duminică, 21 noiembrie 2010

"Ecologia si protectia ecosistemelor" dezbatute la Bacau


D. Luchian, D. Braneanu, C. Scripat, M. T. Gomoiu,
G. Gurau, Gh. Antochi, V. Nedeff si I. V. Rati la simpozion
(Foto: Petru DONE)
Universitatea "Vasile Alecsandri", din Bacau, a fost, vineri si sambata (19 - 20 noiembrie), gazda celei de a noua editii a Simpozionului international "Ecologie si protectia ecosistemelor". La manifestare au participat invitati din Turcia, Republica Moldova, Ungaria, Albania si Romania, reprezentanti ai mediului academic, ai unor institute de cercetare stiintifica si institutii. Lucrarile simpozionului au fost deschise, in prima zi, de rectorul universitatii, prof. univ. dr. ing. Valentin Nedeff, de acad. prof. univ. dr. Marian Traian Gomoiu, de deputatul Gheorghe Antochi, Constantin Scripat, prefectul judetului Bacau, Dumitru Braneanu, vicepresedinte al Consiliului Judetean, viceprimarul Dragos Luchian, dr. Gabriela Gurau, directorul Complexului Muzeal de {tiintele Naturii "Ion Borcea" Bacau si de presedintele comitetului de organizatore a lucrarilor simpozionului, prof. univ. dr. ing. Ioan Viorel Rati.

La lucrarile simpozionului au participat reprezentanti ai mediului academic, studenti, cercetatori si specialisti in probleme de agricultura si de protectie a mediului, sefi de institutii, de societati comerciale si financiar-bancare, ziaristi.
Editia a noua a simpozionului a avut loc cu putin timp inainte ca Universitatea "Vasile Alecsandri" sa implineasca, anul viitor, 50 de ani de la infiintare. Faptul i-a dat rectorului valentin Nedeff prilejul de a face o prezentare a acestei importante institutii de invatamint superior, care s-a dezvoltat de-a lungul anilor, cu precadere in ultimii ani, cind a ajuns la cinci facultati si un departament didactic, precum si la 7.500 de studenti anual. Dumitru Braneanu a folosit, de asemenea, prilejul pentru a prezenta invitatilor si participantilor "Strategia de dezvoltare durabila a judetului Bacau aferenta orizontului de timp 2010 - 2021", care va fi dezbatuta public in aceasta saptamina.
Participantii au remarcat ca simpozionul are loc in Anul International al Biodiversitatii 2010, iar reprezentantii autoritatilor au dat asigurari universitarilor ca activitatea de cercetare stiintifica in acest domeniu si in altele vor avea sprijinul comunitatii locale. "«Biodiversitatea inseamna viata, viata este biodiversitate» suna motoul anului 2010 - a precizat Dragos Luchian. Bacaul are initiative pentru protectia ecosistemelor, care are arii protejate pe cinci la suta din suprafata sa". Cele mai prestigioase institutii ale lumii vorbesc continuu de spre degradarea mediului ambiant, ingrijorate de evolutia ultimilor ani. "Conservarea biodiversitatii - a spus Gheorghe Antochi - depinde de procesele economico-sociale, de contextul politic, de nivelul cultural si intelectual al oamenilor si al liderilor acestora. Protejarea valorilor naturale depinde foarte mult de rezultatele cercetarilor stiintifice, pe care trebuie sa se bazeze deciziile din domeniu. Dar, un rol esential revine specialistilor". Problemele invatamintului si, in special, ale cercetarii stiintifice au fost subliniate de academicianul Marian Traian Gomoiu. Acestea influenteaza proceul de consevare a biodiversitatii. "Anul international al biodiversitatii a fost precedat de un deceniu de proeocupari in domeniu - a aratat Marian Gomoiu. La summitul din 2005, nu mai putin de 155 de state au hotarit ca pina in 2010 pierderea biodiversitatii sa scada remarcabil. În ciuda efoturilor politice si financiare, biodiversiotatea ramine insa amenintata".
A doua zi, la Bacau a avut loc Reuniunea anuala a Societatii Romane de Limnologie si au fost vizitat statiunile Slanic Moldova si Tirgu Ocna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu