luni, 29 noiembrie 2010

Economiile bacauanilor scad, restantele bancare cresc

Trendul crescator al restantelor la creditele bancare ale bacauanilor devine un fenomen general si fara oprire. Din septembrie, datoriile in banci s-au accentuat, dar de la 1 ianuarie restantele au crescut continuu si au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii doi ani. Acestea se cifrau, la sfirsitul lunii octombrie, la 287,5 milioane de lei, fata de aproape 196 de milioane in ianuarie si 280 in septembrie. In schimb, volumul economiilor bancare in lei si in valuta ale bacauanilor a fost mai mic in octombrie, comparativ cu luna precedenta, si a ajuns la ceva mai mult de 5.540 de milioane de lei, in timp ce al creditelor a scazut pina la peste 3.595 de milioane de lei, asa cum rezulta din situatia facuta publica de Banca Nationala a Romaniei.

Bacauanii au solicitat bancilor credite in lei de peste 1.715 milioane de lei, iar in valuta la echivalentul a 1.880 de milioane de lei. In schimb, disponibilitatile la vedere, depozitele pe termen si depozitele rambursabile dupa notificare si altele sint in valoare de aproape 5.545 de milioane de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie in lei, fie in valuta, este cel al creditelor curente, aflate in preluare / rambursare. Creditele restante ramin, in continuare, mai mici decit economiile, dar de peste 287 de milioane de lei, de peste 7,6 ori mai mari decit cele din luna octombrie 2008 (inceputul crizei economice), cind au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de inteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, aproape 3.600 de milioane de lei, pe cind nerezidentii abia ating 1,32 de milioane de lei.
Problema cea mare ramin, in continuare, si pe piata bacauana, creditele pentru consum ale populatiei, cele mai mari, de 1.158 de milioane de lei in ambele tipuri de valuta, in timp ce pentru locuinte s-au cerut numai 360 de milioane de lei, iar pentru alte scopuri 129 de milioane (dublu fata de iunie). Cel mai mare volum de credite apare, insa, in contul agentilor economici, adica aproape 1.935 de milioane de lei, tot in ambele valute (nationala si straina).
La capitolul disponibilitati, putem vorbi de economii importante si in cazul firmelor si institutiilor. Acestea au in cont depozite in valoare de 498 de milioane de lei. Dar populatia detine ponderea, ca de obicei, la sfirsitul lunii octombrie suma fiind de aproape 2.164 de milioane de lei (in scadere). Trendul acestei piete a fost unul diferit in octombrie, dupa ce criza financiara si economica s-a copt bine si la noi. Recomandarile facute aici sint in favoarea economiilor, dar a reaparut si in favoarea creditelor.
La nivel national, totalul restantelor in banci a urcat cu 237 de milioane de lei, de la 15,667 miliarde la 15,9 miliarde de lei, respectiv 7,64% din soldul total de credite. Moneda nationala a unei tari, in numerar sau disponibil in cont, care indeplineste functia de instrument de plata si de rezerva de plata pe plan international.
Totusi, cresterea inregistrata in octombrie a fost mult inferioara celor din precedentele doua luni, in august restantele crescind cu 0,9 miliarde de lei, iar in septembrie cu 1,3 miliarde. In ceea ce priveste restantele la creditele in lei, acestea au ajuns la o pondere de 9,57% din totalul soldului de imprumuturi in moneda nationala, iar restantele la creditele in valuta au ajus la o pondere de 7,64%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu