sâmbătă, 23 octombrie 2010

”Topul județean al firmelor 2009” stă sub semnul crizei economice

Doru Simovici si Mihai Tulbure, amfitrionii Topului firmelor 2009
Scaderea severa a spiritului antreprenorial si a increderii potentialilor investitori in a incepe si a dezvolta afaceri in conditiile crizei economice, care s-a manifestat din plin in anul 2009, au pus sub semnul intrebarii organizarea editiei a 18-a a Topului judetean al firmelor. Tot investitorii, membri ai Camerei de Comert si Industrie din Bacau, au fost, insa, cei care au solicitat ca manifestarea sa aiba loc chiar si in aceste conditii, iar Topul firmelor a fost programat, astfel, pentru data de 10 noiembrie. Pina la sfirsitul saptaminii abia incheiate, pentru Top erau clasate aproape 2.000 de firme din toate cele cinci clase de marime (microintreprinderi, intreprinderi mici, intreprinderi mijlocii, intreprinderi mari si intreprinderi foarte mari). Judetul Bacau a avut, anul trecut, aproape 11.000 de firme cu activitate economica.

Clasamentele din Top - spune presedintele Camerei de Comert, Doru Simovici – vor reflecta evolutia mediului economic din anul 2009. Anul trecut, insa, a fost inregistrat un numar mare de firme cu activitatea suspendata (aproape 4.200), care reprezinta aproape 13% din totalul societatilor comercile si peste 36% din cel al agentilor economici cu activitate. A crescut foarte mult (cu peste 266%), numarul firmelor radiate din Registrul Comertului, de la 665 in 2008, la 2.434 in 2009. De asemenea, a crescut, cu aproape 4.600% numarul firmelor care si-au suspendat activitatea, de la 87 in 2008, la aproape 4.100 anul trecut. Numarul societatilor comerciale cu activitate a scazut, astfel, cu aproape 6%. Cifra de afaceri a ajuns de la 4.490 de milioane de euro la 3.480 de milioane, cu peste 22% mai mica decit in 2008, practic sensibil egala cu aceea din 2007. Profitul brut a ajuns si el la 303 milioane de euro, cu 11% mai mic decit in anul precedent, dar rata profitului a crescut cu aproape 15%, pina la 8,71%. Masurile luate, in conditii de criza economica de investitori au dus la diminuarea pierderilor, cu 4,67%, pina la 95 de milioane de euro, dar a scazut si numarul de salariati in firmele monitorizate, cu peste 17%, pina la 72.500.

Cine si cum intra in Top

Clasamentele din cele 170 de domenii de activitate, grupate in 11 sectiuni, vor fi intocmite conform rezultatelor economico-financiare de anul trecut, dar vor fi premiate, din fiecare domeniu, primele trei clasate. De asemenea, vor fi acordate diplome de excelenta pentru implicare in dezvoltarea comunitatii de afaceri bacauane si premii de apreciere a contributiilor valoroase in economia bacauana. “Chiar daca sintem la vreme de criza - a opinat Doru Simovici -, dati-ne voie sa numim valoroase firmele din fruntea clasamentului. Fiecare domeniu are valorile lui si noi speram ca pina la momentul Topului sa venim si cu alte surprize, astfel incit sa evidentiem firmele care au avut rezultate, ca un fel de incurajare pentru viitor”. Sectoarele de activitate din care sint clasate firmele sint agricultura, industriile alimentara, extractiva si prelucratoare, industria lemnului si industria usoara, constructiile, serviciile, transporturile, turismul si alimentatia publica, comertul si serviciile bancare si de asigurari. Vor fi organizate, insa, si Topul Exportatorilor, Topul Creativitatii tehnice, Topul Protectia mediului si Topul Investitorilor. “La stabiliea clasamentului - a spus directorul general al Camerei de Comert, Mihai Tulbure - folosim o metodologie unitara la nivel national, care ia in considerare indicatori economico-financiari care definesc peformanta unei societati comerciale: cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului, eficienta utilizarii resurselor umane, efortul de dezvoltare si eficienta utilizarii capitalului angajat”. Datele luate in calcul au la baza informatii puse la dispozitie de Ministerul Economiei, Ministerul Justitiei, Ministerul Mediului si Padurilor, Institutul National de Statistica, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si bazele de date ale Camerei de Comert din Bacau. Cele trei clasate pe primele locuri vor intra in competitie pentru Topul National al Firmelor, care va avea loc in a doua jumatate a lunii noiembrie.
Cele mai multe firme cu activitate in judet sint in domeniul comertului (aproape 4.700), domeniu care are si cele mai multe clasate (555), dar cele mai multe domeni de activitate se regasesc in constructii (46).
Asupra acestui eveniment vom reveni cu amanunte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu