miercuri, 3 iulie 2019

Programul pentru promovarea la export a IMM-urilor a ajuns la final


  • unul dintre cele două Centre de Afaceri pentru Export din program a fost creat la Bacău

Finanțatorii, managerii și beneficiarii proiectului „Servicii integrate de export pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din România”, aplicat prin două Centre de Afaceri pentru Export (CAE), au marcat marți, 2 iulie, finalizarea acestuia. Evenimentul a avut loc la București și a fost găzduit de CEC Bank, instituție prin care au fost acordate finanțările. Proiectul face parte din „Programul româno-elvețian pentru IMM-uri” susținut timp de doi ani din Contribuția elvețiană pentru România pentru peste 100 de firme cu activitate în agricultura ecologică și producția de mobilier. Unul dintre cele două CAE a funcționat la Camera de Comerț și Industrie din Bacău.

Valentin Mavrodin, Arthur Miller, Ștefan Oprea,
Laurențiu Gabriel Mitrache
La evenimentul de la București au fost prezenți, între alții, Ștefan Radu Oprea – ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Excelența Sa Arthut Miller – ambasadorul Confederației Elvețiene la București, Valentin Mavrodin – secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice și Laurențiu Gabriel Mitrache – directorul general și președintele Comitetului de direcție al CEC Bank. Din Bacău au venit Cezar Olteanu – expert la CAE și o parte dintre beneficiarii proiectului de susținere a exporturilor.
Prezentarea proiectului și a rezultatelor lui a fost făcută de managerii acestuia, Marie-Jeanne Dumitrescu și Marian Dobrilă, și de Ramona Ivan, directoarea Direcției Relații Internaționale și Fonduri Structurale a CEC Bank.
Despre modul în care au primit credite și cum le-au folosit în proiect au vorbit reprezentanți ai unor firme beneficiare. Iar despre serviciile oferite de CAE Bacău a vorbit Cezar Olteanu.

A face export se învață școlărește

Pin proiectul de susținere a exporturilor, participanții au participat la cursurile oferite de organizatori și au participat la șase târguri internaționale din Europa și Asia în calitate de expozanți sau vizitatori. Experiența astfel acumulată – au spus beneficiarii – le-a oferit încrederea de a crea produse sub brand propriu și posibilitatea să testeze ofertele pe piețe din medii culturale diferite, dar și să obțină informații pentru a-și adapta produsele în funcție de exigențele clienților. Prin proiect au fost constituite și patru clustere (câte două pentru agricultura ecologică și producția de mobilier, unul, cu implicarea CAE Bacău fiind constituit zilele acestea la Roman). De asemenea, cele două CAE au fost parte din misiunea românească la Târgul de la Ningbo, din China, poarta de import a Chinei din convenția de schimburi de mărfuri cu Europa de Est.
În luna aprilie, CAE Bacău a fost vizitat chiar de ES Arthur Miller, care a apreciat rezultatele obținute acolo.
Mostre din produsele bio ale firmelor din program au fost expuse și în incinta conferinței.
La conferința de închidere a proiectului pentru participarea IMM la export a fost dezbătută și sustenabilitatea CAE pentru a permite continuarea serviciilor și după finalizarea proiectului, pentru crearea unui model de afaceri replicabil în celelalte regiuni sau sectoare. „Accentul pus acum - a spus Ștefa Radu Oprea - este pe continuarea proiectului. Trebuie să învățăm din ce în ce mai mult despre export. Suntem într-o ofensivă de recucerire a piețelor externe tradiționale, din Asia, din Zona Golfului etc., iar prin acest proiect știm mult mai bine cum să abordăm o piață și cum să avem produse căutate acolo”.

Rolul camerelor de comerț în program a fost benefic

Cezar Olteanu, la tribuna conferinței
Înființarea CAE pe lângă camerele de comerț – consideră reprezentanții CAE Bacău - a fost inspirată, pentru că acestea din urmă sunt reprezentantele comunităților de afaceri locale, care cunosc cel mai bine viața de afaceri a comunităților. „Camerele de comerț - a spus, la conferință Cezar Olteanu - au ca misiune promovarea economiilor locale, în consonanță și cu obiectivul proiectului pe care tocmai l-am finalizat. Importanța plasării CAE pe lângă camerele de comerț s-a văzut încă din faza de recrutare a participanților. Pentru ai găsi pe cei 40 de beneficiari, am contactat peste o mie de firme, din Regiunea Nord-Est și din zonele învecinate. Astfel, 13 firme din producția de mobilier și șapte din agricultura ecologică au participat și la târgurile internaționale”.

„Elveția susține programe pentru eliminarea disparităților economice și sociale în țările UE. Acum, în România, suntem impresionați de spiritul antreprenorial demonstrat de managerii firmelor beneficiare de programul pentru promovarea la export. Și colaborarea instituțiilor publice interesate de program a fost una pozitivă. Iar rezultatele programului sunt impresionante. Au fost create locuri de muncă și o bază solidă pentru creșterea economică. Și vă încurajăm să susțineți sustenabilitatea CAE Bacău și Ploiești.”
ES Arthur Miller, ambasadorul Confederației Elvețiene la București

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu