miercuri, 27 octombrie 2010

Restantele bancare ale bacauanilor ramin pe crestere


Majorarea restantelor la creditele bancare ale bacauanilor devine un fenomen general si fara oprire. O usoara inviorare a platilor in luna iulie a fost anulata in august, iar in septembrie datoriile in banci s-au accentuat. De la 1 ianuarie, restantele au crescut continuu si au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii doi ani. Acestea se cifreaza la 280 de milioane de lei, fata de aproape 196 de milioane in ianuarie si peste 268 in august. In schimb, volumul economiilor bancare in lei si in valuta ale bacauanilor a fost mai mic in septembrie, comparativ cu luna precedenta, si a ajuns la ceva mai mult de 5.500 de milioane de lei, in timp ce al creditelor a crescut pina la peste 3.600 de milioane de lei, asa cum rezulta din situatia facuta publica de Banca Nationala a Romaniei.

Bacauanii au solicitat bancilor credite in lei de peste 1.761 de milioane de lei, iar in valuta la echivalentul a 1.850 de milioane de lei. In schimb, disponibilitatile la vedere, depozitele pe termen si depozitele rambursabile dupa notificare si altele sint in valoare de peste 5.500 de milioane de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie in lei, fie in valuta, este cel al creditelor curente, aflate in preluare / rambursare. Creditele restante ramin, in continuare, mai mici decit economiile, dar de peste 280 de milioane de lei, de aproape 7,5 ori mai mari decit cele din luna octombrie 2008 (inceputul crizei economice), cind au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de inteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, 3.609 milioane de lei, pe cind nerezidentii abia ating 1,47 de milioane de lei.
Problema cea mare ramin, in continuare, si pe piata bacauana, creditele pentru consum ale populatiei, cele mai mari, de 1.184 de milioane de lei in ambele tipuri de valuta, in timp ce pentru locuinte s-au cerut numai 360 de milioane de lei, iar pentru alte scopuri 128 de milioane (dublu fata de iunie). Cel mai mare volum de credite apare, insa, in contul agentilor economici, adica aproape 1.923 de milioane de lei, tot in ambele valute (nationala si straina).
La capitolul disponibilitati, putem vorbi de economii importante si in cazul firmelor si institutiilor. Acestea au in cont depozite in valoare de 488 de milioane de lei. Dar populatia detine ponderea, ca de obicei, la sfirsitul lunii septembrie suma fiind de aproape 2.172 de milioane de lei (in scadere). Trendul acestei piete a fost unul diferit in septembrie, dupa ce criza financiara si economica s-a copt bine si la noi. Recomandarile facute aici sint in favoarea economiilor, dar a reaparut si in favoarea creditelor.
La nivel national, valoarea totala a creditelor restante ale populatiei si firmelor la nivelul lunii septembrie se cifreaza la peste 15,666 de miliarde lei, in crestere de 2,4 ori fata de luna septembrie a anului trecut si cu 9% peste cele inregistrate in luna august. Potrivit datelor BNR, din valoarea totala a creditelor restante ale populatiei si firmelor, 7,307 miliarde lei sint in moneda nationala si 8,359 de miliarde de lei reprezinta restantele la creditele in valuta exprimate in lei. Populatia a contractat credite in lei si valuta de peste 102,9 miliarde echivalent lei de la banci, pina in luna septembrie a acestui an, mare parte din suma (64%) fiind reprezentata de creditele pentru consum, in valoare de peste 65,7767 miliarde echivalent lei, potrivit datelor BNR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu