În satul Lespezi, din comuna Homocea, la granița de sud a
județului Bacău a fost confirmat un focar de Pestă Porcină. „Confirmarea unui focar de boala în această localitate - ne-a informat Direcția
Sanitară Veterinară și pentru Siguranța
Alimentelor (DSVS) Bacău -, impune, conform legislației
comunitare și naționale, aplicarea unor măsuri
pentru zona de supraveghere a focarului, care cuprinde partea de sud a
județului Bacău”.
Luni, 29 octombrie, este convocat
Centrul Local de Combatere a Bolilor Bacău, în vederea stabilirii măsurilor care
se impun în situația epidemiologică actuală.
Măsurile la care face referire DSVSA sunt obligatoriu de aplicat
de crescătorii de porcine, de fermieri, de Unitățile Administrativ Teritoriale
și de Fondurile de vânătoare. Directorul Executiv și purtătorul de cuvânt al
DSVSA Bacău, dr. Niky Liviu Vrabie și dr. Florin Claudiu Baltă, ne-au pus la
dispoziție toate listele cu măsuri de aplicat în acest caz.
Primele măsuri obligatorii
a) se va
efectua un recensământ al tuturor exploataţiilor porcine;
b) circulaţia şi transportul porcilor pe
drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de
deservire a exploataţiilor, sunt
interzise, cu excepţia aprobării de către autoritatea competentă. Această
interdicţie nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră sau
feroviară, fără descărcare sau oprire, nici la porcii pentru sacrificare care
provin din afara zonei de supraveghere şi se îndreaptă spre un abator situat în
respectiva zonă în vederea unei sacrificări imediate;
c)
camioanele şi celelalte vehicule şi echipamente utilizate pentru transportul
porcilor sau al altor animale sau al unor materiale susceptibile de a fi
contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul de grajd, etc.) sunt curăţate,
dezinfectate, dacă este necesar, dezinsectizate şi tratate cât mai repede după
contaminare. Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul
porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curăţat şi dezinfectat;
d) nici o altă specie de animal domestic nu
poate pătrunde sau ieşi din exploataţie fără autorizarea autoritatii competente
în următoarele şapte zile de la stabilirea zonei;
e) toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o
exploataţie trebuie de îndată declaraţi autorităţilor competente (DSVSA
Bacau si UAT-uri), care procedează la investigaţiile corespunzătoare în
conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic;
f) porcii nu
pot părăsi exploataţia în care sunt ţinuţi în cursul a cel puţin 30 de zile de
la terminarea operaţiunilor preliminare de curăţare şi de dezinfecţie şi, dacă
este necesar, de dezinsecţie a exploataţiei infectate.
g)
materialul seminal, ovulele sau embrionii de porci nu pot părăsi exploataţiile
situate în interiorul zonei de supraveghere;
h) orice
persoană care intră sau iese din exploataţiile de porcine trebuie să respecte
măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a
virusului pestei porcine africane.
Ce fac crescătorii de porcine în
sistem gospodăresc
Pentru a
preveni aparitia Pestei Porcine Africane pe teritoriul judetului Bacau subliniem
si reinformăm crescătorii de
porcine din sistem gospodăresc cu
privire la necesitatea respectării urmatoarelor reguli minime pentru a evita
imbolnavirea suinelor:
Ø nu cumpăraţi purcei din locuri afectate de boală sau necunoscute, fără a fi
identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate
eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
Ø Se interzice cresterea libera a porcinelor domestice in vecinatatea
fondurilor de vanatoare precum si pe suprafata gropilor de gunoi si in raza
acestora, in scopul evitarii contactului cu populatia de porci mistreti
Ø creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în
contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu
proprietari străini care deţin porci domestici;
Ø nu intraţi în adăposturile unde
creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este
recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o
tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
Ø nu hrăniţi animalele cu resturi
alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie,;
dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu
daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
Ø SUBPRODUSELE SI LĂTURILE rezultate
în urma prepararii cărnii în gospodărie – cresc pericolul transmiterii bolii
prin utilizarea lor in hrana porcilor
Ø prin prepararea termica a carnii in
gospodarie, virusul Pestei Porcine Africane NU SE DISTRUGE
Ø Carnea CONGELATĂ-poate transmite
boala ANI de zile
Ø SĂRAREA, AFUMAREA SI CONDIMENTAREA –
nu distrug virusul PPA
Ø CARNEA VÂNDUTĂ SAU DATĂ RUDELOR SAU
PRIETENILOR – TRANSMITE BOALA LA PORCII DIN ALTE LOCALITĂȚI
Ø nu scoateţi scroafele/vierii din
exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
Ø nu folosiţi în hrana animalelor
iarbă culeasă de pe câmp, pentru că aceasta ar fi putut să vină în contact cu
porci mistreţi bolnavi.
Obligațiile proprietarilor, fermierilor și UAT-urilor
1) Până la sosirea medicului veterinar oficial al D.S.V.S.A.
Bacău, persoanele fizice şi juridice care deţin suinele suspecte au
următoarele obligaţii:
a) să izoleze animalele bolnave sau suspecte de boală;
b) să păstreze cadavrele animalelor moarte, carnea ori
produsele obţinute prin tăierea de necesitate, fără a le înstrăina ori
valorifica;
c) să nu permită circulaţia animalelor şi a persoanelor în
locurile presupuse a fi contaminate;
d) să păstreze furajele care au venit în contact cu
animalele bolnave sau care sunt suspecte de contaminare, fără a le administra
altor animale;
e) să păstreze izolate ustensilele de grajd, aşternutul,
mijloacele de transport folosite şi orice alte obiecte care pot fi purtătoare
de contagiu.
f) Toti crescatorii de animale,
persoane fizice sau juridice precum si reprezentantii Fondurilor de vanatoare
de pe teritoriul judetului Bacau au obligația de a notifica orice suspiciune de
boala sau mortalitate la porcine, către D.S.V.S.A. BACAU la TEL VERDE
0800800096 sau tel: 0234586233 / fax: 0234586372, email: office-bacau@ansvsa.ro
Obligațiile instituțiilor și exploatațiilor de sub control
veterinar
2) În cazul exploataţiilor de suine care aparţin regiilor
autonome, societăţilor şi asociaţiilor agricole, ori care se află sub controlul
sanitar veterinar al serviciilor sanitare veterinare proprii din alte ministere
decât Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor, obligaţiile privind aplicarea şi respectarea acestor măsuri până
la sosirea medicului veterinar revin conducerilor, respectiv comandanţilor
acestor unităţi.
3) Administraţia publică locală, imediat ce a fost
anunţată despre apariţia sau suspiciunea pestei porcine africane, este obligată
să acorde orice fel de ajutor solicitat de C.L.C.B şi de autoritatea sanitară veterinară
teritorială la combaterea bolii şi la stingerea focarelor de boală.
Consiliile locale şi primăriile sunt parteneri operaţionali
în răspunsul la focarele de boală, ca unităţi locale de sprijin. Ele joacă un
rol cheie în întărirea şi implementarea strategiilor de control al bolii şi
sunt implicate în accesul rapid la resursele locale. Ele joacă, de asemenea, un
rol semnificativ în furnizarea de sprijin pentru educarea populaţiei la nivel
local.
În timpul unui focar, primăriile locale vor asista cu
personal, vehicule, logistică şi spaţii, la solicitarea CLCB. Nivelul
asistenţei va depinde de circumstanţele locale şi de presiunile care pot
apărea.
Sarcina primăriilor locale este să:
- colaboreze cu
reprezentanţi ai jandarmeriei la instalarea semnelelor şi panourilor de
avertizare pe căile de acces din zonele de protecţie şi de supraveghere şi în
jurul fermelor/curţilor unde boala a fost confirmată. Aceste semne se vor
instala şi pe drumurile ce delimitează graniţele zonelor de protecţie şi de
supraveghere.
- participe la evaluarea animalelor, în vederea despăgubirii
acestora;
- acorde sprijin, în cazul neutralizării alternative a
teritoriului, prin identificarea şi punerea la dispoziţie a terenurilor pentru
incinerare/îngropare;
- pună la dispoziţie utilajele şi să sprijine cu personal
activităţile referitoare la
încărcare, săpare, astupare etc. ce se pot ivi în
activitatea de neutralizare alternativă;
- colaboreze cu reprezentanţi ai jandarmeriei în sprijinirea
activităţilor de pază a obiectivelor, dacă este cazul.
Toti crescatorii de animale,
persoane fizice sau juridice precum si reprezentantii Fondurilor de vanatoare
de pe teritoriul judetului Bacau au obligația de a notifica orice suspiciune de
boala sau mortalitate la porcine, către D.S.V.S.A. BACAU la TEL VERDE
0800800096 sau tel: 0234586233 / fax: 0234586372, email: office-bacau@ansvsa.ro
Apariția sau suspectarea P.P.A., precum și cazurile de
tăiere de urgență sau moarte a
animalelor se anunță imediat la D.S.V.S.A. Bacău precum și Primăriilor
locale.
Pesta
porcină africană nu afectează oamenii și nu există nici cel mai mic risc de
îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și
social – au precizat oficialii DSVSA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu