duminică, 14 august 2016

Ceremonie a Ordinului European al Cavalerilor Vinului în Bacău




Municipiul Bacău a fost, la sfârșitul săptămânii abia încheiate, gazda unei reuniuni a membrilor Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OECV) - Ordo Equestris Vini Europae, organizație care are aici Legatul Moldova al Consulatului România și Republica Moldova și un Scaun Cavaleresc. Reuniunea a fost dedicată Ceremoniei anuale de acreditare de noi membri, la care au participat o pleiadă de demnitari ai OECV, în frunte cu senatorul titular Josef Jenei, ambasadorul ordinului, Marius Farmazon – proconsul, Alexandru Sapojnic – proconsul pentru Republica Moldova, dar și Cristian Bunea, președintele Legatului Moldova, și Eugen Burcă, președintele Scaunului Cavaleresc Bacău.
Evenimentul a fost lipstit de obișnuita paradă a cavalerilor prin centrul orașului, ziua de sâmbătă, 13 august, fiind una de doliu național.
Ceremonia a fost condusă de mareșalul titular al Ordinului de România, Dan Preda, iar cuvâtul de deschidere al adunării a fost rostit de Marius Farmazon, care a anunțat asistența cu noile decizii ale Forumului Consulatului. Astfel, s-a aflat că noul proconsul 2 pentru România este, acum, Bogdan Nicolae (fost paharnic), iar noul paharnic și președinte al Comisiei oenologice a Consulatului este maestrul somelier Sergiu Nedelea, în grad de Iudex. De asemenea, s-a a nunțat că din 2017 OECV va avea o perioadă de stagnare a efectivului, cu mai puține noi acreditări de membri, dar cu accent pe o dezvoltare calitativă.
Salutul Senatului Ordo Equestris Vini Europae a fost rostit de ambasadorul Josef Jenei. „Ordo Equestris Vini Europae – a spus ambasadorul – este o organizație pentru prietenie și pace la nivel cultural și diplomatic. Drept bază servește cultura vinului, veche de milenii, care a făcut ca Europa să fie ceea ce este astăzi. Noi, în calitate de Cavaleri ai Vinului, trebuie să materializăm cererea paneuropeană pentru libertate, prietenie, pace și bucurie.”
Reprezentanții Consulatului România la Academia Senatului
OECV are, în prezent, circa 5.000 de membri în toată Europa, din care peste 400 în România. Organizația are un caracter laic, dar are puternice legături tradiționale cu clerul și se află sub protectatoratul Casei de Austria. Deviza cavalerilor Vinului este „In honorem dei est in honorem vini„. Frăția își revendică tradiția din ordinele cavalerești medievale, în special din cea a Ordinului Sfântului Gheorghe de la 1273, respectiv 1308 și 1468, preluând de la acestea principiile de baza ale cavalerismului, respectiv cinstea, onoarea, demnitatea și morala creștină. Senatul cavaleresc, condus de doi consuli, reprezintă comitetul de conducere al întregii caste a cavalerilor și își are sediul în locul de înființare al Ordinului, în orașul liber Eisenstadt din Austria. Structurile naționale sunt organizate în consulate, conduse de proconsuli, având ca subdiviziuni legatele și scaunele cavalerești. Acum circa trei săptămâni, Cristian Bunea și Eugen Burcă au participat la ediția anuală a Academiei Senatului.
Ordo Equestris Vini Europae nu neglijează nici operele caritabile sau mecenatul în domeniul artelor, călăuzindu-se în activitatea sa după conceptul: „Abia după ce ai învins invidia și începi să te implicit pentru alții, devii cu adevărat un om nobil”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu