luni, 27 iunie 2016

Agricola a făcut investiții pentru export în Anglia. Brexit-ul le poate anula



În Bacău, una dintre principalele companii în care se simte efectul brexit-ului votat în Marea Britanie (ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană) este Grupul Agricola. Marea Britanie este, de circa un an și jumătate principalul pertener extern al Grupului, un partener important și prin prisma calității produselor exportate pe această piață, din punct de vedere al materiilor prime sofisticate folosite.

În plus, compania a achiziționat ecchipamente speciale în acest scop, pentru a putea onora comenzile din Marea Britanie, piață care impune anumite condiții de prezentare a produselor. Investițiile sunt insuficient amortizate la acest moment – a spus președintele Grupului Agricola, Grigore Horoi.
În general este vorba de ambalaje speciale cerute de importator, dar și de calibrarea produselor. „Pentru a fi acreditat pe piața Marii Britanii trebuie îndeplinite anumite cerințe – a precizat Tatiana Cimpoeșu, vicepreședintă a Grupului. Iar acreditarea trebuie reînnoită o dată la trei ani. Este o piață foarte specializată în privința categoriilor de consumatori. Acolo este foarte căutat, de exmplu, pieptul de pui, dar cu greutate în pachet de numai 90 - 110 grame. Și așa mai departe”. O parte din produse – a completat Grigore Horoi – ajung direct în rețeaua HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), deci produsele trebuie specializate pe zona lor de servicii gastronomice, pentru că și plătesc pentru acest lucru.
Agricola mai exportă în Germania, în Franța, în Italia, în Olanda și în ale țări, dar în ultima perioadă ponderea exportului era în Marea Britanie.
Societățile comerciale, în special, dar și unele instituții financiare sau de altă natură fac analize asupra situației în care s-ar putea afla dacă brexit-ul va fi pus în practică de autoritățile engleze. Evident, e vorba de toți cei care sunt angajați în relații comerciale sau de investiții cu parteneri britanici. Brexit-ul poate avea efecte asupra impozitelor directe, a TVA, a taxelor vamale, a mobilității forței de muncă, pot apărea probleme legale, contractuale sau legate de protecția datelor. Pot apărea costuri asociate cu reorganizarea structurală, dar ar putea fi vorba și de fluctuații ale cursului de achimb, de volatilitatea bursieră etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu