miercuri, 10 august 2016

Complexul balnear Racoviță scos la vânzare pentru un milion de euro



  • vânzătorul complexului din Slănic Moldova este societatea Practic București, iar prețul cerut este fără TVA


Complexul balnear Racoviță
Complexul balnear Racoviță, din stațiunea Slănic Moldova, va fi scos la vânzare pentru un milion de euro, preț fără TVA. Vânzătorul este actualul proprietar al complexului, societatea Practic, din București, companie care are ca obiect de activitate închirierea și subînchirierea spațiilor imobiliare.

Vânzarea și prețul solicitat vor fi analizate de acționarii societății în a doua decadă a lunii septembrie, în Adunarea Generală a Aționarilor, dar un prospect al acestei operațiuni a fost deja făcut public. Din prospect aflăm că sunt scoase la vânzare Pavilionul central al complexului Racoviță, împreună cu terenul aferent (4.698 mp.), inhalatorul și terenul aferent (2.210 mp), cantina restaurant, popicăria și centrala termică.
Hotelul Racoviță
Hotelul complexului Racoviță are 52 de camere duble și 12 apartamente, iar restaurantul 120 de locuri.
Hotelul Racoviță, într-o carte poștală din 1904
Complexul balnear Racoviță și-a schimbat proprietarul ultima oară în anul 2007, după ce a fost vândut de SNP Petrom. Renovat și modernizat de Petrom, Complexul a fost vândut, alături de alte 16 proprietăți imobiliare, societății Practic pentru peste 30 de milioane de dolari. Complexul și-a închis porțile la 1 septembrie 2006, iar cei 22 de salariați au fost disponibilizați. Încă de atunci, moderna sa bază de tratament nu mai exista, aparatura medicală fiind dislocată.
Complexul Racoviță este un obiectiv de importanță istorică pentru stațiune. Numele lui vine de la cel al domnitorului Constantin Cehan Racoviță (1749 – 1753, 1756 – 1757 domn al Moldovei, 1753 – 1756, 1763 – 1764 domn al Țării Românești), cel care a emis un hrisov în care, la 1 ianuarie 1757, era pomenit pentru prima oară într-un document oficial păstrat numele Văii Slănicului. Conform hrisovului, întreaga vale „și cu tot dealul de unde se scoate sare” făceau parte din moșia singurului domn din epoca fanariotă, născut dintr-o familie curat românească, la Racova (Vaslui). Peste timp, aici serdarul Mihalachi Spiridon, cămărașul ocnelor de la Tîrgu Ocna, fiind la vânătoare, a descoperit primul izvor de apă minerală tămăduitoare. Astfel, cu timpul a apărut stațiunea balneară Slănic, unde în perioada 1887 – 1912 are loc un proces de sistematizare și a fost construit și hotelul Racoviță, clădire monumentală care îmbină în mod fericit stilul baroc cu elemente de veche arhitectură românească. În hotel, în primul Război Mondial a fost cantonat Comandamentul trupelor germane. La sfârșitul războiului Slănicul era aproape distrus, dar și în 1932 hotelul Racoviță era încă o ruină.
Inhalatorul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu