Foto: Petru DONE |
Strategia, necesitatea ei si modul de elaborare au fost prezentate asistentei de consultantul Dragos Pislaru, de la Grupul de Economie Aplicata, autoarea documentului, dar si de Dragos Benea. Ei au avut de raspuns la intrebarile fundamentale de genul “De ce a fost nevoie de o strategie de dezvoltare a judetului” si “Ce facem cu acest document?”. “Bacaul – a remarcat Dragos Pislaru – se dovedeste a fi un judet al contrastelor, al paradoxurilor. Pe linga poli de dezvoltare remarcabili, reprezentati de unele virfuri mai ales din economie, judetul are destule probleme, cum ar fi zone foarte putin dezvoltate sau un antreprenoriat care se afla sub cel al altor judete din Regiunea Nord-Est”.
Autorii strategiei, numita frecvent de participantii la dezbatere “o monografie”, au remarcat potentialul judetului, dar si neimplicarea in rezolvarea problemelor constatate, valoarea virfurilor din domenii ca industria, dar si dezvoltarea slaba a majoritatii celorlalte domenii de activitate, care se plaseaza la un nivel foarte jos.
Participantii la dezbatere au cazut de acord asupra calitatatii documentului pus in discutie, care ar urma sa devina un important instrument de lucru in mina administratiei locale, dar nu numai, au punctat cu adaugiri la obiectivele strategiei si la doemniile pe care aceasta le are in vedere, insa au remarcat si necesitatea de a obtine, in final, un efect agregat prin implicarea spre acelasi tel a tuturor fortelor. “Bacauanii – s-a remarcat intre concluziile dezbaterii – nu au sentimentul oamenilor care trebuie sa puna umarul pentru acelasi tel, pentru a trage, cum se spune, la aceeasi caruta”. Nu au lipsit, in special din partea celor care sint implicati mai mult sau mai putin, in viata politica, sfichiurile aruncate asupra reprezentantilor clasei politice, de la care se asteapta in continuare coeziune.
Asupra acestei strategii si a unor concluzii din dezbaterea ei vom reveni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu