marți, 20 septembrie 2016

Valerian Vreme susține continuarea experimentelor pe Stația Spațială Internațională



  • deputatul oneștean este președintele celei de a 18-a Conferințe Interparlamentare Europene pentru Spațiu
Valerian Vreme, la tribuna Space for Inspiration
Deputatul oneștean Valerian Vreme va transmite celei de a 18-a Conferințe Interparlamentare Europene pentru Spațiu (EISC) de la București (3 - 4 octombrie) îndemnul de a vota pozitiv pentru continuarea experimentelor pe Stația Spațială Internațională până în anul 2025. Problema a fost analizată la recenta Conferință „Space for Inspiration”, de la Londra, la care Valerian Vreme a participat în calitate de președinte al Subcomisiei Europene pentru Spațiu și de președinte al EISC.
Stația Spațială Internațională este bugetată, inclusiv de Uniunea Europeană, numai până în anul 2020. SUA și Japonia au luat însă decizia să desfășoare pe ea activitate până în 2025, ceea ce înseamnă din nou bugetare. Acum se face un soi de lobby pentru aceasta, iar la Consiliul Ministerial care va avea loc în luna decembrie se va discuta prelungirea vieții Stației.
Conferința de la Londra a analizat importanța experimentelor făcute la bordul Stației Internaționale în domenii ca medicină, industrie, agricultură etc.).
 „Am fost impresionat să aud, la Londra, direct de la reprezentanții mediului academic și al celui industrial, care împreună utilizează spațiul de cercetare ca suport economic de creștere, concluziile lor cu cele întâmplate pe Stație și încurajez să se găsească noi căi de a lucra toți împreună - ne-a declarat Valerian Vreme. Sunt convins că cercetarea spațială și explorarea spațiului sunt părți comune ale viitorului nostru. În aceste timpuri dificile, cooperarea internațională susținută de Stația Spațială este cu atât mai importantă, o baza de a se ajunge, în viitor, la explorarea planetei Marte și pe Lună”.
Stația are patru susținători importanți: SUA, Japonia, Canada și UE. România este membră a Agenției Spațiale Europene, iar 128 de companii de la noi, inclusiv Aerostar Bacău, lucrează pentru proiecte aerospațiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu