luni, 4 iulie 2016

Cum am râvnit și cum am găsit Slănicul pe caniculă



Una dintre oazele de răcoare pe care a-i căuta-o la munte în vremea de canicula care ne usucă în aceste zile, poate chiar prima dintre ele, n-ar putea fi decât Stațiunea Slănic Moldova. La poalele Nemirei speri la ceva temperaturi mai scăzute, dacă nu chiar normale, dar e luna lui Cuptor, iar căldura arde tot ce are viață, fără alegere. Hai la munte - mi-am zis la final de săptămână, să-mi mai trag sufletul și să aud susur de apă. Într-o stațiune balneară, chiar fără să vii ca pacient al vreunui sanatoriu, numai ideea de „baie”, de la care vine și numele stațiunii, te răcorește.

Despre Slănic Moldova am auzit ani la rând lamentații în legătură cu scăderea numărului de turiști, dar și destule aprecieri la modul în care a ajuns să arate stațiunea, începând din Centru. La urma-urmei, am crezut, mai puțină lume ar înseamna mai puțină contribuție „trupeasăc” la temperaturi sufocante, iar liniștea de care ai nevoi la sfârșit de săptămână nu poate fi decât o binecuvântare.
În microbuzul elegant care m-a adus la Slănic din Bacău, din Târgu Ocna au urcat cinci-șase turiști de pe alte meleaguri decât cele băcăuane. I-am recunoscut din prima, după vorbă. Pe o femeie chiar am ascultat-o minute în șir povestindu-i prin telefon unei cunoștințe apropiate cât de bine se simte în stațiune, unde mai are de hălăduit încă șapte zile. Mă miram de constatările doamnei, dar mă și facea curios remarca ei, pentru că chiar voiam să văd cu ce imagine ne va primi Slănicul în această vară. Așa am ajuns în Centrul stațiunii, de unde am pornit, cătinel, pe jos, prin parc, spre izvoare.

Frumos în parcul Slănicului vara

La poalele Nemirei, dar mai ales ale vestitului Casino din Slănic Moldova am dat peste o oază de verdeață croită ca la carte. Trase la sfoară, aleile, peluzele, straturile de flori înveseleau la propriu ochii. Pe căldura din miez de zi sub care am găsit stațiunea, nu m-am mirat că în jur nu văd prea multă lume. Mă miram însă ce caut eu prin soarele saharian, dar călătorului îi stă bine cu drumul, iar eu avema ca țintă zona izvoarelor minerale, unde apa Slănicului și susurul izvoarelor erau o prima atracție. Turiștii – am gândit – or fi la răcoare, adică prin camerele de pensiune sau de hotel, însă i-am zărit pe unii pe sub umbra brazilor din parc, pe bănci. Aerul ozonat bătea ca putere căldura care căzuse ca într-un fund de oală pusă pe foc. Curat, foarte curat parcul, zveltă și mândră fântâna arteziană care își foșnea apa în centrul aleilor. La baza vechii biserici Sf. Ilie, ridicată tot în parc, o cascadă ingenios dirijată bolborosea și ea, iar farmecul locului te scoatea din cuptorul de iulie al soarelui. Pe panta dinspre modernul Hotel Perla a apărut un grup de oameni care cărau, stoic, bidoane cu apă. Am avut, dintr-o dată, imaginea stațiunii balneare de pe timpuri, în care aproape nu era om prin acest loc să nu poarte în lesă câte o sticlă cu apă tămăduitoare. Cald, frig, până la urmă la „băi” vii să te însănătoșești, iar cura de ape inerale e obligatorie.

Promenada de la Izvoare întrece orice ispită

Am făcut o cruce mare, plin de speranță, lângă biserică și m-am îndrept spre zona izvoarelor. Am ochit imediat intrarea spre promenada care se deschide de acolo. Am văzut trei-patru negustori de colac unguresc, de înghețată, de siropuri naturale și chiar miere, dar și de căciuli de blană pe acolo și niciun turist sau pacient. Nici nu puteau fi, la cât soare scălda locul. Dar am pornit încrezător pe promenadă și am dat cu ochii de panourile care mă asigurau că Slănicul e „o localitate fără criminalitate”, dar și de câte binefaceri ai de la izvoarele minerale. N-am pierdut din vedere nici panoul care amintește că acolo s-a aplicat un proiect european de vreo jumătate de milion de euro, tocmai pentru ca zona izvoarelor să redevină ce a fost: o oază de sănătate și de frumusețe naturală.
Și așa și este: e o plăcere să faci, chiar și pe căldură sufocantă, un drum spre Păstrăvărie, spre Izvorul 15 de la capătul zonei, pe malul pitoresc al pârâului Slănic. Și nici nu e chiar atât de greu, oricât soare ar fi, pentru că sub brădetul de pe versantul muntelui ai unde să adăstezi. Eu am văzut oameni, mulți în vâstă, dar și mai mulți tineri, familii întregi, care își făceau plimbarea de după prânz. Când am ajuns în Slănic chiar i-am văzut pe alții aciuați pe la umbra vreunei terase, cu berile reci în față. Am zis că acolo ar fi fost cel mai bun loc de popas. Promenada izvoarelor a întrecut, însă, prima ispită. Ba, la întoarcere m-am intersectat cu un numeros grup de tineri. Veniseră, desigur, cu un autocar și au porniseră, curioși, să vadă stațiunea. Chiar aveau ce vedea. M-a contrariat numai o cioară îndrăzneață, care pe bolovanul din albia pâului tocmai hăcuia un păstrăv. De cioară pescar nu prea am auzit, deci însemna că sigur pasărea a ciordit peștele din bazinele Păstrăvăriei.

La un păstrăv, ca cioara


Sub temelia Cazonoului e deschisă, de mulți ani, o tavernă rustică. Pe net toată lumea o laudă. O știam și eu, deci direct acolo am tras, pentru că un amic slănicean îmi băgase în cap mai demult o idee: „Dacă vii în Slănic și nu mănânci un păstrăv înseamnă că ai venit degeaba!”. Nu era rău să caut un adăpost, pentru că Slănicul nu s-a dezmințit nici în ziua aceea: tocmai se adunau nori de ploaie și tuna de mama focului peste vârfurile munților. Până la urmă n-a căzut nicio picătură de sus, dar atmosfera s-a răcorit considerabil. Oricum, am luat exmplul ciorii și m-am dedat și eu la un cinstit păstrăv.
M-am gândit că abia odată cu seara răcoroasă va ieși lumea din vile și hoteluri. Cine știe, se putea, dar eu nu mai aveam timp de adăstare. Dar m-am gândit și la câți turiști ori fost atunci în Slănic. Cum să-i număr? Dar m-am tot uitat prin curțile pensiunilor și am remarcat puzderia de mașini din multe județe, ba și de prin două-trei țări. Unul își adusese cu el și capra de companie, una din rasa Saanen care și mie mi-e dragă. Tocmai o cobora dintr-un Audi elegant și o mâna, cuminte, pe pajiștea unei pensiuni. Ferice de el, de puzderia de copii de pe-acolo, dar și de căpriță.
Slănicul, m-am convins, avea de toate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu