miercuri, 21 septembrie 2016

Domnule primar, ai nevoie de un consilier pentru diaspora?



Mai multe voci se ridică, pe timp ce trece, în consolidarea ideii că românii din străinătate au nevoie de o mai bună reprezentare în relațiile cu autoritățile române. Mai nou, 23 de deputați și senatori au o inițiativă legislativă pentru ca primarii să poată angaja consilieri personali pentru relația cu diaspora.
Sunt milioane de români plecați peste granițe. Unii spun că ar fi vreo trei milioane, alții dau alte cifre, dar oficial nu se știe nimic exact. Zeci de mii, dacă nu chiar sute de mii sunt din județul Bacău, dar numărul lor nu este „contabilizat” nici măcar la Evidența populației, care poate ar trebui să țină cu adevărat o… evidență. Oricum, sunt foarte mulți plecați, iar o bună parte dintre ei mai țin legătura cu țara și unii au chiar gând de întoarcere. Vor fi toată viața români, oriunde s-ar afla, și au drepturi ca noi toți. Despre ei se spune că au o voce care ar trebui mai atent ascultată.
Una dintre cele mai active, mediatic, organizații ale românilor stranieri este FADERE – Federația Asociațiilor de Români din Europa. Președintele FADERE, Daniel Țecu, spune că în prezent în România avem doar un deputat pentru 73.000 de români din diaspora, dar algoritmul dă unul la 1,4 milioane. Pe când în cazul minorităților sunt 18 locuri de deputat la 300.000 de locuitori.
Cu eventualii consilieri de primari, balanța de astfel de reprezentanți parcă s-ar mai înclina, pentru că acești „funcționari” ar putea întări legăturile între autorități și diaspora.
Numai să nu-i împingă păcatul pe primari să-și aleagă consilierii pe criterii politice, de prietenie sau rudenie, cum s-au văzut atâtea alte cazuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu