• compania lanseaza provocarea "Ce fapta buna vrei sa faci de Sarbatori?"
Grupul Rompetrol, a lansat concursul "Ce fapta buna vrei sa faci de Sarbatori?", pentru alegerea a trei idei de fapte bune care vor fi aplicate in luna decembrie. Fiecare participant este invitat sa gaseasca raspunsul la aceasta intrebare si sa-si inscrie ideile in competitie. Cei trei cistigatori vor primi cite un premiu in valoare de 1.000 euro fiecare, pentru a-si realiza fapta propusa. Pentru a fi eligibile, propunerile inscrise in competitie trebuie sa fie in folosul comunitatii, sa se adreseze unor persoane defavorizate si sa reflecte o nevoie social-umanitara care poate fi adresata anul acesta, in preajma sarbatorilor de iarna. De asemenea, sint incurajate actiunile care, pe linga persoana initiatoare, implica un numar cit mai mare de voluntari si ofera modalitati ingenioase de abordare a problemelor identificate. Inscrierile se fac pina pe 5 decembrie, pe site-ul www.impreunapentrufiecare.ro, in sectiunea "Fapte bune". Anuntarea cistigatorilor se va face pe 7 decembrie, iar implementarea ideilor cistigatoare se va realiza intre 10 si 15 decembrie. Regulamentul este disponibil la aceeasi adresa web pe pagina de Facebook "Impreuna pentru Fiecare". Desemnarea cistigatorilor se va face in functie de numarul voturilor inregistrate pe site-ul www.impreunapentrufiecare.ro si pe pagina de Facebook si de evaluarea primita de la reprezentantii Grupului Rompetrol. La evaluare se vor avea in vedere atit relevanta, cit si impactul social al faptei inscrise in concurs: numarul persoanelor afectate de problema semnalata, severitatea acesteia, numarul voluntarilor implicati etc.
Petru DONE, jurnalist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România - petrudone@yahoo.fr
marți, 30 noiembrie 2010
Comisioane mai mici la Bursa
Consiliul Bursei de Bucuresti (BVB) a hotarit reducerea comisioanelor de tranzactionare cu 50% pentru toate instrumentele financiare disponibile la tranzactionare pe pietele administrate. Reducerea este valabila pina pe 31 decembrie 2010
SIF Moldova - singura firma bacauana in Topul celor mai valoroase companii
SIF Moldova este una dintre cele mai atractive societati de pe Bursa (Foto: Petru DONE) |
Topul a fost intocmit de "Ziarul financiar" ca un demers ziaristic, dar si ca o transpunere in practica a unor concepte si metode de evaluare a business-ului, valabile si la nivel mondial, in parteneriat cu Casa de Investitii Capital Partners. SIF Moldova este, insa, singura companie bacauana in top si in acest an, al doilea sub spectrul negru al crizei financiare si economice mondiale. "Criza verifica valoarea" - spuneau inca din 2008 organizatorii topului. Ca este asa, se vede de departe. Nici una dintre companii nu mai are valoarea din anii precedenti, dar valoarea totala a companiilor din top a ramas, in 2009 (anul din care au fost culese datele financiare pentru realizarea topului 2010), in stagnare, la 56 de miliarde de euro. "SIF Moldova - au constatat organizatorii - a reusit sa-si pastreze valoarea de piata in 2009, la circa 145 de milioane de euro, in ciuda contextului neprielnic prin atitudinea activa pe care a afisat-o in ceea ce priveste restructurarea portfoliului". Societatea si-a bugetat, insa, pentru 2010, investitii in valoare de 140 de milioane de lei, tot atit cit vrea sa investeasca si la anul. SIF Moldova a fost remarcata, in 2009, ca cea mai activa dintre SIF-uri pe piata de capital, prin achizitiile facute, unele fiind pachete de actiuni la Fondul Proprietatea (peste 1% in total), dar si la Banca Transilvania, insa a redus expunerea pe BRD-GSG.
SIF Moldova - scrie, in editorialul postat pe siteul companiei, presedintele acesteia, Costel Ceocea - trebuie sa ramina asa cum a debutat in piata, ca o institutie financiara dinamica si care suscita, prin performanta, interesul investititorilor curajosi si vizionari". Tot de acolo, aflam cu ce a pornit la drum, in 2010, SIF Moldova. Intre altele:
• cu experienta in procesul specific de management al activelor si cu maturitate in fundamentarea si adoptarea deciziilor;
• cu un plan strategic bine conturat, consecvent principiilor continuitatii si ale guvernantei corporative care au condus spre un proces transparent de comunicare intensa cu actionarii;
• Cu un proces de concentrare a actionariatului, care are ca rezultat aparitia unor actionari institutionali rezidenti sau nerezidenti puternici, care detin expertiza necesara analizei critice a performantei si care au validat, prin optiunea lor pentru actiunile SIF 2, atit performanta actuala a SIF Moldova (la nivelul managementului si a rezultatelor), cit si perspectivele acesteia.
luni, 29 noiembrie 2010
Foserco se muta la Ploiesti
Foto: Petru DONE |
Activele preluate de Weatherford de la Aquafor erau exact acelea care privesc forajul petrolier. Pachetul de actiuni de la Foserco apartinea societatilor Upetrom Trading & Engineering, Upetrom 1 Mai si Grup Servicii Petroliere.
Foserco Tirgui Ocna are ca obiect de activitate servicii de foraj la mare adincime si exploatare de zacaminte naturale. Daca sediul social al societatii se va muta in Ploiesti, la Tirgu Ocna actionarii vor psropune infiintarea unui punct de lucru al societatii, tot la inceputul lunii ianuarie.
SIF Moldova cere aminarea majorarii capitalului social la ArcelorMittal Roman
SIF Moldova Bacau (Foto: Petru DONE) |
Majorarea se adreseaza tuturor actionarilor, care ar trebui sa contribuie financiar la o activitate economica, asupra careia acum nu cunosc informatii esentiale. "Daca acum s-ar trece la vot asupra majorarii - au mai precizat reprezentantii SIF Moldova -, ar fi incalcat principiul egalitatii de tratament a actionarilor, deoarece actionarul majoritar detine mai multe informatii decit ceilalti actionari".
SIF Moldova a mai solicitat prezentarea spre aprobare a planului de afaceri al societatii, incluzind un buget de venituri si cheltuieli si un cash-flow prognozate pentru urmatorii trei ani, in doua variante: cu si fara majorare". De asemenea, SIF a mai cderut neprelungirea contractelor incheiate cu persoane juridice din grupul ArcelorMittal, care presupun costuri de achizitie peste pretul de piata, respectiv preturi de vinzare sub pretul de piata si incheierea de noi contracte de acest gen, in scopul ocrotirii interesului societatii din Roman in fata intereselor altor entitati. Ca pasi premergatori lamuririi situatiei in instanta, SIF Moldova a informat piata de capital, publicind un raport curent referitor la faptul ca s-a solicitat auditorului financiar Deloitte Audit efectuarea unui Raport suplimentar de audit financiar pentru confirmarea sau neconfirmarea unor suspiciuni privind operatiunile intragrup incheiate de fabricantul de tevi din Roman cu persoane juridice afiliate sau controlate de grupul Arcelor Mittal.
Economiile bacauanilor scad, restantele bancare cresc
Trendul crescator al restantelor la creditele bancare ale bacauanilor devine un fenomen general si fara oprire. Din septembrie, datoriile in banci s-au accentuat, dar de la 1 ianuarie restantele au crescut continuu si au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii doi ani. Acestea se cifrau, la sfirsitul lunii octombrie, la 287,5 milioane de lei, fata de aproape 196 de milioane in ianuarie si 280 in septembrie. In schimb, volumul economiilor bancare in lei si in valuta ale bacauanilor a fost mai mic in octombrie, comparativ cu luna precedenta, si a ajuns la ceva mai mult de 5.540 de milioane de lei, in timp ce al creditelor a scazut pina la peste 3.595 de milioane de lei, asa cum rezulta din situatia facuta publica de Banca Nationala a Romaniei.
Bacauanii au solicitat bancilor credite in lei de peste 1.715 milioane de lei, iar in valuta la echivalentul a 1.880 de milioane de lei. In schimb, disponibilitatile la vedere, depozitele pe termen si depozitele rambursabile dupa notificare si altele sint in valoare de aproape 5.545 de milioane de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie in lei, fie in valuta, este cel al creditelor curente, aflate in preluare / rambursare. Creditele restante ramin, in continuare, mai mici decit economiile, dar de peste 287 de milioane de lei, de peste 7,6 ori mai mari decit cele din luna octombrie 2008 (inceputul crizei economice), cind au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de inteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, aproape 3.600 de milioane de lei, pe cind nerezidentii abia ating 1,32 de milioane de lei.
Problema cea mare ramin, in continuare, si pe piata bacauana, creditele pentru consum ale populatiei, cele mai mari, de 1.158 de milioane de lei in ambele tipuri de valuta, in timp ce pentru locuinte s-au cerut numai 360 de milioane de lei, iar pentru alte scopuri 129 de milioane (dublu fata de iunie). Cel mai mare volum de credite apare, insa, in contul agentilor economici, adica aproape 1.935 de milioane de lei, tot in ambele valute (nationala si straina).
La capitolul disponibilitati, putem vorbi de economii importante si in cazul firmelor si institutiilor. Acestea au in cont depozite in valoare de 498 de milioane de lei. Dar populatia detine ponderea, ca de obicei, la sfirsitul lunii octombrie suma fiind de aproape 2.164 de milioane de lei (in scadere). Trendul acestei piete a fost unul diferit in octombrie, dupa ce criza financiara si economica s-a copt bine si la noi. Recomandarile facute aici sint in favoarea economiilor, dar a reaparut si in favoarea creditelor.
La nivel national, totalul restantelor in banci a urcat cu 237 de milioane de lei, de la 15,667 miliarde la 15,9 miliarde de lei, respectiv 7,64% din soldul total de credite. Moneda nationala a unei tari, in numerar sau disponibil in cont, care indeplineste functia de instrument de plata si de rezerva de plata pe plan international.
Totusi, cresterea inregistrata in octombrie a fost mult inferioara celor din precedentele doua luni, in august restantele crescind cu 0,9 miliarde de lei, iar in septembrie cu 1,3 miliarde. In ceea ce priveste restantele la creditele in lei, acestea au ajuns la o pondere de 9,57% din totalul soldului de imprumuturi in moneda nationala, iar restantele la creditele in valuta au ajus la o pondere de 7,64%.
Bacauanii au solicitat bancilor credite in lei de peste 1.715 milioane de lei, iar in valuta la echivalentul a 1.880 de milioane de lei. In schimb, disponibilitatile la vedere, depozitele pe termen si depozitele rambursabile dupa notificare si altele sint in valoare de aproape 5.545 de milioane de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie in lei, fie in valuta, este cel al creditelor curente, aflate in preluare / rambursare. Creditele restante ramin, in continuare, mai mici decit economiile, dar de peste 287 de milioane de lei, de peste 7,6 ori mai mari decit cele din luna octombrie 2008 (inceputul crizei economice), cind au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de inteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, aproape 3.600 de milioane de lei, pe cind nerezidentii abia ating 1,32 de milioane de lei.
Problema cea mare ramin, in continuare, si pe piata bacauana, creditele pentru consum ale populatiei, cele mai mari, de 1.158 de milioane de lei in ambele tipuri de valuta, in timp ce pentru locuinte s-au cerut numai 360 de milioane de lei, iar pentru alte scopuri 129 de milioane (dublu fata de iunie). Cel mai mare volum de credite apare, insa, in contul agentilor economici, adica aproape 1.935 de milioane de lei, tot in ambele valute (nationala si straina).
La capitolul disponibilitati, putem vorbi de economii importante si in cazul firmelor si institutiilor. Acestea au in cont depozite in valoare de 498 de milioane de lei. Dar populatia detine ponderea, ca de obicei, la sfirsitul lunii octombrie suma fiind de aproape 2.164 de milioane de lei (in scadere). Trendul acestei piete a fost unul diferit in octombrie, dupa ce criza financiara si economica s-a copt bine si la noi. Recomandarile facute aici sint in favoarea economiilor, dar a reaparut si in favoarea creditelor.
La nivel national, totalul restantelor in banci a urcat cu 237 de milioane de lei, de la 15,667 miliarde la 15,9 miliarde de lei, respectiv 7,64% din soldul total de credite. Moneda nationala a unei tari, in numerar sau disponibil in cont, care indeplineste functia de instrument de plata si de rezerva de plata pe plan international.
Totusi, cresterea inregistrata in octombrie a fost mult inferioara celor din precedentele doua luni, in august restantele crescind cu 0,9 miliarde de lei, iar in septembrie cu 1,3 miliarde. In ceea ce priveste restantele la creditele in lei, acestea au ajuns la o pondere de 9,57% din totalul soldului de imprumuturi in moneda nationala, iar restantele la creditele in valuta au ajus la o pondere de 7,64%.
duminică, 28 noiembrie 2010
Camera de Comert lanseaza proiectul ADAPTIC
Camera de Comert si Industrie Bacau organizeaza, pe 30 noiembrie, conferinta de lansare a proiectului "ADAPTIC", finantat de Uniunea Europeana. Proiectul are acoperire nationala si este implementat de un consortiu format din cinci parteneri nationali - patru camere de comert si un partener transnational, Instituto de Formacion Integral. Obiectivul proiectului il constituie cresterea adaptabilitatii lucratorilor si IMM-urilor din zonele Bucuresti-Ilfov, Vest, Nord-Est si Nord-Vest la tehnologia informatiilor si comunicatiilor (TIC). Grupul tinta al proiectului sint angajatii, intreprinzatorii, persoanele fizice autorizate, personalul din sectorul sanatatii si managerii de la toate nivelurile.
La acest eveniment sint asteptati reprezentanti din rindul IMM-urilor, organizatiilor de afaceri si mass-media. Conferinta are loc la sediul Camerei de Comert, de la ora 11,30.
La acest eveniment sint asteptati reprezentanti din rindul IMM-urilor, organizatiilor de afaceri si mass-media. Conferinta are loc la sediul Camerei de Comert, de la ora 11,30.
Moneda batuta si dedicata poetului Grigore Alexandrescu
Banca Nationala a Romaniei (BNR) pune in circulatie, pe 29 noiembrie, in scop numismatic, o moneda de argint dedicata poetului Grigore Alexandrescu. Moneda are valoarea nominala 10 lei, forma rotunda, un diametru de 37 mm, o greutate de 31,103 g, calitate proof si margine zimtata.
Aversul prezinta, in centru, o compozitie grafica prin care se face trimitere la poezia lui Grigore Alexandrescu "Umbra lui Mircea. La Cozia": Manastirea Cozia peste care se suprapune conturul portretului domnitorului Mircea cel Batrin; in stinga, valoarea nominala "10 LEI"; in dreapta, stema Romaniei si anul de emisiune "2010"; in partea inferioara, inscriptia "ROMANIA" in arc de cerc.
Reversul prezinta, suprapuse partial peste un cerc, portretul lui Grigore Alexandrescu si citeva dintre personajele fabulelor scrise de acesta; in partea superioara, inscriptia in arc de cerc "GRIGORE ALEXANDRESCU".
Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, sint insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ si certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central. Tirajul emisiunii este de 1.000 de bucati, iar pretul de vinzare, exclusiv TVA, este de 230 de lei. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Punerea in circulatie, in scop numismatic, se face prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR.
Aversul prezinta, in centru, o compozitie grafica prin care se face trimitere la poezia lui Grigore Alexandrescu "Umbra lui Mircea. La Cozia": Manastirea Cozia peste care se suprapune conturul portretului domnitorului Mircea cel Batrin; in stinga, valoarea nominala "10 LEI"; in dreapta, stema Romaniei si anul de emisiune "2010"; in partea inferioara, inscriptia "ROMANIA" in arc de cerc.
Reversul prezinta, suprapuse partial peste un cerc, portretul lui Grigore Alexandrescu si citeva dintre personajele fabulelor scrise de acesta; in partea superioara, inscriptia in arc de cerc "GRIGORE ALEXANDRESCU".
Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, sint insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ si certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central. Tirajul emisiunii este de 1.000 de bucati, iar pretul de vinzare, exclusiv TVA, este de 230 de lei. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Punerea in circulatie, in scop numismatic, se face prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR.
Continua atacurile de phishing la Finante
Hacker-ul, in viziunea caradvice.com |
In urma investigatiilor efectuate, s-a constatat ca IP-ul computerului de pe care s-a trimis acest e-mail nu face parte din cele aflate in dotarea Ministerului Finantelor Publice, fiind vorba despre un atac informatic de tip phishing. "Astfel, atragem atentia celor vizati sa nu dea curs acestor e-mail-uri si sa nu completeze formularul cu date de identificare sau financiare ale societatilor carora sint adresate. Mentionam ca o informare privind aceasta situatie a fost publicata in din data de 5 octombrie pe site-ul www.mfinante.ro. De asemenea, va informam ca au fost sesizate organele competente pentru solutionarea acestei situatii" - se mai arata in comunicatuil ANAF.
Carburantii au ajuns la preturi record
Compania OMV Petrom a majorat pretul de referinta la motorina cu 5 bani/litru, iar la benzine cu 7 bani pe litru - potrivit datelor publicate pe site-ul companiei. Astfel, motorina Top Euro Diesel 5 costa 4,75 lei/litru, motorina OMV Sprint Diesel se vinde cu 4,77 lei/litru, in timp ce litrul de motorina Euro Diesel 5 a ajuns la 4,55 de lei, iar cel de OMV Alpin Diesel costa 5,09 lei/litru. La benzine, litrul de benzina Premium fara Plumb 95 costa 4,67 de lei, benzina Top Premium fara Plumb 99 Plus este 5,05 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 costa 4,81 de lei, iar cel de OMV Carrera 100 este 5,47 lei/litru. Preturile Petrom pot varia cu maximum plus-minus 5% fata de preturile de referinta.
Dupa semnalul Petron, si celelalte companii de pe piata au scumpit carburantii. Statia Mol de pe strada 9 Mai din Bacau, de exemplu, a adus pretul motorinei la 4,76 de lei pe litru, iar pe cel al benzinei 95 la 4,82 de lei litrul.
Dupa semnalul Petron, si celelalte companii de pe piata au scumpit carburantii. Statia Mol de pe strada 9 Mai din Bacau, de exemplu, a adus pretul motorinei la 4,76 de lei pe litru, iar pe cel al benzinei 95 la 4,82 de lei litrul.
PSD a infiintat Forumul National al Agricultorilor
Gh. Antochi, Ion Rauta (primii din stanga), Ioan Melinte si Viorel Alistar, la Conferinta de la Bascov (Foto: Petru DONE) |
Prima Conferinta Nationala a Forumului s-a desfasurat sub sloganul "Politica PSD plus Politica Piinii! Consumati produse romanesti!”, iar primul document emis este Rezolutia-Apel privind masurile si initiativele care urmeaza a fi promovate la nivelul structurilor parlamentare, a consiliilor judetene si a consiliilor locale, pentru a pune in practica, in conditii de opozitie sau de majoritate, programul de guvernare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, prezentat, de asemenea, la Conferinta. Adrian Nastase vede in Forumul National sursa cea mai importanta de expertiza in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale pentru PSD dar si pentru politica agricola a Romaniei, iar in programul de guvernare un instrument pentru dublarea productiei agricole in urmatorii zece ani, pentru o mai mare amploare a consumului de produse romanesti de calitate.
Programul a fost intocmit de peste 4.000 de specialisti din domeniu si a folosit - dupa aprecierea lui Victor Surdu - 12 metri cubi de documente pe domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale. Acest document are trei obiective strategice: cresterea inteligenta a productiei agricole, dezvoltarea rurala durabila si cresterea gradului de ocupare a fortei de munca din domeniu.
In organele de conducere ale Forumului, din judetul Bacau au fost alesi deputatul Gheorghe Antochi (din partea Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor), prof. dr. ing. Ioan Viorel Rati - coordonator regional pentru Regiunea Nord-Est, Ion Rauta si Radu Antohi, dar, prin reasezarea pozitiilor ocupate, s-ar mai putea cistiga un post.
Etichete:
Adrian Nastase,
Forumul National al Agricultorilor PSD 2010,
Gheorghe Antochi,
Ioan Viorel Rati,
Ion Rauta,
Mircea Geoana,
PSD,
Radu Antohi,
Victor Surdu
sâmbătă, 27 noiembrie 2010
Tirg de imbracaminte al Camerei de Comert la Onesti
Foto: Petru DONE |
Tirgul are organizata si o tombola, la care vizitatorii pot cistiga premii oferite de expozanti. Extragerile vor avea loc simbata, 4 decembrie, la ora 14,00. Programul de vizitare este zilnic intre orele 10,00 - 19,00.
“Bacaul economic” este partener media al evenimentului.
Strategia de dezvoltare a judetului: o caruta la care ar trebui sa traga toti
Foto: Petru DONE |
Strategia, necesitatea ei si modul de elaborare au fost prezentate asistentei de consultantul Dragos Pislaru, de la Grupul de Economie Aplicata, autoarea documentului, dar si de Dragos Benea. Ei au avut de raspuns la intrebarile fundamentale de genul “De ce a fost nevoie de o strategie de dezvoltare a judetului” si “Ce facem cu acest document?”. “Bacaul – a remarcat Dragos Pislaru – se dovedeste a fi un judet al contrastelor, al paradoxurilor. Pe linga poli de dezvoltare remarcabili, reprezentati de unele virfuri mai ales din economie, judetul are destule probleme, cum ar fi zone foarte putin dezvoltate sau un antreprenoriat care se afla sub cel al altor judete din Regiunea Nord-Est”.
Autorii strategiei, numita frecvent de participantii la dezbatere “o monografie”, au remarcat potentialul judetului, dar si neimplicarea in rezolvarea problemelor constatate, valoarea virfurilor din domenii ca industria, dar si dezvoltarea slaba a majoritatii celorlalte domenii de activitate, care se plaseaza la un nivel foarte jos.
Participantii la dezbatere au cazut de acord asupra calitatatii documentului pus in discutie, care ar urma sa devina un important instrument de lucru in mina administratiei locale, dar nu numai, au punctat cu adaugiri la obiectivele strategiei si la doemniile pe care aceasta le are in vedere, insa au remarcat si necesitatea de a obtine, in final, un efect agregat prin implicarea spre acelasi tel a tuturor fortelor. “Bacauanii – s-a remarcat intre concluziile dezbaterii – nu au sentimentul oamenilor care trebuie sa puna umarul pentru acelasi tel, pentru a trage, cum se spune, la aceeasi caruta”. Nu au lipsit, in special din partea celor care sint implicati mai mult sau mai putin, in viata politica, sfichiurile aruncate asupra reprezentantilor clasei politice, de la care se asteapta in continuare coeziune.
Asupra acestei strategii si a unor concluzii din dezbaterea ei vom reveni.
Top 5 economic bacauan (19 – 26 noiembrie)
Aceasta rubrica evidentiaza cele mai bune rezultate, cele mai importante actiuni si cele mai mari efecte pe care o societate comerciala, o organizatie sau o institutie, chiar si o personalitate sau alta, le-au obtinut s-au le-au produs pe parcursul unei saptamini in judetul Bacau. Facem, saptaminal, de simbata pina vineri, o selectie a celor mai importante evenimente economice ori social-politice cu efect asupra dezvoltarii economice a judetului mai ales in aceasta perioada critica economic si financiar. Asadar, pentru aceasta perioada:
1. Dedeman Bacau – Pentru deschiderea celui de-al cincilea magazin din retea in acest an, la Resita, cu o investitie de 9,5 milioane de euro. Reteaua Dedeman are 21 de magazine.
2. Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom – Pentru lansarea proiectului WiMAX (wireless) in Onesti.
3. Scoala Comerciala si de Servicii Bacau – Pentru aplicarea proiectelor „O sansa somerilor tineri si de lunga durata din judetul Bacau pentru integrarea pe piata muncii” si „Oportunitati noi pentru integrarea pe piata muncii a somerilor din judetul Bacau”, in valoare totala de 3,7 milioane de lei, majoritar din Fondul Social European.
4. Andrei Hrebenciuc – Pentru lansarea in Bacau a volumului “Iluzia. Erou si antierou in crizele economice” – viziunea unui tinar economist asupra situatiei economice sumbre care se resimte atit la nivel mondial, cit mai ales la nivel national.
5. Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau – Pentru organizarea simpozionului international „Ecologia si protectia ecosistemelor”.
1. Dedeman Bacau – Pentru deschiderea celui de-al cincilea magazin din retea in acest an, la Resita, cu o investitie de 9,5 milioane de euro. Reteaua Dedeman are 21 de magazine.
2. Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom – Pentru lansarea proiectului WiMAX (wireless) in Onesti.
3. Scoala Comerciala si de Servicii Bacau – Pentru aplicarea proiectelor „O sansa somerilor tineri si de lunga durata din judetul Bacau pentru integrarea pe piata muncii” si „Oportunitati noi pentru integrarea pe piata muncii a somerilor din judetul Bacau”, in valoare totala de 3,7 milioane de lei, majoritar din Fondul Social European.
4. Andrei Hrebenciuc – Pentru lansarea in Bacau a volumului “Iluzia. Erou si antierou in crizele economice” – viziunea unui tinar economist asupra situatiei economice sumbre care se resimte atit la nivel mondial, cit mai ales la nivel national.
5. Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau – Pentru organizarea simpozionului international „Ecologia si protectia ecosistemelor”.
joi, 25 noiembrie 2010
Scoala Comerciala si de Servicii califica 100 de someri pe bani europeni
Maricica Sova, managerul de proiect (Foto: Petru DONE) |
Evenimentul a avut loc in prezenta unor beneficiari ai cursurilor de formare si perfectionare profesionala a scolii, a unor oameni de afaceri bacauani, reprezentanti ai unor institutii si organizatii neguvernamentale si a ziaristilor. "Aplicam acest proiect - a spus managerul lui, Maricica Sova - in parteneriat cu Asociatia Repere, filiala Bacau. Obiectivul nostru este asigurarea unor noi oportunitati de acces si mentinere pe piata muncii pentru somerii din judetul Bacau, prin implementarea unui program integrat de formare profesionala, consiliere si asistenta in cautarea unui loc de munca".
Grupul tinta al proiectului il reprezinta 100 de persoane care au calificari inadecvate fata de cerintele actuale ale pietei muncii, persoane cu studii gimnaziale sau liceale, dar fara o calificare, aflate in cautarea unui loc de munca. Dintre acestia, 35% sint tineri cu virste intre 15 si 24 de ani si 65% someri adulti cu virste intre 25 si 64 de ani. Majoritatea grupului tinta este formata din femei (85%). Cursantii provin din mediul urban si periurban, in special din Bacau, Moinesti, Comanesti si Tirgu Ocna. Mai mult de jumatate dintre beneficiarii cursului au studii liceale. "Am obtinut cofinantarea europeana - a mai spus Maricica Sova - avind in vedere ca una dintre principalele bariere ale accesului la formarea profesionala in Romania este costul de formare, iar persoanele in cautarea unui loc de munca au venituri reduse sau chiar niciun venit".
Primul proiect cu finantare europeana lansat de Scoala Comerciala si de Servicii, tot in aceasta saptamina, este "O sansa somerilor tineri si de lunga durata din judetul Bacau pentru integrarea pe piata muncii", in valoare totala de peste 1,8 milioane de lei. ~n ambele proiecte, cursurile se finalizeaza cu examene teoretice si practice, iar absolventii primesc diplome avizate de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei si recunoscute in Uniunea Europeana. Scoala are statut de fundatie si, in ultimii cinci ani, a derulat cursuri din toate domeniile de activitate in care se cere forta de munca. Fundatia are 34 de autorizatii in Registrul National al Furnizorilor Autorizati de Pregatire Profesionala. Scoala a pregatit, in cinci ani, aproape 4.000 de absolventi, in 300 de cursuri de calificare.
miercuri, 24 noiembrie 2010
Criza economica din perspectiva realist-metaforica
Dumitru Bontas, Octavian Opris si Andrei Hrebenciuc (Foto: Petru DONE) |
* Andrei Hrebenciuc si-a lansat in Bacau lucrarea “ILUZIA - erou si antierou in crizele economice”
Andrei Hrebenciuc, fiul cunoscutului politician Viorel Hrebenciuc, s-a intors, miercuri seara (24 noiembrie), in Bacaul natal pentru a-si lansa o lucrare scrisa “cu sufletul la gura” si tiparita la Editura Corint: “ILUZIA - erou si antierou in crizele economice”. Cartea reda - asa cum ne-a fost initial recomandata - viziunea unui tinar economist asupra situatiei economice sumbre care se resimte atit la nivel mondial, cit mai ales la nivel national. Este cea mai nonconformista carte din acest domeniu, care, abordeaza intr-un mod atipic si neconventional cauzele si impactul pe care criza economica le are la nivel mondial.
Evenimentul a avut loc la Libraria “Diverta”, din Complexul Luceafarul, in prezenta unui numeros public, din care nu au lipsit oameni de afaceri, profesori, economisti, sefi de institutii si ziaristi, dar nici oamenii politici, preponderent din PSD. Despre carte si despre autor au vorbit juristul Octavian Opris - unul dintre fruntasii PSD ai Bacaului – si rectorul Universitatii „G. Bacovia”, prof. univ. dr. ing. Dumitru Bontas. „Cartea - a spus Octavian Opris - este si interesanta, dar si utila pentru cei care lucreaza in domeniul economic, al invatamintului, pentru oamenii de cultura si pentru toti cei interesati sa inteleaga ce se intimpla in realitatea noastra economica nationala si internationala, ce momente traverseaza societatea la ora acuala, care sint starile conflictuale, caderile, poate si cresterile ei in raport de anumite perspective”.
Cartea a aparut intr-un moment dificil al intelegerii fenomenului social si economic si mai ales intr-o conjunctura nu tocmai fasta, in care foarte multi oameni sint dezorientati, chiar si mediile academice si intelectualii. „Pentru a intelege aceste fenomene - a mai spus vorbitorul -, trebuie sa pornim de la nucleul care a generat starile de criza. Acesta este omul. Pentru aceasta, insa, autorul face o radiografie a ultimelor evenimente prin care au trecut Europa si Lumea. Vrea sa inteleaga ce este capitalismul si, prin contrast, ce a insemnat socialismul. ~n final, autorul crede ca sintem prizonierii unei societati moderne, fara idealuri culturale, ci mai ales mercantile, materiale, sub robia avutiei, in fapt a banului”.
Dumitru Bontas ne-a indemnat sa pornim la lectura citind, mai intii, titlurile capitolelor: “«Poate chiar haosul sa ofere solutia in situatii de criza?» - este intitulat primul capitol. Ideea ne duce cu gindul la scoala moderna, care promoveaza teoria haosului in management, de exemplu. Sau: «Sintem, noi, oamenii, prizonierii societatii moderne?». Da, sintem! Autorul foloseste cu talent metafora, pentru a reflecta in cuvinte putine fenomene foarte complicate. Iluzia! «Iluzia erou» inseamna vis placut, cind totul merge in crestere, toti dormim in liniste. «Iluzia antierou» este cosmarul. Pentru ca sintem in cadere si trebuie sa ne trezim. Mi-a placut, in carte, ca sint analizate cicluri de cite doua sute de ani. Cicluri lungi in dezvoltarea societatii umane si a economiei in special. Dar, sint analizate si ciclurile medii si cele scurte. Iar autorul ne propune un model extraordinar de cum apare, cum se dezvolta si cum renaste omenirea dupa o criza economica”.
Autorul ne-a dezvaluit cum a ales sa scrie aceasta carte si de ce a optat pentru un titlu metaforic. "Cred ca toata viata noastra este doar o iluzie - a spus Andrei Hrebenciuc. O iluzie ca sintem, pe moment, bogati, fericiti sau importanti. Singurul moment cind iluzia dispare este atunci cind trecem in nefiinta si cind se vede daca istoria ne-a rezervat un loc sau se pierde totul odata cu noi. Din pacate, aceasta iluzie este un factor dominant in toate momentele economice si in special in cele premergatoare crizelor. Capitalismul a creat aceasta bula speculativa mai rau ca niciodata. Iluzia bogatiei a adus o mare problema la nivel international, pe care societatea moderna a mascat-o mai bine acum decit s-a intimplat in anii ’30. Am incercat sa evoc citeva momente importante petrecute de-a lungul ultimelor doua secole, pentru a sesiza anumite tipare comune si unde gresim”.
Cartea a fost, deja, recomandata de unii cititori ca o scriere fluenta si captivanta. Ea a fost lansata in Bucuresti si Bacau si va fi prezentata si la Cluj-Napoca. Incasariledin vinzarea ei - spun organizatorii turneului de prezentare - vor constitui o bursa pentru un student.
Dedeman deschide un nou magazin, in Resita
Compania Dedeman Bacau, cel mai expansiv retailer in domeniul constructiilor si al amenajarilor interioare de tip DIY, depaseste planul de investitii prevazut pentru acest an (4 magazine noi), prin deschiderea celui de-al cincilea magazin (al 21-lea al retelei). Evenimentul va avea loc la sfirsitul acestei saptamini, la Resita. Dedeman a investit la Resita aproximativ 9,5 milioane de euro intr-un magazin amplasat pe un teren de 3 ha, cu o suprafata de vinzare de aproximativ 10.000 mp. Magazinul are peste 170 de angajati. "Sintem printre companiile care au ales, in aceasta perioada de criza, sa se dezvolte cu consecventa - a spus presedintele companiei, Dragos Paval. Criza aduce blocaje si greutati, dar si oportunitati. Aplicind un management exigent al proceselor, am reusit, cu o luna inainte de sfarsit de an, sa ne atingem obiectivele privind cifra de afaceri stabilita pentru 2010 si am crescut cota de piata prin deschiderea a 5 noi magazine. Dar, ce este mai important, ne-am pastrat rata profitabilitatii. Pentru 2011, avem in plan deschiderea de noi magazine, in functie de evolutia economica a sectorului de constructii si in functie de numarul autorizatiilor de constructie pe care vom reusi sa le obtinem."
Dedeman este afacerea de succes a doi antreprenori bacauani, infiintata in 1992. Reteaua Dedeman are 21 de magazine, doua centre logistice, parc auto propriu si comercializeaza peste 45.000 de produse din 11 domenii: materiale de baza in constructii, gresie si faianta, instalatii termice, instalatii sanitare, instalatii electrice, mobila, decoratiuni interioare, electronice si electrocasnice, utilaje, scule si accesorii, produse pentru gradina. Aici lucreaza peste 4.000 angajati, cu varsta medie de 30 de ani. Toate magazinele insumeaza 200.000 mp suprafata de vanzare, cu 6.000 - 18.000 mp suprafata unui magazin. Cifra de afaceri a ajuns, anul trecut, la 251,87 mil. euro
Obiectivul de crestere a cifrei de afaceri cu 15 %, comparativ cu 2009, ramane neschimbat.
Pina in 2015, Dedeman intentioneaza sa dezvolte reteaua cu 4 - 5 magazine pe an, pana la atingerea unui numar de 40 de centre comerciale.
Dedeman este afacerea de succes a doi antreprenori bacauani, infiintata in 1992. Reteaua Dedeman are 21 de magazine, doua centre logistice, parc auto propriu si comercializeaza peste 45.000 de produse din 11 domenii: materiale de baza in constructii, gresie si faianta, instalatii termice, instalatii sanitare, instalatii electrice, mobila, decoratiuni interioare, electronice si electrocasnice, utilaje, scule si accesorii, produse pentru gradina. Aici lucreaza peste 4.000 angajati, cu varsta medie de 30 de ani. Toate magazinele insumeaza 200.000 mp suprafata de vanzare, cu 6.000 - 18.000 mp suprafata unui magazin. Cifra de afaceri a ajuns, anul trecut, la 251,87 mil. euro
Obiectivul de crestere a cifrei de afaceri cu 15 %, comparativ cu 2009, ramane neschimbat.
Pina in 2015, Dedeman intentioneaza sa dezvolte reteaua cu 4 - 5 magazine pe an, pana la atingerea unui numar de 40 de centre comerciale.
S-a ieftinit motorina
Compania OMV Petrom a scazut pretul de referinta la motorina cu 3 bani/litru, in timp ce pretul benzinei ramine neschimbat - potrivit datelor publicate pe site-ul companiei. Astfel, motorina Top Euro Diesel 5 costa 4,70 lei/litru, motorina OMV Sprint Diesel se vinde cu 4,72 lei/litru, in timp ce litrul de motorina Euro Diesel 5 a ajuns la 4,50 de lei, iar cel de OMV Alpin Diesel costa 5,04 lei/litru.
Preturile benzinelor au ramas la fel. Astfel, litrul de benzina Premium fara Plumb 95 costa 4,60 de lei, benzina Top Premium fara Plumb 99 Plus este 4,98 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 costa 4,74 de lei, iar cel de OMV Carrera 100 este 5,40 lei/litru. Preturile Petrom pot varia cu maximum plus-minus 5% fata de preturile de referinta.
Dupa semnalul Petrom, [i celelalte companii de pe piata au ieftinit motorina. Statia Mol de pe strada 9 Mai din Bacau, de exemplu, a redus pretul motorinei la 4,71 de lei pe litru.
Preturile benzinelor au ramas la fel. Astfel, litrul de benzina Premium fara Plumb 95 costa 4,60 de lei, benzina Top Premium fara Plumb 99 Plus este 4,98 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 costa 4,74 de lei, iar cel de OMV Carrera 100 este 5,40 lei/litru. Preturile Petrom pot varia cu maximum plus-minus 5% fata de preturile de referinta.
Dupa semnalul Petrom, [i celelalte companii de pe piata au ieftinit motorina. Statia Mol de pe strada 9 Mai din Bacau, de exemplu, a redus pretul motorinei la 4,71 de lei pe litru.
Rebranding: Gama Sav’Or la vinzare sub brandul Agricola
Produsele tip ready-meal si semipreparatele Sav’Or, fabricate la Europrod (companie din Grupul de firme Agricola Bacau), sint comercializate, din aceasta luna, sub brandul Agricola. Brandul Sav'Or a fost lansat pe piata interna in anul 2006 si se refera la produse destinate in special consumatorilor din mediul urban, cu un stil de viata dinamic si care au putin timp pentru prepararea unei mese.
"Decizia de rebranding este una de marketing si am adoptat-o din mai multe considerente - ne-a declarat presedintele Grupului Agricola, Grigore Horoi. Europrod este lider de piata in aceasta categorie, cu o cota volumica de aproape 19% si consideram ca aceasta performanta poate fi imbunatatita. Utilizarea brandului Agricola aduce mai multa vizibilitate la raft, deoarece noi, spre deosebire de ceilalti jucatori din piata, comercializam cele mai multe categorii de produse: carne de pui, preparate fierte afumate, salamuri crude uscate, produse tip ready-meal si semipreparate, dar si oua pentru consum".
Produsele de tip ready meal Agricola inglobeaza doua game distincte: din carne si vegetale. Acestea sint gata pentru servire, fiind necesara doar incalzirea lor pentru citeva minute, in cuptorul clasic ori la microunde, avantajul fiind evidentiat chiar pe noul ambalaj prin indemnul "Simplu. Doar incalzesti!"
Gama de produse reay-meal din carne, ambalata in cutie cartonata personalizata, cu un fundal portocaliu, include sortimentele: Cordon Bleu, smitel de pui si Nuggets de Pui. Produsele vegetale (pirjoale, snitel, hamburger si nuggets), cu soia si legume proaspete, sint ambalate in cutie cartonata personalizata, cu un fundal verde.
Pe de alta parte, produsele semipreparate din carne sint netratate termic, pentru pregatirea mesei fiind necesara o prajire a acestora in friteusa ori tigaie, timp de 9 - 10 minute, atribut competitiv expus sugestiv tot pe ambalaj: "Usor de gatit!". Semipreparatele sint ambalate tot in cutie personalizata, cu un fundal albastru si includ Cordon Bleu, snitel si Hamburger de pui.
Toate aceste produse destinate consumatorului final sunt calibrate si ambalate la gramaje cuprinse intre 360 g si 750 g. Special pentru HoReCa, produsele Europrod sint calibrate pe portii si ambalate la pungi personalizate de 2,5 kg. Europrod a lansat o noua gama de produse tip ready-meal refrigerate, crocante, datorita acoperirii cu fulgi de porumb, abalate in atmosfera controlata (sitem BDF - tavita speciala infasurata in film cu bariera la oxigen). De asemenea, fabrica va lansa si un sortiment de Shaorma, dedicat consumatorilor casnici, avind in vedere succesul acestui sortiment pe care l-a inregistrat in HoReCa.
Cumulat, pe primele 9 luni ale anului vinzarile de produse ready-meal si semipreparate Agricola au fost mai mari cu 11% in volum fata de primele trei trimestre ale anului 2009 si cu 6% mai mari in valoare (o cifra de afaceri pe 9 luni de 12,667 mil lei). "Cresterea nu neaparat spectaculoasa dar care se mentine constanta in ultimii ani vine pe fondul in care, in 2010, piata acestor produse a scazut in volum si mai ales in valoare. Rezultatele obtinute ne incurajeaza sa investim in continuare in aceasta categorie de produse, avind in vedere ca pe pietele europene produsele de tip ready-meal detin ponderea la raft, in detrimentul carnii transate" - a incheiat presedintele companiei.
Europrod Bacau este lider de piata in categoria produselor tip ready-meal si semipreparate, cu o cota de piata volumica de 19% (chiar 22% in retailul modern).
"Decizia de rebranding este una de marketing si am adoptat-o din mai multe considerente - ne-a declarat presedintele Grupului Agricola, Grigore Horoi. Europrod este lider de piata in aceasta categorie, cu o cota volumica de aproape 19% si consideram ca aceasta performanta poate fi imbunatatita. Utilizarea brandului Agricola aduce mai multa vizibilitate la raft, deoarece noi, spre deosebire de ceilalti jucatori din piata, comercializam cele mai multe categorii de produse: carne de pui, preparate fierte afumate, salamuri crude uscate, produse tip ready-meal si semipreparate, dar si oua pentru consum".
Produsele de tip ready meal Agricola inglobeaza doua game distincte: din carne si vegetale. Acestea sint gata pentru servire, fiind necesara doar incalzirea lor pentru citeva minute, in cuptorul clasic ori la microunde, avantajul fiind evidentiat chiar pe noul ambalaj prin indemnul "Simplu. Doar incalzesti!"
Gama de produse reay-meal din carne, ambalata in cutie cartonata personalizata, cu un fundal portocaliu, include sortimentele: Cordon Bleu, smitel de pui si Nuggets de Pui. Produsele vegetale (pirjoale, snitel, hamburger si nuggets), cu soia si legume proaspete, sint ambalate in cutie cartonata personalizata, cu un fundal verde.
Pe de alta parte, produsele semipreparate din carne sint netratate termic, pentru pregatirea mesei fiind necesara o prajire a acestora in friteusa ori tigaie, timp de 9 - 10 minute, atribut competitiv expus sugestiv tot pe ambalaj: "Usor de gatit!". Semipreparatele sint ambalate tot in cutie personalizata, cu un fundal albastru si includ Cordon Bleu, snitel si Hamburger de pui.
Toate aceste produse destinate consumatorului final sunt calibrate si ambalate la gramaje cuprinse intre 360 g si 750 g. Special pentru HoReCa, produsele Europrod sint calibrate pe portii si ambalate la pungi personalizate de 2,5 kg. Europrod a lansat o noua gama de produse tip ready-meal refrigerate, crocante, datorita acoperirii cu fulgi de porumb, abalate in atmosfera controlata (sitem BDF - tavita speciala infasurata in film cu bariera la oxigen). De asemenea, fabrica va lansa si un sortiment de Shaorma, dedicat consumatorilor casnici, avind in vedere succesul acestui sortiment pe care l-a inregistrat in HoReCa.
Cumulat, pe primele 9 luni ale anului vinzarile de produse ready-meal si semipreparate Agricola au fost mai mari cu 11% in volum fata de primele trei trimestre ale anului 2009 si cu 6% mai mari in valoare (o cifra de afaceri pe 9 luni de 12,667 mil lei). "Cresterea nu neaparat spectaculoasa dar care se mentine constanta in ultimii ani vine pe fondul in care, in 2010, piata acestor produse a scazut in volum si mai ales in valoare. Rezultatele obtinute ne incurajeaza sa investim in continuare in aceasta categorie de produse, avind in vedere ca pe pietele europene produsele de tip ready-meal detin ponderea la raft, in detrimentul carnii transate" - a incheiat presedintele companiei.
Europrod Bacau este lider de piata in categoria produselor tip ready-meal si semipreparate, cu o cota de piata volumica de 19% (chiar 22% in retailul modern).
BTL Design a aminat conferinta din Bacau pentru luna februarie
BTL Design a aminat conferinta cu tema "Solutii pentru dezvoltarea IMM-urilor. Pe timp de criza, ne protejam sau investim?" (programata initial pentru luna octombrie, in Bacau) pentru 2 februarie. Programul national de conferinte "Solutii pentru dezvoltarea IMM-urilor", din portofoliul BTL, a fost lansat in anul 2006 si a fost prezent, an de an, si in Bacau. Anul viitor, conferinta va avea loc la Hotelul Decebal, cu invitati din rindul autoritatilor locale, al organizatiilor patronale, Camerei de Comert si Industrie, institutiilor publice si organismelor teritoriale. Tema propusa pentru discutii este "Cum pot sprijini autoritatile economia locala, parteneriat mediu economic - autoritati locale".
Prima sesiune de dezbateri vizeaza "Criza economica - oportunitate sau dezastru. Cum ne finantam afacerea pe timp de criza. Solutia pentru eficientizarea afacerii - Scaderea costurilor sau marirea productivitatii?". Aici vor opina un reprezentant al unei companii de comunicatii/IT, pe tema "Dezvoltarea productivitatii cu ajutorul solutiilor de comunicatii/IT", si unul al unei banci comerciale ("Produse destinate finantarii IMM-urilor"), un reprezentant Coface Rom=nia ("Solutii de recuperare a creantelor si de asigurare a tranzactiilor comerciale") si Radu Bozocea, director la Ariana Marca ~nregistrata ("Solutii de protejare a firmei - inregistrarea si protejarea marcilor de comert").
In sesiaunea a doua, tema este "Accesarea de finantari nerambursabile. Surse de finantari. Fiscalitate si impozitare", sustinuta de Directia Finantelor Publice/ANAF ("Norme de aplicare a noilor reglementari fiscale"), de un reprezentant al Oficiului Teritorial pentru IMM si Cooperatie ("Programe de finantare nationale si europene"), de unul al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM ("Garantii financiare pentru IMM-uri") si de unul al Ministerului IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri ("Prezentare a cerintelor in evaluarea proiectelor. Ce trebuie sa facem in cadrul unui proiect de accesare a fondurilor europene").
Conferinta va avea loc de la ora 9,00, iar participantilor le va fi organizata si o tombola.
Prima sesiune de dezbateri vizeaza "Criza economica - oportunitate sau dezastru. Cum ne finantam afacerea pe timp de criza. Solutia pentru eficientizarea afacerii - Scaderea costurilor sau marirea productivitatii?". Aici vor opina un reprezentant al unei companii de comunicatii/IT, pe tema "Dezvoltarea productivitatii cu ajutorul solutiilor de comunicatii/IT", si unul al unei banci comerciale ("Produse destinate finantarii IMM-urilor"), un reprezentant Coface Rom=nia ("Solutii de recuperare a creantelor si de asigurare a tranzactiilor comerciale") si Radu Bozocea, director la Ariana Marca ~nregistrata ("Solutii de protejare a firmei - inregistrarea si protejarea marcilor de comert").
In sesiaunea a doua, tema este "Accesarea de finantari nerambursabile. Surse de finantari. Fiscalitate si impozitare", sustinuta de Directia Finantelor Publice/ANAF ("Norme de aplicare a noilor reglementari fiscale"), de un reprezentant al Oficiului Teritorial pentru IMM si Cooperatie ("Programe de finantare nationale si europene"), de unul al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM ("Garantii financiare pentru IMM-uri") si de unul al Ministerului IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri ("Prezentare a cerintelor in evaluarea proiectelor. Ce trebuie sa facem in cadrul unui proiect de accesare a fondurilor europene").
Conferinta va avea loc de la ora 9,00, iar participantilor le va fi organizata si o tombola.
marți, 23 noiembrie 2010
Banca Romaneasca intrerupe sistemul de carduri
Banca Romaneasca implementeaza un nou sistem informatic, incepind cu 29 noiembrie, iar in perioada 26 - 29 noiembrie vor avea loc intreruperi temporare pe diferite segmente de activitate. Astfel, cardurile de debit si credit vor fi indisponibile incepand de vineri, 26 noiembrie, ora 18,00, pina luni 29 noiembrie, ora 7,00, iar reteaua de ATM-uri si POS-uri nu va functiona incepind de vineri, ora 18,00 si pina luni, ora 7,00. Nu vor putea fi effectuate tranzactii prin intermediul serviciului de internet banking e-bancamea in perioada 27
noeimnrie, ora 13,00 - 29 noiembrie, ora 7,00.
De asemenea, programul de lucru, in aceasta perioada, la sucursalele bancii se va desfasura astfel: vineri, 9,00 - 16,00, iar simbata si duminica nu se lucreaza cu clientii. Luni, unitatile bancii functioneaza intre orele 9,00 - 16,00.
noeimnrie, ora 13,00 - 29 noiembrie, ora 7,00.
De asemenea, programul de lucru, in aceasta perioada, la sucursalele bancii se va desfasura astfel: vineri, 9,00 - 16,00, iar simbata si duminica nu se lucreaza cu clientii. Luni, unitatile bancii functioneaza intre orele 9,00 - 16,00.
Demonstratii Agricola la Food & Bar Show Cluj Napoca
Maestrii bucatari Cezar Munteanu si Horia Virlan au prezentat in detaliu, la a treia editie a Food & Bar Show, organizat de Food & Bar Magazine la Expo Transilvania, ofertele companiei Agricola Bacau (produse din carne de pasare). La demonstratie au asistat manageri de restaurante, bucatari profesionisti si specialisti din Horeca.
Food & Bar Show s-a bucurat de prezenta a 100 de vizitatori profesionisti din toate segmentele Horeca (hoteluri de cinci stele, restaurante traditionale, restaurante casual, retele de fast food, pizzerii etc.).
Agricola a lansat, recent, in premiera, prima platforma online a unui producator de carne din Romania, creatordepofta.ro, unde informarea consumatorilor in ceea ce priveste o alimentatie sanatoasa si gustoasa este completata de inedit: puiul de la Agricola a plecat intr-o calatorie in lume, unde va descoperi arome si retete noi pentru toti cei care iubesc gustul carnii de pasare. Astfel, patru reprezentanti ai online-ului romanesc, Bobby Voicu, Adrian Hadean, Cristian China si Dan Silviu Boerescu, ofera gurmanzilor retete de pui din intreaga lume.
Food & Bar Show s-a bucurat de prezenta a 100 de vizitatori profesionisti din toate segmentele Horeca (hoteluri de cinci stele, restaurante traditionale, restaurante casual, retele de fast food, pizzerii etc.).
Agricola a lansat, recent, in premiera, prima platforma online a unui producator de carne din Romania, creatordepofta.ro, unde informarea consumatorilor in ceea ce priveste o alimentatie sanatoasa si gustoasa este completata de inedit: puiul de la Agricola a plecat intr-o calatorie in lume, unde va descoperi arome si retete noi pentru toti cei care iubesc gustul carnii de pasare. Astfel, patru reprezentanti ai online-ului romanesc, Bobby Voicu, Adrian Hadean, Cristian China si Dan Silviu Boerescu, ofera gurmanzilor retete de pui din intreaga lume.
Investitii de 125 mil. euro in retailul de talie mare in Bacau
Arena Mall |
Joi, ultima zi pentru declaratii fiscale
Administratia financiara Bacau (Foto: Petru DONE) |
• Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cu termen lunar pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii octombrie - formular 100;
• Declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, cu termen lunar, pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii octombrie - formular 102;
• Decontul de taxa pe valoarea adaugata, cu termen lunar, pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii octombrie - formular 300;
• Decontul special de taxa pe valoarea adaugata, formular 301 pentru contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA, care au efectuat achizitii intracomunitare in luna precedenta, precum si pentru contribuabilii neinregistrati si care nu au obligatia inregistrarii, care au efectuat achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile, contribuabilii care au efectuat achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA;
• Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de persoanele fizice care desfasoara activitate in Rom=nia si de persoanele fizice rom=ne angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania - formular 224, pentru obligatii aferente lunii octombrie 2010.
Nedepunerea sau depunerea peste termen a declaratiilor fiscale se sanctioneaza cu amenda pina la 5.000 de lei. Contribuabilii care nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege se declara contribuabili inactivi. Nedepunerea la termenele prevazute de lege a daclaratiilor recapitulative (Declaratia 390) se sanctioneaza cu amenda de 2% din suma totala a achizitiilor / livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate. De la 1 octombrie 2010, pentru intirziere la plata a obligatiilor la bugetul general consolidat se calculeaza dobinzi de 0,04% pentru fiecare zi de intirziere (pe an 14,6%) si se declanseaza imediat executarea. Incepind cu data de 1 iulie 2010, se datoreaza penalitati de intirziere in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala (pina la 15%). Penalitatea de intirziere nu inlatura obligatia de plata a dobinzilor.
Bacau - Dublin, cu Blue Air, din martie
Operatorul aeroportuar Blue Air inaugureaza, din 27 martie, singura cursa directa Bacau - Dublin si retur. Cursa va fi activa pe toata perioada orarului de vara 2011, respectiv 27 martie - 29 octombrie. Pretul unui bilet începe de la 29,99 de euro/segment, cu taxe incluse.
Zborurile dinspre Bacau spre Dublin si retur vor fi operate cu doua frecvente saptaminale, respectiv joia si simbata. Zborul de joi va decola din Bacau la ora 16,30 si va ateriza la Dublin la ora 18,15. Returul va fi cu plecare la ora 19,00 si aterizare la Bacau la ora 0,45.
Cel de-al doilea zbor saptaminal va pleca din Bacau la ora 8,30 si va ateriza la Dublin la ora 10,15, iar returul va fi cu plecare la ora 11,00 si aterizare la Bacau la ora 16,45.
"Prin lansarea acestei rute - a precizat Florentina Ivan, director PR al companiei - Blue Air raspunde solicitarilor propriilor pasageri care doreau sa calatoreasca spre aceasta destinatie fara escala, printr-un zbor direct si la preturi accesibile". Blue Air este singura companie de smart flying cu capital 100% privat romanesc, autorizata sa efectueze zboruri regulate interne si internationale de pasageri, zboruri de tip charter la cerere si transporturi cargo.
Zborurile dinspre Bacau spre Dublin si retur vor fi operate cu doua frecvente saptaminale, respectiv joia si simbata. Zborul de joi va decola din Bacau la ora 16,30 si va ateriza la Dublin la ora 18,15. Returul va fi cu plecare la ora 19,00 si aterizare la Bacau la ora 0,45.
Cel de-al doilea zbor saptaminal va pleca din Bacau la ora 8,30 si va ateriza la Dublin la ora 10,15, iar returul va fi cu plecare la ora 11,00 si aterizare la Bacau la ora 16,45.
"Prin lansarea acestei rute - a precizat Florentina Ivan, director PR al companiei - Blue Air raspunde solicitarilor propriilor pasageri care doreau sa calatoreasca spre aceasta destinatie fara escala, printr-un zbor direct si la preturi accesibile". Blue Air este singura companie de smart flying cu capital 100% privat romanesc, autorizata sa efectueze zboruri regulate interne si internationale de pasageri, zboruri de tip charter la cerere si transporturi cargo.
SIF Moldova investeste din nou in Banca Transilvania
Societatea de Investitii Financiare (SIF) Moldova Bacau a subscris, la sfirsitul saptaminii trecute, in actiunea de majorare de capital al Bancii Transilvania, suma de 8.671.629 de lei. Ieri, 23 noiembrie, a fost ultima zi in care detinatorii de drepturi de preferinta au putut subscrie actiuni pentru a participa la majorarea de capital. Banca intentioena sa atraga 120 de milioane de lei (circa 28 de milioane de euro) de la investitori, pentru consolidarea capitalurilor proprii. Principalii sai actionari institutionali sint BERD (14,6%), Bank of Cyprus (9,5%), IFC (3,62%) si SIF-urile (circa 15%).
SIF Moldova a mai cumparat, in luna aprilie, un important pachet de actiuni Banca Transilvania, in valoare totala de 2,3 milioane de lei. De asemenea, societatea din Bacau detine un pachet de circa 4,5% din capitalul Bursei de Valori Bucuresti, in urma unor achizitii facute in octombrie si nu exclude cresterea participatiei in perioada urmatoare. Cu active nete in gestiune de 1,1 miliarde de lei (255 de milioane de euro), SIF Moldova a fost, anul acesta, unul dintre cei mai activi investitori de la Bursa. Al doilea operator de piata prezent in portofoliul SIF Moldova este Bursa din Sibiu (Sibex), unde societatea detine un pachet de 4,47%. De asemenea, societatea a participat si la oferta publica initiala (IPO) de actiuni derulata de bursa din Varsovia, in vederea listarii, unde a subscris circa 3 milioane de lei. SIF Moldova este actionara la bursa poloneza cu 10.000 de actiuni.
SIF Moldova a mai cumparat, in luna aprilie, un important pachet de actiuni Banca Transilvania, in valoare totala de 2,3 milioane de lei. De asemenea, societatea din Bacau detine un pachet de circa 4,5% din capitalul Bursei de Valori Bucuresti, in urma unor achizitii facute in octombrie si nu exclude cresterea participatiei in perioada urmatoare. Cu active nete in gestiune de 1,1 miliarde de lei (255 de milioane de euro), SIF Moldova a fost, anul acesta, unul dintre cei mai activi investitori de la Bursa. Al doilea operator de piata prezent in portofoliul SIF Moldova este Bursa din Sibiu (Sibex), unde societatea detine un pachet de 4,47%. De asemenea, societatea a participat si la oferta publica initiala (IPO) de actiuni derulata de bursa din Varsovia, in vederea listarii, unde a subscris circa 3 milioane de lei. SIF Moldova este actionara la bursa poloneza cu 10.000 de actiuni.
Moda clusterelor prinde in Regiunea Nord-Est
Regiunea Nord-Est are primele asociatii de tip cluster - au remarcat participantii la recentul Forum Regional de Investitii (editia a VII-a) organizat la Iasi de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est. Clusterul dedicat industriei textile, de exemplu, si-a propus relansarea unei industrii de traditie in regiune, care asigura inainte de 1989 peste 10.000 de locuri de munca, toate calificate. "Debarasata de efectele productiei tip lohn, reorientata pe tehnologii sustenabile, valorificind expertiza umana locala si aportul industriilor creative, industria usoara si-a propus reafirmarea brandului local, recistigarea increderii consumatorilor pentru produsele romanesti si exportul masiv pe pietele regionale. Cu siguranta, vom mai auzi despre aceste initiative aflate la inceput de drum, acum, in 2010" - a remarcat gabriela Macoveiu, director in Agentia Nord-Est.
Printr-o aplicatie practica in Spitalul Clinic Universitar Sfintu Spiridon din Iasi, in cercetare clinica si bioinginerie, un alt cluster din regiune, de medicina imagistica, este provocat sa pozitioneze Iasi-ul pe harta europeana a expertizei medicale.
Printr-o aplicatie practica in Spitalul Clinic Universitar Sfintu Spiridon din Iasi, in cercetare clinica si bioinginerie, un alt cluster din regiune, de medicina imagistica, este provocat sa pozitioneze Iasi-ul pe harta europeana a expertizei medicale.
Stiti sa folositi instalatiile de gaz metan?
Accidentul de ieri seara de la Baia Mare in care zece persoane au fost intoxicate cu monoxid de carbon i-a determinat pe cei de la E.ON Gaz Distributie sa se intrebe daca stim cu adevarat sa folosim instalatiile de gaz metan. Pentru prevenirea evenimentelor grave, consumatorii - spun reprezentantii companiei - trebuie să respecte cu stricteţe următoarele reguli privind utilizarea instalaţiilor de gaze naturale:
În anul 2009, în aria de competenţă a companiei noastre s-a înregistrat un număr de 39 de cazuri de asfixii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon având drept cauză principală lipsa tirajului la coşurile de evacuare a gazelor arse. Consecinţele au fost grave, aceste evenimente soldându-se cu 49 de persoane intoxicate cu monoxid de carbon şi cu un număr de 24 de persoane care şi-au pierdut viaţa.
- să nu doarmă cu focul deschis (în cazul aparatelor neautomatizate);
- să nu doarmă în încăperi cu aparate de utilizare neracordate la coşul de fum (aragaz etc.);
- să nu lase focul nesupravegheat la arzătoarele neautomatizate;
- să nu folosească aparate de utilizare care nu sunt etanşe sau nu au tiraj;
- să nu folosească improvizaţii la instalaţiile de utilizare;
- să asigure o ventilare permanentă în încăperile unde funcţionează centralele termice sau aparatele de consum cu flacără liberă;
- să asigure verificarea şi curăţarea coşurilor de fum cel puţin de două ori pe an (o dată, obligatoriu înaintea începerii sezonului rece).
În anul 2009, în aria de competenţă a companiei noastre s-a înregistrat un număr de 39 de cazuri de asfixii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon având drept cauză principală lipsa tirajului la coşurile de evacuare a gazelor arse. Consecinţele au fost grave, aceste evenimente soldându-se cu 49 de persoane intoxicate cu monoxid de carbon şi cu un număr de 24 de persoane care şi-au pierdut viaţa.
Orarul de iarna, afisat pe siteul Aeroportului Bacau
Orarul de iarna al zborurilor de pe Aeroportul International "George Enescu" din Bacau a fost afisat, in sfirsit, pe siteul acestuia. Orarul a intrat in vigoare pe 24 octombrie si este valabil pina pe 26 martie. Conform acestuia, numarul de zboruri din si spre Bacau s-a redus, iar in orar nu mai apar destinatii precum Barcelona sau Paris. De asemenea, de pe acest aeroport mai opreaza doar doua companii, Blue Air si Carpatair, dupa retragerea Tarom.
Astfel, in orar sint trecute zboruri spre Bergamo (Italia) in zilele de marti, joi si simbata - cu Blue Air, spre Londra (Luton) martea, joia si simbata - cu Blue Air, spre Roma (Fiumicino) duminica, lunea, miercurea si vinerea - cu Blue Air, spre Torino (Cuneo) duminica, miercurea si vinerea - cu Blue Air, iar spre alte 15 destinatii, cu Carpatair, cu escala in Timisoara, de luni pina simbata, zilnic. In total, sint 19 decolari si tot atitea aterizari. Cele 15 destinatii cu Carpatair sint Ancona, Florenta, Bergamo, Roma Venetia, Verona, Dusseldorf, Frankfurt, Munchen, Stuttgard, Atena si Bari, Bologna, Torino si Salonic.
In orarul de vara, de pe acest aeroport au operat zboruri companiile Blue Air, Carpatair si Tarom, cele mai multe fiind prestate de compania Blue Air. Au fost, saptaminal, 31 de decolari si 30 de aterizari, catre si de la Bergamo, Bologna, Bucuresti, Londra, Paris, Roma, Timisoara si Torino.
Astfel, in orar sint trecute zboruri spre Bergamo (Italia) in zilele de marti, joi si simbata - cu Blue Air, spre Londra (Luton) martea, joia si simbata - cu Blue Air, spre Roma (Fiumicino) duminica, lunea, miercurea si vinerea - cu Blue Air, spre Torino (Cuneo) duminica, miercurea si vinerea - cu Blue Air, iar spre alte 15 destinatii, cu Carpatair, cu escala in Timisoara, de luni pina simbata, zilnic. In total, sint 19 decolari si tot atitea aterizari. Cele 15 destinatii cu Carpatair sint Ancona, Florenta, Bergamo, Roma Venetia, Verona, Dusseldorf, Frankfurt, Munchen, Stuttgard, Atena si Bari, Bologna, Torino si Salonic.
In orarul de vara, de pe acest aeroport au operat zboruri companiile Blue Air, Carpatair si Tarom, cele mai multe fiind prestate de compania Blue Air. Au fost, saptaminal, 31 de decolari si 30 de aterizari, catre si de la Bergamo, Bologna, Bucuresti, Londra, Paris, Roma, Timisoara si Torino.
luni, 22 noiembrie 2010
Guvernul renunţă la impozitul forfetar. Microîntreprinderile , 3% impozit pe venit
Guvernul a decis să renunţe la introducerea impozitului forfetar din cauza dificultăţilor care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem şi analizează posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor - au declarat, pentru Mediafax, surse guvernamentale. Impozitul forfetar urma să fie introdus începând cu anul viitor ca măsură compensatorie la impozitul minim, care a fost eliminat de la 1 octombrie.
Pentru a realiza ţinta de deficit stabilită pentru 2011 şi pentru a compensa eliminarea impozitului minim, Guvernul s-a angajat în scrisoarea către FMI să continue reformele în sectorul sănătate pentru a îmbunătăţi veniturile şi să controleze mai bine cheltuielile, să reducă subvenţiile totale destinate bunăstării animalelor pentru 2011, după confirmarea introducerii finanţării acestor programe din Programul Naţional European de Dezvoltare Rurală, să raţionalizeze în continuare ajutorul de stat şi să continue reducerea de angajaţi în sectorul public, între altele prin menţinerea politicii de înlocuire a unui singur angajat din 7 care părăsesc sistemul.
Amanunte pe Mediafax
Pentru a realiza ţinta de deficit stabilită pentru 2011 şi pentru a compensa eliminarea impozitului minim, Guvernul s-a angajat în scrisoarea către FMI să continue reformele în sectorul sănătate pentru a îmbunătăţi veniturile şi să controleze mai bine cheltuielile, să reducă subvenţiile totale destinate bunăstării animalelor pentru 2011, după confirmarea introducerii finanţării acestor programe din Programul Naţional European de Dezvoltare Rurală, să raţionalizeze în continuare ajutorul de stat şi să continue reducerea de angajaţi în sectorul public, între altele prin menţinerea politicii de înlocuire a unui singur angajat din 7 care părăsesc sistemul.
Amanunte pe Mediafax
Sesiunea de proiecte pe Masura 125 din PNDR s-a amanat
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala - Autoritatea de Management a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) - amanarea sesiunii pentru depunerea proiectelor pentru Masura 125 "Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii", programata pentru perioada 2 - 29 decembrie 2010. Data relansarii sesiunii va fi comunicata ulterior discutarii in Comitetul de Monitorizare, pe 17 decembrie 2010.
Cursuri profesionale gratuite pentru someri la Scoala Comerciala si de Servicii
Maricica Sova si Ilie Tanasa, doi dintre membrii echipei de management al proiectului |
Scoala Comerciala si de Servicii Bacau a lansat, ieri, 22 noiembrie, in parteneriat cu societatea KST Consulting, primul dintre cele doua proiecte cu finantare din Fondul Social European pe care le va implementa cu incepere din aceasta perioada, dedicat asigurarii unor sanse mai mari de acces si mentinere pe piata muncii pentru un important lot de someri din judetul Bacau. La eveniment au participat beneficiari ai unor programe de reconversie si perfectionare profesionala, reprezentanti ai unor asociatii si organizatii neguvernamentale, ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau si ziaristi.
Proiectul "O sansa somerilor tineri si de lunga durata din judetul Bacau pentru integrarea pe piata muncii" este in valoare de aproape 1,83 de milioane de lei, din care peste 1,7 milioane asistenta financiara nerambursabila, si este finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013. "Grupul tinta caruia i se adreseaza proiectul - a spus managerul acestuia, Ilie Tanasa - il reprezinta 120 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, dintre care 40% sint tineri cu virste intre 15 si 24 de ani, 60% adulti cu virste pina la 64 de ani, iar 33% sint femei. Nu pare mare lucru sa calificam sau sa recalificam 120 de oameni, dar ajutorul principal este finantarea care ni s-a acordat pentru a combate, astfel, obiceiurile nesanatoase ale noastre de a opta doar pentru o meserie pe viata, pentru un loc de munca pe viata si pentru imobilitate geografica. Fondul Social European incurajeaza mobilitatea profesionala, dorinta de a alege meserii care sint cautate de piata, dar si mobilitatea geografica, in spatiul mare european din care facem parte".
Proiectul se va aplica pentru o perioada de 22 de luni, timp in care prin salile de cursuri si pe la locurile de practica vor trece someri din Bacau, Moinesti, Comanesti si Tirgu Ocna. Aproape o treime dintre ei au studii liceale. Cursurile - a precizat directorul Scolii Comerciale si de Servicii, ing. Maricica Sova - vor fi organizate cit mai aproape de domiciliul participantilor, chiar in orasele deja mentionate. "Am incheiat parteneriate de colaborare cu societati comerciale in care cursantii sa faca practica, pentru care sint afectate doua treimi din program, pentru sase meserii din industrie, alimentatie publica si constructii (pentru meseriile de brutari, bucatari, ospatari, chelneri, vinzatori, dulgheri, timplari, parchetari, constructori, instalatori pentru constructii)".
Cursurile, de trei luni, sint gratuite, iar cursantii mai beneficiaza si o indemnizatie de 100 de lei lunar. Cursurile se finalizeaza cu examene teoretice si practice, iar absolventii primesc diplome avizate de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei si recunoscute in Uniunea Europeana. Primul curs, cel de brutari, va incepe de la 1 ianuarie, la Moinesti. "Preocuparea noastra - a spus reprezentantul KST Consulting, Eduard Nutu - este de a le oferi cursantilor asistenta legata de modul in care trebuie sa se comporte ca viitori angajati, pe noi locuri de munca, in domenii de activitate de regula noi. Dar, cautam si sa le maximizam sansele de a se integra pe noile piete". Rolul scolii din Bacau nu se incheie odata cu finalizarea cursurilor, ci absolventii vor fi monitorizati, timp de sase luni, pentru a se respecta conditiile impuse de finantator si contractele incheiate pentru noile stagii de pregatire.
Scoala Comerciala si de Servicii Bacau are statut de fundatie si, in ultimii cinci ani, a derulat cursuri din toate domeniile de activitate in care se cere forta de munca. Fundatia are 34 de autorizatii in Registrul National al Furnizorilor Autorizati de Pregatire Profesionala. Scoala a pregatit, in cinci ani, aproape 4.000 de absolventi, in 300 de cursuri de calificare.
Maine este "Ziua Economistilor din Romania"
Economistii romani sint, maine, 23 noiembrie, in sarbatoare. Asociatia Generala a Economistilor din România - AGER, la cel de-al treilea congres al ei, din aprilie 1997, a decis ca ziua de 23 noiembrie, în care Ion Ghica, mare dascal economist si mare om de cultura, a deschis primul curs universitar de economie politica din tara noastra, sa fie dedicata economistilor. Se intimpla in 1843. Lectia se intitula "Despre însemnatatea economiei politice", iar Ghica a publicat-o pe 27 februarie 1844 în "Foaie stiintifica si literara" nr. 8 (subtitlul revistei "Propasirea", al carei titlu fusese interzis de cenzura). Ion Ghica a predat la Academia Mihaileana din Iasi cursuri de geometrie descriptiva, de geologie si mineralogie, primind pentru "sirguinta si buna întrebuintare", din partea domnitorului Mihail Sturza, rangul de vel-spatar pe 17 februarie 1843. Pe 7 septembrie, acelasi an, a fost numit "profesor public în clasele înalte de economie politica", desi exista indicii ca economia politica figura în planul de învatamint înca din 1842 - 1843, elevii fiind chestionati si la aceasta materie la examenele din martie 1843.
ISO a lansat manualul „ISO/CEI 27001 for Small Businesses – Practical advice”
Organizaţiile internaţionale de standardizare, ISO şi CEI - ne-a informat Asociatia de Standardizare din Romania - au lansat o nou manual care cuprinde recomandări practice pentru întreprinderi mici şi mijlocii privind realizarea beneficiilor din implementarea unui sistem de management al securităţii informaţiei bazat pe standardul ISO/CEI 27001. Publicat în 2005, ISO/CEI 27001 este unul dintre standardele pentru sisteme de management cu cea mai rapidă creştere, fiind implementat de mii de organizaţii, în mai mult de 100 de ţări.
ISO/CEI 27001 for Small Businesses – Practical advice este o abordare practică, clar exprimată, prezentată pas cu pas, care permite întreprinderilor mici şi mijlocii să implementeze un sistem de management bazat pe acest standard.
Recomandările din manual se bazează pe premiza că informaţia este un bun care, ca şi alte bunuri importante în afaceri, adaugă valoare unei organizaţii şi, prin urmare, trebuie protejată. Securitatea informaţiei protejează informaţiile împotriva a nenumărate pericole, în scopul de a asigura continuitatea afacerii, a minimiza prejudiciile şi a maximiza câştigurile privind investiţiile şi oportunităţile de afaceri. Un sistem de management al securităţii informaţiei este o abordare sistematică a administrării informaţiilor sensibile ale unei companii, astfel încât să se garanteze securitatea. Acest sistem de management se referă la persoane, procese şi sistemele informatice.
Standardul ISO/CEI 27001 a fost adoptat ca standard român.
ISO/CEI 27001 for Small Businesses – Practical advice este o abordare practică, clar exprimată, prezentată pas cu pas, care permite întreprinderilor mici şi mijlocii să implementeze un sistem de management bazat pe acest standard.
Recomandările din manual se bazează pe premiza că informaţia este un bun care, ca şi alte bunuri importante în afaceri, adaugă valoare unei organizaţii şi, prin urmare, trebuie protejată. Securitatea informaţiei protejează informaţiile împotriva a nenumărate pericole, în scopul de a asigura continuitatea afacerii, a minimiza prejudiciile şi a maximiza câştigurile privind investiţiile şi oportunităţile de afaceri. Un sistem de management al securităţii informaţiei este o abordare sistematică a administrării informaţiilor sensibile ale unei companii, astfel încât să se garanteze securitatea. Acest sistem de management se referă la persoane, procese şi sistemele informatice.
Standardul ISO/CEI 27001 a fost adoptat ca standard român.
Miscarea anarhista "Banque stop!" vrea devalizarea bancomatelor
Eric Cantona vorbeste despre sindicate si revolutie bancara
O miscare de protest impotriva sistemului bancar mondial a inceput o campanie pe internet prin care vrea sa declare ziua de 7 decembrie ca zi impotriva acestui sistem. Miscarea poarta numele "Banque stop!" si se autointituleaza "o miscare cetateneasca spontana", aparuta dupa actiunile de protest violente din Franta impotriva reformarii sistemului de pensii. Campaniei virtuale "Banque stop!" i s-a alaturat si fostul fotbalist Eric Cantona, care apare intr-un scurt interviu pe You Tube pe acest subiect.
In principiu, protestatarii cer ca pe 7 decembrie posesorii de carduri bancare sa retraga toti banii pe care ii au in banci. Ei spera, astfel, ca sistemul bancar, considerat inuman si antidemocratic, sa se prabuseasca, dar nu iau in calcul ce consecinte economico-financiare si, evident, sociale ar avea un asemenea gest.
Miscarea se vrea una mondiala, cu extindere pe retelele de socializare, in special in tarile occidentale europene, dar sigur va gasi adepti si in Romania. Totul, insa, pina la gura bancomatului, probabil, pentru a nu spune ca multi posesori de carduri si asa "devalizeaza" conturile, pentru ca scot salariile integral de pe card din prima zi in care le incaseaza. Alti bani de unde? Iar cei mai avuti nu tin toti banii in conturile de card.
duminică, 21 noiembrie 2010
"Ecologia si protectia ecosistemelor" dezbatute la Bacau
D. Luchian, D. Braneanu, C. Scripat, M. T. Gomoiu, G. Gurau, Gh. Antochi, V. Nedeff si I. V. Rati la simpozion (Foto: Petru DONE) |
La lucrarile simpozionului au participat reprezentanti ai mediului academic, studenti, cercetatori si specialisti in probleme de agricultura si de protectie a mediului, sefi de institutii, de societati comerciale si financiar-bancare, ziaristi.
Editia a noua a simpozionului a avut loc cu putin timp inainte ca Universitatea "Vasile Alecsandri" sa implineasca, anul viitor, 50 de ani de la infiintare. Faptul i-a dat rectorului valentin Nedeff prilejul de a face o prezentare a acestei importante institutii de invatamint superior, care s-a dezvoltat de-a lungul anilor, cu precadere in ultimii ani, cind a ajuns la cinci facultati si un departament didactic, precum si la 7.500 de studenti anual. Dumitru Braneanu a folosit, de asemenea, prilejul pentru a prezenta invitatilor si participantilor "Strategia de dezvoltare durabila a judetului Bacau aferenta orizontului de timp 2010 - 2021", care va fi dezbatuta public in aceasta saptamina.
Participantii au remarcat ca simpozionul are loc in Anul International al Biodiversitatii 2010, iar reprezentantii autoritatilor au dat asigurari universitarilor ca activitatea de cercetare stiintifica in acest domeniu si in altele vor avea sprijinul comunitatii locale. "«Biodiversitatea inseamna viata, viata este biodiversitate» suna motoul anului 2010 - a precizat Dragos Luchian. Bacaul are initiative pentru protectia ecosistemelor, care are arii protejate pe cinci la suta din suprafata sa". Cele mai prestigioase institutii ale lumii vorbesc continuu de spre degradarea mediului ambiant, ingrijorate de evolutia ultimilor ani. "Conservarea biodiversitatii - a spus Gheorghe Antochi - depinde de procesele economico-sociale, de contextul politic, de nivelul cultural si intelectual al oamenilor si al liderilor acestora. Protejarea valorilor naturale depinde foarte mult de rezultatele cercetarilor stiintifice, pe care trebuie sa se bazeze deciziile din domeniu. Dar, un rol esential revine specialistilor". Problemele invatamintului si, in special, ale cercetarii stiintifice au fost subliniate de academicianul Marian Traian Gomoiu. Acestea influenteaza proceul de consevare a biodiversitatii. "Anul international al biodiversitatii a fost precedat de un deceniu de proeocupari in domeniu - a aratat Marian Gomoiu. La summitul din 2005, nu mai putin de 155 de state au hotarit ca pina in 2010 pierderea biodiversitatii sa scada remarcabil. În ciuda efoturilor politice si financiare, biodiversiotatea ramine insa amenintata".
A doua zi, la Bacau a avut loc Reuniunea anuala a Societatii Romane de Limnologie si au fost vizitat statiunile Slanic Moldova si Tirgu Ocna.
Se deschide Tirgul de imbracaminte al Camerei de Comert
Foto: Petru DONE |
Vor fi prezenti, in calitate de expozanti, peste 50 de agenti economici din 10 judete, care prezinta confectii de sezon pentru adulti si copii, incaltaminte si produse de marochinarie, dresuri si lenjerie intima, confectii din piele si blana, produse pentru copii, lenjerii de pat, cosmetice, bijuterii, decoratiuni si artizanat.
Programul de vizitare este zilnic intre orele 10,00 - 19,30. Ziarul de Bacau este partener media al evenimentului.
Doua luni de wireless gratuit in zona Onesti, de la Radiocom
Valerian Vreme si Cristian Nitu au testat primii noile servicii wireless la Onesti (Foto: Petru DONE) |
Locuitorii, institutiile si societatile comerciale din zona Onesti se vor bucura pina la sfirsitul lunii ianuarie, de wirwlles gratuit. Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom a inclus Onestiul in proiectul de extindere a serviciilor broadband de tip WiMAX. La sfirsitul saptaminii trecute acest proiect a fost prezentat onestenilor, un eveniment la care au luat parte ministrul Comunicatiilor si societatii informationale, Valerian Vreme, prefectul Constantin Scripat, presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, si directorul general al Radiocom, Cristian Nitu. Au participat, de asemenea, un numeros lot de fruntasi ai PDL, oameni de afaceri onesteni si ziaristi, dar nu au fost reprezentate, cel putin vizibil, autoritatile municipiului.
"Este vorba de o investitie la nivel national - a spus Valerian Vreme -, iar Onestiul nu este primul oras inclus in ea. Dar este printre primele orase transformate in centre de excelenta in domeniul telecom. De aceea, rog onestenii sa testeze acest nou serviciu care va aduce un plus de informare". Investitia a fost apreciata si de autoritatile judetului. "In cel mai scurt timp - a spus Constantin Scripat -, vom face demersuri ca acest sistem modern de telecomunicatii sa ajunga si la Bacau si in alte orase din judet". La rindul sau, Dragos Benea a apreciat calitatea investitiei de la Onesti: "Traim o premiera nationala la Onesti. Poate nu este intimplator ca se intimpla aici, locul de unde a plecat singurul om care a invins calculatorul, Nadia Comaneci, care la Montreal a fost notata cu 10, nota pe care calculatorul nu o avea in memorie si a afisat doar cifra 1. Investitia de la Onesti ajuta, in primul rind, infrastructura de afaceri. Cred ca noua tehnologie wireless ne va ajuta sa aducem plus valoare acolo unde strategia de dezvoltare a judetului spune ca s-ar putea sa facem mai mult si mai bine. Cred ca Onestiul nu beneficia de acest eveniment daca ministrul Comunicatiilor nu ar fi fost onestean, iar eu il felicit pentru aceasta".
Radiocom a lansat, astfel, in Onesti serviciile broadband de tip WiMAX, sub brandul Easy 2 BiNet. "Desi criza economica si financiara manifestata la nivel global nu a ocolit nici Romania - a spus Cristian Nitu - si, implicit, nici compania pe care o conduc, ne-am mobilizat, punind in valoare toate resursele de care dispunem, pentru a mentine ritmul implementarii tehnologiei WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Acces), complementara tehnologiilor de acces pe fibra optica si ADSL existente deja pe piata romaneasca".
WiMAX reprezinta un nou standard pentru o tehnologie de acces radio, care permite realizarea unei conexiuni de banda larga in bucla de abonat pentru locuinte, pentru retele de institutie si pentru retele mobile. Onestenii se pot abona la noile servicii de la sfirsitul lunii ianuarie. Cristian Nitu nu a dezvaluit costurile proiectului si nici tarifele aplicate abonatilor.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)