duminică, 25 septembrie 2016

Congresul CECCAR Contabilul viitorului: cu abilități digitale și confident al antreprenorului




Membrii Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din Romania (CECCAR) au analizat, timp de două zile, la cel de al XXI-lea congres al organizației, modul de exercitare a acestei profesii în era digitală. La lucrările congresului au participat și reprezentanți ai autorităților centrale, ai instituțiilor statului, ai mediului de afaceri și ai unor organizații, dar și reprezentanți ai unor organizații profesionale din 20 de țări. Filiala CECCAR din Bacău a fost reprezentată la Congres de o delegație condusă de președintele acesteia, Marcel Bulinschi. Congresul a fost și un eveniment aniversar, pentru că CECCAR a împlinit, în această lună, 95 de ani.

Delegația băcăuană la Congres: Eugen Tăbăcaru, Elena Andrieș,
Marcel Bulinschi, Consyantin Păstrăv, Radu Făghiean
și Sebastian Popa
Tema din acest an a congresului a fost „Profesia contabilă în era digitală”. Contabilii trebuie să folosească, în viitor, inteligența artificială pentru a completa zona de servicii tradiționale cu prestații care au o valoare adăugată mai mare – a fost concluzia de bază a dezbaterilor. „Anumite procese pot fi automatizate, în prezent – a spus președintele CECCAR, Robert Șova. În trecut, era nevoie de mulți oameni pentru a emite facturi. Contabilul viitorului va avea nevoie de abilități digitale pe lângă cele profesionale”.
Experții contabili băcăuani alături de Robocontabil -
mascota Congresului
Inteligența artificială trebuie să fie un partener strategic al contabililor, iar ei să trebuie să devină îndrumători și confidenți ai antreprenorilor – s-a rătat în dezbateri. Rolul contabilului este de a aduce echilibru între interesele mediului de afaceri și ale reglementatorilor, în contextul în care acestea nu sunt întotdeauna convergente. ”Contabilul trebuie să ofere servicii prin care să traducă rezultatele financiare într-un limbaj pe care omul de afaceri să-l înțeleagă” - a mai spus Robert Șova.
A fost analizat rolul expertului contabil în era digitală și modul în care reacționeză el la acest proces, ce relații va avea profesionistul contabil cu managementul firmelor, dar și felul în care vin noile tehnologii digitale în sprijinul contabilului. O idee interesantă lansată în dezbateri a fost legată de viitorul acestei profesii, în care s-ar putea vorbi de contabilitatea fără contabili, chiar de un posibil „robocontabil”. Speakerii au acceptat un astfel de posibil viitor, iar președintele ANAF, Dragoș Doroș, a dat ca sigură vremea în care raportările contabile vor fi făcute direct de această instituție, nu de experții contabili din firme și instituții, „pentru că ANAF va ști totul”.

Marcel Bulinschi, Robert Șova și directorul general al CECCAR,
Florin Dobre
„A fost cel mai reușit dintre congresele profesiei contabile din România la care am participat. Aceasta, prin personalitățile prezente: primviceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, secretarii de stat din ministerele Finanțelor, Justiției, Educației și Economiei, dar și europarlamentarul Theodor Stolojan și europarlamentarii și specialiștii din alte țări. Tema generală a dezbaterilor a fost foarte interesantă, ținând cont că informatizarea și digitalizarea vor opera tot mai mult în activitatea profesioniștilor contabili. Astfel, pentru viitorul acestei profesii eu sunt optimist și nu cred că robo-contabilul va elimina de pe piață profesionistul. El va fi doar un ajutor foarte important pentru cel din urmă. În știința contabilității va prima raționamentul profesional”.
Marcel Bulinschi, președintele Filialei Bacău a CECCAR

Petru Done

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu