AsociațiiScreening oftalmologic pentru copii la Școala Montessori


Aproape 170 de elevi ai Școlii Gimnaziale Speciale „Maria Montessori:, din Bacău, au beneficat în perioada 23 – 28 martie de evaluarea și diagnosticare pentru eventuale deficiențe de vedere. Acțiunea a avut loc în organizarea Lions Club Bacău ”Sf. Gheorghe”, în parteneriat cu societatea Opticlass Consult.
În primă etapă a proiectului, la Cabinetul medical școlar au fost evaluați 168 de elevi, dintre care au fost selectați 12 copii care au fost aduși, apoi, la Clinica Opticlass, unde s-au realizat screeninguri și tratamente cu aparatură de înaltă performanță de către medicii primari oftalmologi Gabriela Zavorodnic și Corina Țăranu. Pe baza rețetelor, copiii vor primi ochelari de vedere sponsorizați chiar de Opticlass Ins.
Din partea Lions Club „Sf. Gheorghe” la acțiune au participat Ioan Catană - președintele în exercițiu al organizației băcăuane, Puiu Tătaru - secretarul clubului, Adrian Năstac și Alexandru Droiman.


Expoziție de ouă încondeiate la Catedrala Petru și Pavel

Asociația Cultural-Sportivă Înfrățirea, din Ghimeș Făget, face de Paștele sărbătorit în aceste zile de creștinii romano-catolici în Bacău, dar și tuturor băcăuanilor iubitori de frumos, un dar special. Asociația a expus pe platoul din fața Catedralei „Petru și Pavel” o parte din cele aproape 700 de exponate care s-au strâns la prima ediție a concursului de încondeiere de ouă organizat în Ghimeș Făget. Ouăle roșii au fost prezentate vizitatorilor de un grup de copii îmbrăcați în costume populare tradiționale din zona Ghimeș. Expoziția a transformat platoul catedralei într-o veritabilă grădină de flori. Organizatorii ei au oferit publicului și ocazia de a cumpăra ouă încondeiate, suma strânsă fiind dedicată achiziționării unei pianine pentru școala din Ghimeș.

Pal Petru
Concursul de ouă încondeiate a fost inițiat și susținut material și financiar de firma Xilopal, din Ghimeș. „Practic – ne-a declarat Pal Petru, președintele Asiciației Înfrățirea și administratorul de la Xilopal – am susținut, ideea de autenticitate în arta populară, ideea mai veche de a păstra tradiția, de a reînnoi munca manuală, preocupările artistice și, cât de cât, de a ajuta oamenii din localitate să reușească să-și pună în valoare cunoștințele, să producă și să valorifice produsele lor. Eu cred că ne-am depășit pe noi înșine în momentul în care la concurs s-au prezentat mult mai mulți oameni decât ne-am închipuit, 112 concurenți de toate vârstele, foarte mulți pentru o localitate ca Ghimeș și pentru o primă ediție a unui concurs. Este și un succes al școlilor din comună, care se ocupă de câțiva ani de a păstra tradiția încondeierii ouălor. Acum se văd și rezultatele”.
Maria Șaroși
Premianții concursului din Ghimeș au fost Antal Maria, Molnar Erika și Antal Etelka (premiul publicului). Profesoara Maria Șaroși, de la Școala gimnazială „Dani Gergely”, din Ghimeș Făget, ne-a arătat bogăția de modele care se regăsesc pe ouăle încondeiate, specifice zonei, remarcate și de etnograful Zoltan Kakas la jurizarea lor. „La noi, în Vinerea Mare – a precizat Maria Șaroși - nu se face altă treabă în familie, toată lumea încondeiază ouă. Avem deja mulți copii care scriu ouăle foarte frumos. Și în săptămâna «Școala altfel», atunci când aceasta era înainte de Paști, am făcut asemenea activități, sub îndrumarea profesorilor, dar și a unor săteni pricepuți. Au venit și bărbați care fac instrumente de încondeiat și i-au învățat meșteșugul acesta pe băieți. Fetele doar încondeiau. Totul se face de mână, nu se cumpără nimic pentru asemenea operațiuni, totul provine din natură, din gospodăriile populației”.

Pr. paroh Isidor Dâscă
„De Sărbătoarea Mare a Învierii Domnului am primit un grup de copii din Ghimeș-Făget care, prin talentul lor, au făcut ouă frumoase, pictate în diferite forme, pe care apare și crucea – semnul mântuirii noastre. Oule roșii sunt simbolul sângelui care s-a vărsat pe cruce, dar oul este și un element în care este viață, simbolul învierii noastre din morți. Iisus a înviat din morți și este garanția că și omul închis în mormântul simbolizat de ou într-o zi va învia la viața veșnică. Aceasta este bucuria Paștelui creștin, a credincioșilor, și de aceea oamenii înainte de Paști, în Vinerea Mare și în celelalte zile, merg la spovadă, își curăță sufletul de păcate, pentru ca apoi să se poată împărtăși, cu Cristos cel înviat, luând în ei garanția învierii. Am îndemnat credincioșii nu doar să privească ouăle încondeiate, ci să le și ia acasă, pentru că astfel dau și un ajutor material copiilor care au nevoie în diferite situații”.
Preot paroh Isidor Dâscă, decanul Diecezei romano-catolice de Bacău

Premiantele concursului de ouâ încondeiate
CECCAR a ieșit de sub umbrela Consiliului de Supraveghere al profesiei contabile

Delegația băcăuană la Conferința Națională a CECCAR
Participanții la Conferința Națională a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) 2016, între care s-au numărat și reprezebtanții Filialei CECCAR Bacău, consideră ca o importantă realizare a anului 2015 obținerea acordului Ministerului Finanțelor Publice privind ieșirea Corpului de sub umbrela Consiliului de Supraveghere în Interes Public a Profesiei Contabile. „În acest sens – ne-a declarat președintele Filialei Bacău, Marcel Bulinschi -, a fost recunoscut rolul CECCAR ca gestionar de drept al profesiei contabile, urmând ca noua lege privind auditul  statutar să nu mai cuprindă dispoziții privind supravegherea Corpului. A fost recunoscut rolul CECCAR și al competenței specialiștilor săi prin numirea a patru reprezentanți ai Corpului în structurile Consiliului Contabilității Publice, creat în scopul dezvoltării cadrului instituțional în domeniul contabilității publice.”
Conferința Națională, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, a analizat activitatea CECCAR din anul 2015, primul an de aplicare a noilor reglementări contabile conforme cu Directiva 34/2013 a Parlamentului European și aprobate de Ministerul Finanțelor Publice, care au avut ca efect creșterea transparenței în utilizarea resurselor, atragerea și utilizarea fondurilor și o mai bună cunoaștere a riscurilor financiare în diverse domenii ale economiei românești.

„În anul 2015 s-a pus accent pe stabilitate și continuitate, prin punerea în aplicare a strategiei Corpului și a acțiunilor concrete destinate și realizate în sprijinul membrilor și al profesiei, a consolidării capacității CECCAR de a asigura în continuare consecvența și eficiența aplicării celor trei comandamente de bază: Educația, Calitatea serviciilor și Etica.”
Marcel Bulinschi, președintele Filialei Bacău a CECCAR


Asociația Bacău a Cultului Eroilor rămâne pe baricade


Membrii Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria și-au prezentat, joi, 17 martie, raportul asupra activități din anul 2015. La eveniment au fost invitați președintele de onoare al Asociației, Dorian Pocovnicu, fostul prefect al județului, reprezentanți ai unităților și organizațiilor militare din municipiul Bacău, reprezentanți ai clerului și ai filialelor teritoriale ale Asaciației, precum și ai unor instituții care susțin activitatea acesteia.
Multidunea de acțiuni specifie acestei organizații în anul 2015 au fost prezentate de președintele în exercițiu, col. (r) Paul Valerian Timofte, în care au fost evidențiate manifestările dedicate evenimentelor istorice ale anului și în care au fost evidențiați cei care s-au implicat în organizarea și susținerea acestora. Întreținerea monumentelor eroilor a fost unul dintre obiectivele principale în discuție, dar au fost evidențiate acțiunile pe care Asociația le-a avut cu instituțiile școlare, de exemplu, pentru crearea și activarea Cercurilor Cultul Eroilor. Au fost evidențiate și alte in inițiative, precum deschiderea Camerei Eroilor din Primăria Măgirești, dar și altele care vor duce la evidențierea unor eroi din alte localități ale județului.
O inițiativă importantă a Asociației este crearea cercurilor de simpatizanți, care numai în municipiul Onești numără peste 1.200 de membri.
Anul 2016 poate aduce în județul Bacău evenimente importante de comemorare a faptelor care privesc eroii neamului, iar ridicarea unui monument dedicat eroilor băcăuani cu prilejul înplinirii a o sută de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial este un obiectiv esențial, promis spre relizare și de Primărie.

Județul Bacău are al treilea club Lions


  • guvernatorul în exercițiu al Districtului 124 România al Lions Clubs Internațional a chartat Lions Club Comănești

Guvernatorul Istvan David i-a înmânat lui Liviu Mazilu
Charta înființării Lions Club Comănești
Județul Bacău are, cu începere de sâmbătă, 5 martie, al treilea club Lions, după mai bine de 20 de ani de la înființarea Lions Club Moldova și la peste cinci ani de la înființarea Lions Club Sf. Gheorghe, ambele în Bacău, cluburi excusiv pentru bărbați. Noua asociație este Lions Club Comănești, club mixt, care a fost chartat chiar de guvernatorul în exercițiu al Districtului 124 România al Lions Clubs Internațional, Istvan David, unul dintre nașii lui, și de ghidul clubului, Romel Guțu, membru al Lions Club Moldova și președintele Regiului 1 Nord-Est a Districtului 124. Ceremonialul de chartare a avut loc în prezența reprezentanților a 15 cluburi Lions din toată țara și a invitaților acestora. Sponsori ai evenimentului de chartare au mai fost cluburile Lions din Brașov, Mureș, Ploiești, Lions Club Moldova Bacău, clubul de doamne din Iași, Lions Club Sf. Gheorghe, cluburile Iași 2000, Cluj-Napoca Transilvania, Cluj-Napoca Genesis, București Tarabostes, Suceava, Miercurea Ciuc, Piatra Neamț, Bârlad și Vaslui.

Clubul din Comănești are 24 de membri, între care primarul orașului, Viorel Miron, și cunoscutul sportiv Ionuț Iftimoaie, iar președintele lui este Liviu Mazilu. Membrii clubului au rostit jurământul Lions. „Conștient că scopurile Lions Clubs International corespund aspirațiilor personale și fiind instruit de nașii mei responsabili asupra regulilor de conduită și a obiectivelor Lions, luând cunoștință de statutul internațion și de cele care guvernează viața Districtului și a clubului, mă angajez, liber și solemn, să îndeplinesc cu responsabilitate sarcinile și misiunile asumate sau încredințate de club, străduindu-mă în toate împrejurările să reprezint cu demnitate și să fiu fidel principiilor pe care le promovează” – a jurat ficare membru, care și-a asumat și deviza mișcării lionistice, „We serve” (Eu servesc), prin care înțelege să se implice în acțiuni de sprijin pentru cei aflați în nevoie din comunitate.
„A fost o onoare pentru mine să accept charta clubului din Comănești, în numele pritenilor mei Lions – a spus Liviu Mazilu. Am intrat astfel în cea mai mare asociație umanitară de cluburi din lume. Suntem nerăbdători să lucrăm alături de prietenii noștri, pentru împlinirea inițiativelor noastre. Căutăm prietenie, lucru în echipă și satisfacție personală ca membri Lions”. Noul club a marcat, deja, primele acțiuni specifice mișcării lionistice: l-au însoțit pe Moș Crăciun care a adus daruri pentru 40 de copii cu dizabilități și pentru 12 familii de persoane vârstnice în acțiunea „Nu ești singur” și au început acțiunea „Nouă ne pasă”, în care au oferit primul sprijin unei familii cu opt copii crescuți numai de tatăl lor. De asemenea, s-au implicat în ajutorarea a patru familii care și-au pierdut, recent, gospodăriile într-un puternic incendiu.
Mișcarea lionistică internațională este susținută de 46.000 de cluburi și de circa patru milioane de membri, din 12 țări.

„Deviza mandatului meu este «Creștem și servim împreună» și vedem deja că acele creșteri dorite au început deja să intre în funțiune, prin chartarea noului club. ~i urez acestui club cale lungă în mișcarea lionistică, pe care au abordat-o deja cu precocitate, inclusiv prin modul lor de organizare. Au un entuziasm fantastic.”
Istvan David, guvernatorul Districtului 124 România
Capitala Cavalerilor vinului din Regiunea Nord-Est s-a mutat în Bacău


  • Bacăul a preluat de la Iași Legatul Moldova al Ordinului European al Cavalerilor Vinului

Trei cavaleri ai vinului băcăuani: Cristian Bunea,
Eugen Burcă și Sorin Petrescu
Municipiul Bacău a devenit, din acest an, capitala Cavalerilor vinului din Regiunea Nord-Est și a celor care iubesc această licoare divină, prin preluarea de la Iași a Legatului Moldova al Consulatului pentru România și Republica Moldova al Ordinului European al Cavalerilor Vinului - OECV (Ordo Equestris Vini Europae). Noul șef al Legatului este somelierul Cristian Bunea, proprietarul Restaurantului Cribs, din Bacău, care în acest Ordin poartă rangul de Judex de Vino. Legatul Moldova are în subordine șase Scaune Cavalerești, în cele șase județe ale Regiunii Nord-Est (Bacău, Iași, Suceava, Neamț, Botoșani și Vaslui).

Lansarea evenimentului a avut loc chiar în Restaurantul Cribs, un pub de lux în care, periodic, sunt organizate degustări de vinuri produse de crame din toată România. Cu această ocazie, în Bacău a venit, cu o suită de vinuri din Crama Nomibo, din Greceanca (Breaza – Buzău), carismaticul ei proprietar, un evreu de origine română, Asaf Lev. Acompaniamentul vinului din soiuri Fetească Albă, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon a fost asigurat de somelierul Cristian Bunea și de soția sa Cristina, creatoarea delicioaselor gustări dedicate fiecărui soi de vin în parte.

«Pohta ce-am pohtit»

Ce semnificație are mutarea Legatului cavaleresc în Bacău? „Cred – ne-a declarat Cristian Bunea - că este o reîntoarcere în timp, deci «pohta ce-am pohtit» noi, echipa din Bacău, să readucem Bacăul acolo unde îi era locul, cel de capitală economică a Moldovei. În ultimul timp, din păcate, Bacăul a fost depășit de alte județe. Scopul nostru, atunci când am pus umărul la echipă, a fost să redevenim ce am fost odată. Să dăm tonul chiar și în industria vinului, deși județul Iași are un prestigiu deosebit în domeniu, la ceea ce înseamnă lumea cunoscătorilor de vin și a iubitorilor de vin în același timp.
Am reușit astfel ceea ce alții nici în politică nu au putut: Bacăul să devină capitala iubitorilor de vin, dar nu doar a lor, ci a tuturor celor care dau tonul manifestărilor pro-vin”.
Eugen Burcă - Judex de Vino

Scaunul cavaleresc, baza Legatului

Aducerea Lagatului Moldova în Bacău, din Iași, este un eveniment în sine, având în vedere locul în care a fost creat în 2011 și reputația vitivinicolă a zonei. Baza noii locații este, însă, Scaunul cavaleresc Bacău, pe care membrii lui îl cred „cel mai performant, la această oră, din Regiunea Nord-Est”.
Bacăul este un județ vecin și cu țara vinurilor, Vrancea, dar Vrancea este un Scaun în subordinea Legatului Constanța.
Datorită realizărilor Scaunului Bacău, înființat anul trecut, conducerea Consulatului din România a OECV a hotărât mutarea Legatului Moldova de la Iași la Bacău. „De anul trecut, de la înființarea Scaunului – ne-a spus șeful acestuia, proprietarul Domeniului Burcilor, Eugen Burcă, Judex de Vino -, am mai primit trei noi membri și avem pe rol încă patru-cinci candidaturi. Acum am ajuns la 21 de membri. Până în luna august, când va fi următoarea ceremonie de înnobilare la nivelul Scaunului cavaleresc, vrem să mai primim șapte sau opt cavaleri și să ridicăm în rang pe unii dintre membrii Scaunului”.

„Datoria mea, ca șef de Legat, este să încerc să îi aduc aproape pe băcăuani de ieșeni, de suceveni, de botoșăneni, de vasluieni și de nemțeni, fiind un exemplu prin munca în echipă, prin rezultatele ulterioare. Și să păstrăm permanent drapelul Legatului în Bacău. În toamnă, activitatea va debuta cu o expoziție EstVin, cu ajutorul companiei Selgros Cash&Carry, care își propune să aducă la noi vinurile din stânga și din dreapta Prutului. Vor fi și alte activități, dar Scaunul va scoate și o publicație dedicată domeniului.”
Cristian Bunea, Judex de Vino, șeful Legatului cavaleresc Moldova


Cea mai înaltă distincție a Lions Clubs Internațional a ajuns din nou în Bacău

Ioan Catană i-a înmânat placheta Melvin Jones lui Tata Pac
Profesorul Ioan Micu, alias Tata Pac pentru cei care îl cunosc și îl apreciază, este al șaselea băcăuan al cărui nume a fost înscris pe lista membrilor Lions Clubs International (LCI) care au primit cea mai importantă distincție a acestei fundații, placheta și pinul aurit „Melvin Jones Fellow”. Vestea înrolării sale în categoria celor astfel distinși i-a fost adusă la finele anului trecut de guvernatorul în exercițiu al Districtului 124 România al Lions Clubs International, Istvan David, chiar când Tata Pac aniversa 85 de ani de viață, dar placheta și pinul aurit i-au fost înmânate marți, 9 februarie, în plenul clubului din care face parte, Lions Club Sf. Gheorghe Bacău. Plăcuta misiune i-a revenit președintelui în exercițiu al clubului, Ioan Catană. La eveniment au participat reprezentanți ai Lions Club Moldova Bacău, printre fondatorii căruia s-a numărat și Tata Pac, dar și viitori membri ai clubului Sf. Gheorghe, precum și președintele zonal al Districtului 124, Romel Guțu.
„A fost un moment deosebit să am mandatul și posibilitatea ca în numele Lions Clubs International, din partea președintelui Joe Preston, să înmânez distincția Melvin Jones Fellow lui Tata Pac – a spus, cu acest prilej, Ioan Catană. În scrisoarea care însoțește distincția i se mulțumește colegului și prietenului nostru pentru activitatea sa în club și se precizează că distincția i-a fost oferită pentru dedicarea sa serviciilor umanitare de cel mai înalt grad ca membru Lions”. Placheta Melvin Jones are gravate semnăturile președintelui LCI Joe Preston și a președintelui în exercițiu al Consiliului de Administrație al LCI, dr. Jitsuhiro Yamada.
Tata Pac este și decanul de vâstă al mișcării lionistice din țara noastră. Experiența sa de viață îl recomandă acum ca eminent profesor, filatelist și colecționar, pedagog, director al Bibiliotecii Regiunii Bacău, vicepreședinte al Comitetului Județean de Cultură și director de întreprindere sau președinte al Clubului sportiv Știinta. După pensionare a lucrat, timp de șapte ani, și pentru societatea Deșteptarea.
Distincția „Melvin Jones Fellow” poartă numele fondatorului LCI, Melvin Jones, iar ceilalți cinci băcăuani care o poartă sunt Geo Popa, unul dintre cei care au inițiat înființarea cluburilor Lions în România, Constantin Baltariu și Ionel Lupu – past guvernatori ai Districtului 124, Ioan Mocanu și Laurențiu Berdilă.

„Melvin Jones Fellow este cea mai înaltă distincție acordată membrilor Lions Clubs International. Eu nu știu dacă sunt cel mai bun, dar știu că mi-am făcut datoria în acest club. Acest frumos trofeu nu este doar meritul meu, ci al tuturor membrilor Lions Club Modova, între care mi-am început activitatea, și ai Lions Club Sf. Gheorghe, între care continui să activez. Dacă ei nu m-ar fi sprijinit, nu puteam avea o activitate rodnică în interesul comunității. Distincția primită mă onorează și îmi frământă inima și sufletul. Iar atât timp cât voi mai putea, voi acționa ca membru activ al acestui club, fără rezerve.”
Ioan Micu, alias Tata Pac


S-a mărit familia Lions Club Moldova Bacău

Noii membri si nașii lor
Lions Club Moldova, din Bacău, a marcat, la sfârștul săptămânii abia încheiate, unul dintre cele mai importante evenimente din activitatea sa, primirea de noi membri în rândurile sale. Membrii cu state mai vechi ai clubului, între care și past-guvernatorul Districtului 124 România al Lions Clubs International, Constantin Baltariu, i-au avut ca invitați și pe reprezentanții Lions Club Sf. Gheorghe, din Bacău, și ai viitorului Lions Club Comănești, club care își va prelua oficial statutul la începutul lunii martie, pe președinții de regiune și de zonă Romel Guțu (Regiunea 1 Nord-Est) și Marius Nemțeanu (Zona 1.2), Ionuț Carp (președinte al Zonei Speciale 2) și pe decanul de vâstă al cluburilor Lions din țara noastră, neobositul Tata Pac (profesorul băcăuan Ioan Micu).

Cei cinci noi membri ai Lions Club Moldova sunt economistul Vasile Toma (al cărui naș sau sponsor, cum îl mai numesc lionezii, este Florin Dimitriu, președintele în exercițiu al clubului), profesorul Vasile Iftimie (naș Ioan Mocanu, past președinte), medicul Ovidiu Bibire (naș Sorin Brașoveanu, past președinte), Cătălin Baltariu (naș Constantin Baltariu) și expertul contabil Constantin Cristea (naș Romel Guțu).
„Cel mai important pentru mine până acum, ca președinte în exercițiu al clubului – a spus Florin Dimitriu -, este primirea de noi membri. Comunitatea băcăuană are nevoie de organizații puternice care au ca scop fundamental ajutorarea comunității sau, cum suntem noi, cei din Lions Club, sub deviza We Serve (noi servim) să-i ajută pe cei aflați în nevoie.”
Profesorul Vasile Eftimie, fost membru fondator al clubului și membru al său până la vâsta pensionării, a revenit în familia sa de suflet. Fost sportiv de performanță, terapeut la Spitalul din Bacău, s-a remarcat deja prin spiritul său de solidaritate și prin carisma pe care o are. Medicul Ovidiu Bibire, stomatolog, are mai multe competențe în profesia sa și a fost remarcat prin aptitudilile pe care le are în comunicare, prin spiritul de echipă, prin capacitatea de organizare. Economistul Vasile Toma, fostul director comercial al TCH Bacău, are deja multe participări alături de membrii clubului la acțiunile specifice ale acestuia și s-a remarcat prin seriozitate și atașament. Constantin Cristea, președintele CAR CFR Comănești, a fost remarcat prin disponibilitatea pentru acțiuni de voluntariat și întrajutorare pentru semenii săi. Iar Constantin Baltariu, membru al unei familii în care aproape toți sunt membri Lions Club, este economist de profesie și un familist convins, la rândul său.

„Am văzut, de la început, foarte multe persoane deosebite în mișcarea lionistică băcăuană și mi-am dat seama ce calitate are o astfel de organizație. Ei îi dau și alura de club select. Eu sunt unul dintre cei care iubesc și copiii si persoanele în vârstă, mulți dintre ei oameni neajutorați. Am fost educat să ajut astfel de oameni. Iată de ce am ales Lions Club Moldova și mă voi implica în acțiunile sale.”
Constantin Cristea, nou membru al Lions Club Moldova Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu