Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - CECCAR cu peste patru milioane de lei (aproximativ 950.000 de euro) "pentru fixarea tarifelor practicate de membrii sai". In replica, CECCAR sustine ca "masura este netemeinica si abuziva" si spune ca se va adresa justitiei pentru a se face dreptate, dupa o decizie de care a aflat abia pe 26 octombrie. Consiliul Concurentei acuza CECCAR de practici de tip cartel si de perpetuarea timp de noua ani, dupa declansarea investigatiilor in acest caz, "a incalcarii legii". CECCAR arata, insa, ca în perioada 2001 - 2009 nu a existat vreo corespondenta intre cele doua entitati în legatura cu vreo încalcare a legislatiei concurentei, iar dupa declansarea investigatiei a aflat noutati de la Consiliul Concurentei doar prin intermediul presei".

    Consiliul Concurentei mai arata ca Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, de CECCAR, in anul 2004, iar sumele au fost transformate in euro. Pentru a fi aplicate de toti membrii sai, in 2009 s-a decis publicarea in Monitorul Oficial a Regulamentului care stabilea nivelurile onorariilor. "Masura dispusa de Consiliul Concurenti - se arata intr-un comunicat al Biroului Permanent al Consiliului Superior al CECCAR - este netemeinica, deoarece se bazeaza pe supozitii si estimari si nu pe fapte si acte certe, pe interpretarea eronata si abuziva a unor reglementari în domeniu si pe neîntelegerea rolului, naturii juridice si atributiilor CECCAR prevazute în reglementarile interne, cele europene si în standardele internationale aplicabile acestei organizatii". Masura este si abuziva - mai arata Biroul Permanent - deoarece nu s-a demonstrat ca sint întrunite conditiile prevazute de art.5 alin (1) lit a) din Legea Concurentei (si anume, ca ar exista întelegeri exprese sau tacite pentru fixarea concertata a tarifelor practicate de expertii contabili) si nu s-a demonstrat ca sint întrunite cumulativ, asa cum prevede legea, cele trei conditii pentru a face aplicabilitate acest articol din lege (existenta unor întreprinderi sau asociatii de întreprinderi; existenta unei întelegeri între întreprinderi; întelegerea sa aiba ca obiect sau ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurentei pe piata româneasca).

    Cea mai mare amenda aplicata unei asociatii

    Amenda aplicata CECCAR reprezinta 9,2% din veniturile CECCAR si este cea mai mare aplicata, vreodata, unei asociatii. Cei afectati sustin, insa, ca aceasta este "aberanta, netemeinica si nelegala", deoarece nu s-a demonstrat ca veniturile CECCAR luate în calcul ar avea vreo legatura cu metodologia de stabilire a tarifelor recomandata expertilor contabili si cu veniturile membrilor. "De altfel, din veniturile luate în calcul pentru stabilirea amenzii doar 40% provin din cotizatii de la membri, iar din acestea peste 50% sint cotizatii fixe stabilite cu aproape 10 ani în urma, care nu au nici o legatura cu veniturile membrilor" - se mai arata in comunicat. De asemenea, se arata ca nu a fost constatat vreun temei pentru a încadra fapta la gravitate mare si de lunga durata si nu au fost prezentate dovezi care sa conduca la aplicarea de circumstante agravante. "Metodologia - spun expertii contabili - a fost publicata în luna februarie 2009, iar corespondenta Consiliul Concurentei - CECCAR din anul 2000 a avut cu totul alt subiect. Cu toate acestea, nimeni si nimic nu a împiedicat Consiliul Concurentei sa astepte noua ani pina la declansarea investigatiei. La raportul de investigare, CECCAR a prezentat zeci de pagini de observatii prin care s-a demonstrat netemeinicia constatarilor; la observatiile prezentate si la concluziile dupa audierea în fata Consiliului Concurentei. Dar, nu s-a primit vreo pozitie a acestuia".

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu