sâmbătă, 1 noiembrie 2025

Ziua Salamului de Sibiu: gustul unei tradiții românești cu blazon european

Pe 1 noiembrie, România sărbătorește Ziua Națională a Salamului de Sibiu, un produs care a depășit de mult statutul de simplu mezel și a devenit simbol al calității, tradiției și rafinamentului culinar românesc. Cu o istorie de peste un secol, Salamul de Sibiu a fost recunoscut oficial în anul 2016 ca produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP) în Uniunea Europeană – o distincție care îl plasează alături de cele mai valoroase mărci alimentare din Europa. Alegerea datei de 1 noiembrie marchează tocmai momentul acestei recunoașteri internaționale.


Povestea acestui produs sa a început în jurul anului 1910, la Sinaia, în atelierul mezelarului italian Filippo Dozzi, stabilit în România. Rețeta originală, păstrată cu grijă și transmisă mai departe, s-a impus rapid datorită gustului fin, texturii dense și a modului unic de maturare lentă în aer curat de munte. Denumirea „de Sibiu” nu se referă neapărat la orașul Sibiu, ci la ștampila vămii Sibiu, aplicată pe produsele destinate exportului – un nume care avea să devină sinonim cu excelența.

Astăzi, Salamul de Sibiu continuă să fie produs în mai multe zone din țară, respectând aceleași standarde și aceeași rețetă tradițională, sub atenta supraveghere a Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS). Înființată la data de 7 mai 2014, Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu îi reunește pe cei acreditați să producă adevăratul Salam de Sibiu: Agricola Bacău, Aldis Călărași, H&E Reinert Brașov, Salsi Sinaia și Scandia România.

Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu din România (APSSR) a lansat, în Capitală, pe 31 octombrie și 1 noiembrie 2023, prima monografie dedicată în țara noastră unui produs industrial. Monografia este „Salam de Sibiu IGP – o felie de Românie” (Târgoviște, Cetatea de Scaun, 2023), semnată de cunoscuta și apreciata profesionistă în marketingul din industria cărnii dr. Carmen Gavrilescu, originară din Bacău, președinta APSS, organizație creată tot în Bacău. Evenimentul a avut loc în două etape, prima derulată la o conferință de presă organizată la Restaurantul „Noua Bucătărie Românească” a apreciatului Chef Alex Petricean, iar a doua fiind lansarea oficială, la Biblioteca Națională a României.

Pentru români, Salamul de Sibiu rămâne un reper de identitate și măiestrie culinară, dovada că tradiția, respectată și promovată, poate deveni ambasadorul cel mai bun al unei țări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu