miercuri, 24 noiembrie 2010

Criza economica din perspectiva realist-metaforica

Dumitru Bontas, Octavian Opris si Andrei Hrebenciuc
(Foto: Petru DONE)


* Andrei Hrebenciuc si-a lansat in Bacau lucrarea “ILUZIA - erou si antierou in crizele economice”

Andrei Hrebenciuc, fiul cunoscutului politician Viorel Hrebenciuc, s-a intors, miercuri seara (24 noiembrie), in Bacaul natal pentru a-si lansa o lucrare scrisa “cu sufletul la gura” si tiparita la Editura Corint: “ILUZIA - erou si antierou in crizele economice”. Cartea reda - asa cum ne-a fost initial recomandata - viziunea unui tinar economist asupra situatiei economice sumbre care se resimte atit la nivel mondial, cit mai ales la nivel national. Este cea mai nonconformista carte din acest domeniu, care, abordeaza intr-un mod atipic si neconventional cauzele si impactul pe care criza economica le are la nivel mondial.

Evenimentul a avut loc la Libraria “Diverta”, din Complexul Luceafarul, in prezenta unui numeros public, din care nu au lipsit oameni de afaceri, profesori, economisti, sefi de institutii si ziaristi, dar nici oamenii politici, preponderent din PSD. Despre carte si despre autor au vorbit juristul Octavian Opris - unul dintre fruntasii PSD ai Bacaului – si rectorul Universitatii „G. Bacovia”, prof. univ. dr. ing. Dumitru Bontas. „Cartea - a spus Octavian Opris - este si interesanta, dar si utila pentru cei care lucreaza in domeniul economic, al invatamintului, pentru oamenii de cultura si pentru toti cei interesati sa inteleaga ce se intimpla in realitatea noastra economica nationala si internationala, ce momente traverseaza societatea la ora acuala, care sint starile conflictuale, caderile, poate si cresterile ei in raport de anumite perspective”.
Cartea a aparut intr-un moment dificil al intelegerii fenomenului social si economic si mai ales intr-o conjunctura nu tocmai fasta, in care foarte multi oameni sint dezorientati, chiar si mediile academice si intelectualii. „Pentru a intelege aceste fenomene - a mai spus vorbitorul -, trebuie sa pornim de la nucleul care a generat starile de criza. Acesta este omul. Pentru aceasta, insa, autorul face o radiografie a ultimelor evenimente prin care au trecut Europa si Lumea. Vrea sa inteleaga ce este capitalismul si, prin contrast, ce a insemnat socialismul. ~n final, autorul crede ca sintem prizonierii unei societati moderne, fara idealuri culturale, ci mai ales mercantile, materiale, sub robia avutiei, in fapt a banului”.
Dumitru Bontas ne-a indemnat sa pornim la lectura citind, mai intii, titlurile capitolelor: “«Poate chiar haosul sa ofere solutia in situatii de criza?» - este intitulat primul capitol. Ideea ne duce cu gindul la scoala moderna, care promoveaza teoria haosului in management, de exemplu. Sau: «Sintem, noi, oamenii, prizonierii societatii moderne?». Da, sintem! Autorul foloseste cu talent metafora, pentru a reflecta in cuvinte putine fenomene foarte complicate. Iluzia! «Iluzia erou» inseamna vis placut, cind totul merge in crestere, toti dormim in liniste. «Iluzia antierou» este cosmarul. Pentru ca sintem in cadere si trebuie sa ne trezim. Mi-a placut, in carte, ca sint analizate cicluri de cite doua sute de ani. Cicluri lungi in dezvoltarea societatii umane si a economiei in special. Dar, sint analizate si ciclurile medii si cele scurte. Iar autorul ne propune un model extraordinar de cum apare, cum se dezvolta si cum renaste omenirea dupa o criza economica”.
Autorul ne-a dezvaluit cum a ales sa scrie aceasta carte si de ce a optat pentru un titlu metaforic. "Cred ca toata viata noastra este doar o iluzie - a spus Andrei Hrebenciuc. O iluzie ca sintem, pe moment, bogati, fericiti sau importanti. Singurul moment cind iluzia dispare este atunci cind trecem in nefiinta si cind se vede daca istoria ne-a rezervat un loc sau se pierde totul odata cu noi. Din pacate, aceasta iluzie este un factor dominant in toate momentele economice si in special in cele premergatoare crizelor. Capitalismul a creat aceasta bula speculativa mai rau ca niciodata. Iluzia bogatiei a adus o mare problema la nivel international, pe care societatea moderna a mascat-o mai bine acum decit s-a intimplat in anii ’30. Am incercat sa evoc citeva momente importante petrecute de-a lungul ultimelor doua secole, pentru a sesiza anumite tipare comune si unde gresim”.
Cartea a fost, deja, recomandata de unii cititori ca o scriere fluenta si captivanta. Ea a fost lansata in Bucuresti si Bacau si va fi prezentata si la Cluj-Napoca. Incasariledin vinzarea ei - spun organizatorii turneului de prezentare - vor constitui o bursa pentru un student.

Un comentariu: