- nemțenii au deschis un magazin în care vând, între altele, șapte preparate din gama „Produse consacrate”, brânză scoaptă, carne de vită Angus și pâine de Covasna
Grupul de firme
TCE 3 Brazi, din județul Neamț, a ajuns cu cel de al șaselea magazin de produse
alimentare de carne și lapte din rețeaua proprie și în Bacău. Noua unitate a
fost deschisă pe strada Ștefan cel Mare și încadrată în șirul de magazine aflat
vizavi de intrarea la Gepex Parc. „Surprinde prospețimea în fiecare zi” îi îndeamnă
pe băcăuani producătorii nemțeni cu un slogan afișat chiar la intrare. Despre modul
în care este susținut sloganul, despre calitatea produselor și mai ales despre
resursele puse în valoare pentru aceasta am flat mai multe amănunte de la șeful
Departamentului comercial al Grupului, Ruxandra Laiu, și de la specialistul în
marketing Vlad Cojocariu.
Pentru
cine încă nu a aflat, să spunem din capul locului: Grupul de firme TCE 3 Brazi,
fondat de omul de afaceri Culiță Tărâță, este o companie integrată prin nu mai
puțin de opt domenii de activitate: vegetal, creșterea animalelor, prelucrarea și
comercializarea cerealelor și a produselor de origine animală, exploatarea și
industrializarea lemnului, achiziția, condiționarea și depozitarea cerealelor și
a plantelor tehnice, comercializarea de produse pentru protecția plantelor și
turism. Nume precum al celui mai mare producător de strunguri carusel și al celui
mai vechi fabricant de mașini unelte din România, Umaro Roman, sau al
forestierilor de la Petroforest ori al fabricanților de mobilă de la TC Cimpil
Impex sunt deja de notorietate, dar aparțin Grupului TCE 3 Brazi. Sau, cine nu
a auzit de stațiunea Durău, în care aceeași companie administrează Hotelul
Bistrița, ori de Rezervația Naturală Parcul Național Ceahlău, unde Grupul are
Cabana Dochia.
În
continuare, însă, vom veni cu mai multe detalii doar despre divizia agro a TCE
3 Brazi și mai ales despre ceea ce produce compania în Abatorul și fabrica de
procesare a cărnii și în Centrul de procesare a laptelui – ambele din Zănești.
Pentru a afla de unde vin produsele văzute în galantarele magazinului din Bacău:
apetisanții cârnăciori afumați, delicioasele șunculițe și mușchiuleți,
savurosul ciolan presat ori delicații cremwursti, dar și carnea proaspătă și
feluritele sortimente de brânzeturi și iaurturi.
Divizia Agro:
producție și procesare
Ferma Zănești a companiei TCE 3 Brazi |
TCE
3 Brazi a abordat domeniul agricol la modul integrativ al producției. Ce crește
și se recoltează pe întinsele platouri agricole de la Zănești, circa 1.500 ha,
dar și în ferma de porci de la Bașta, în fermele de vaci de lapte sau de carne,
ori în saivanele de oi și capre aparțin societăților Agricola Prod, Boviselect și
Agrosuind Com din Grup. Acestea sunt susținute de un siloz de 18.000 mc și de
Fabrica de nutrețuri concentrate, cu o capacitate de granulae de 12 ton/oră, de
Centrul Semtest, singurul centru de reproducție a animalelor din estul
României, de un abator și de fabricile de procesare a cărnii și laptelui.
Cele
din urmă livrează zilnic magazinelor din rețea produse proaspete.
Carne de la rase
de animale de elită
Abatorul
celor de la TCE 3 Brazi are o capacitate mijlocie. „Putem sacrifica acolo
porci, vite și oi – spune Ruxandra Laiu. Sunt doar animalele pe care le creștem
noi, nimic nu merge la export sau nu este importat. Animalele sunt hrănite cu
cereale din fermă și producem toată gama de furaje pentru orice categorie de
animale. Toate rezervele sunt fără aditivi, dar este asigurată hrană suficientă
și corectă animalelor și avem un spor mediu de creștere conform graficelor”. Porcii
sacrificați, de exemplu, sunt din rasa de carne PIC, iar ferma de la Bașta are
o capacitate maximă de 23.000 – 25.000 de animale. Grupul dispune, însă, și de
vită de carne și de lapte. Pentru lapte, rasa Holstein (supranumită și regina
vacilor de lapte) este dominantă, dar pentru carne sunt crescute și celebrele vaci
din rasa Angus, a căror carne egalează prin calitate orice produs din marile
clasamente ale lumii. E drept, aceasta e ceva mai scumpă, dar face!
Brânză scoaptă și
„Produse consacrate”
Șapte
dintre produsele și specialitățile de carne fabricate de TCE 3 Brazi au
atestatul „Produs consacrat”, calitate validată de Ministerul Agriculturii și
Dezvoltării Rurale. Acestea sunt salamul Torpedo, jambonul afumat fără os, mușchiul
file afumat, crenwurștii de vită în membrană naturală, parizerul din carne de
vită, cabanosul și ciolanul presat afumat. „Sunt produse naturale, fără
adititivi, fabricate conform rețetelor tradiționale în stil industrial.
Produsele sunt afumate la foc de lemne, nu în celule electrice sau cu gaz” – am
aflat de la specialiștii Grupului.
În
schimb, carnea proaspătă provine direct din abator. Livrarea în magazin se face
pe carcasă de porc, de vită sau de oaie. Se tranșează imediat în locuri special
amenajate, iar marfa nu rămâne mai mult de 48 de ore în galantar.
Lactatele
sunt pregătite în Centrul de prelucrare de la Zănești, cu o capacitate de numai
5.000 de litri în opt ore, deși în ferme se obțin circa 10.000 l de lapte
zilnic. Astfel, produsele sunt permanent livrate proaspete. În magazin poți găsi
și brânza scoaptă, o raritate pe piață, adică brânza tradițională, pe care de
obicei o găsești făcută numai în casă. Alături de ea stau și cașcavalul Dalia -
cremos, care nu se usucă, nu este gumos, chefirul, iaurtul dietetic, Sana,
brânza grasă sau dietetică, urda și cașul de oaie sau smântâna, iar de acum se
va aduce și lapte proaspăt.
„Totul este numai
din lapte proaspăt. De altfel, din luna iulie, conform legii care va intra în vigoare,
toți producătorii trebuie să treacă pe etichetele produselor lactate concentrația
de lapte praf. Noi nu avem produse cu lapte praf. Laptele e degresat de noi
numai pentru produsele care trebuie să aibă un procent mai mic de grăsimi. și,
periodic facem degustări în magazin, pentru clienți. Și tot în magazin vom
vinde și pâine de Covasna, care e de o calitate recunoscută.”
Ruxandra Laiu, șefa Departmanetului comercial al TCE 3
Brazi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu