duminică, 28 noiembrie 2010

Moneda batuta si dedicata poetului Grigore Alexandrescu

Banca Nationala a Romaniei (BNR) pune in circulatie, pe 29 noiembrie, in scop numismatic, o moneda de argint dedicata poetului Grigore Alexandrescu. Moneda are valoarea nominala 10 lei, forma rotunda, un diametru de 37 mm, o greutate de 31,103 g, calitate proof si margine zimtata.
Aversul prezinta, in centru, o compozitie grafica prin care se face trimitere la poezia lui Grigore Alexandrescu "Umbra lui Mircea. La Cozia": Manastirea Cozia peste care se suprapune conturul portretului domnitorului Mircea cel Batrin; in stinga, valoarea nominala "10 LEI"; in dreapta, stema Romaniei si anul de emisiune "2010"; in partea inferioara, inscriptia "ROMANIA" in arc de cerc.
Reversul prezinta, suprapuse partial peste un cerc, portretul lui Grigore Alexandrescu si citeva dintre personajele fabulelor scrise de acesta; in partea superioara, inscriptia in arc de cerc "GRIGORE ALEXANDRESCU".
Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, sint insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ si certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central. Tirajul emisiunii este de 1.000 de bucati, iar pretul de vinzare, exclusiv TVA, este de 230 de lei. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Punerea in circulatie, in scop numismatic, se face prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu