duminică, 17 iulie 2016

Perla stațiunii Slănic Moldova poartă din nou coroana oficială




Hotelul Perla, o legendă a turismului românesc legată de faima Stațiunii Slănic Moldova, ea însăși supranumită „Perla Moldovei” pentru izvoarele sale de ape minerale, a fost inaugurat oficial vinei, 15 iulie, după etapa de renovare și modernizare integrală prin care a trecut în perioada 2015 – 2016. Evenimentul a avut loc în prezența unei numeroase asistențe formată din reprezentanți ai partenerilor firmei patronatoare a hotelului, ai arhitecților și constructorilor, ai unor instituții și organizații județene și ai autorităților locale.

Panglica inaugurală a fost tăiată
Clasificat acum cu patru stele, Hotelul Perla a fost modernizat printr-o investiție de 8,5 milioane de euro făcută de un german care a aflat de peoiect acum opt ani. Modernizarea hotelului a însemnat dotarea corespunzătoare standardelor de clasificare turistică a celor 91 de camere, amenajarea unui centru de relaxare și spa, a unei baze de tratament, a două săli de conferințe (care poartă numele lui Mihai Eminescu și George Enescu), a unui restaurant și a unui salon tirolez, dar și a unei galerii comerciale, a unei terase la ultimul etaj și a unui club de noapte. Au fost extinse capacitățile existente și s-a făcut o reclasificare și o repoziționare a noii unități în sistemul structurilor de primiri turistice. Hotelul este o clărire aparte, atât prin felul în care este construită, dar și după cum este amenajată.

Un hotel cu o istorie de 40 de ani

Hotelul Perla a fost construit la începutul anilor '70 ai secolului trecut, ca vârf de excelență arhitectonică și al infrastructurii turistice a Stațiunii Slănic Moldova. În anii '80 hotelul și stațiunea deveneau un centru de sănătate recunoscut în Scandinavia, Austria, Germania și Franța. Și stațiunea și hotelul au traversat, însă, după 1989, o perioadă mai dificilă, la fel ca și economia României, pentru ca în ultimii zece ani să înceapă reconstrucția stațiunii, a parcului de izvoare, a căilor de acces, a îndiguirii nărăvașului pârâu Slănic. Trebuia înnoit și Hotelul Perla, care avea un nou proprietar, Societatea Perla Moldovei. Astfel, pe parcursul a cici ani s-a lucrat la modernizarea spațiilor de cazare, a restaurantelor, a sălilor de conferințe, dar și pentru construirea unui centru spa care conține o piscină pentru adulți și una pentru copii, jacuzi, saună umedă, saună uscată, cabinete de masaj și de tratamente balneo. Realizarea acestui proiect nu se putea finaliza fără implicarea capitalului german, reprezentat de investitorul Klaus Kunze. Practic – a subliniat noul administrator al societății Perla Moldovei, Marius Savin - acum investitorii germani s-au reîntors la Slănic Moldova, locul unde vechii germani puneau piatra de temelie a stațiunii.

Carte de vizită pentru arhitecți și constructori

Cristian Lefter
Organizarea funcțiunilor, dimensionarea spațiilor, ambientul, sunt lucruri importante pentru confortul oaspeților, dar și pentru ușurința în exploatare a unui hotel cu ștaif. Din acest punct de vedere, la Slănic greul proiectului a căzut pe umerii proiectantului, compania Lef Proiect Bacău, fondată de arhitectul Cristian Lefter. „Am lucrat la finalizarea clădirii Hotelului Perla de mai multă vreme – a precizat Cristian Lefter. Dar am fost implicat și sentimental în finalizarea investiției, pentru că la origine proiectul a fost realizat de unul dintre cei mai respectați arhitecți, Constantin Preda, profesorul și mentorul meu. Este o lucrare deosebită și îi felicit pe cei de la Inter-Print și de la Conbac Bacău pentru că în mai puțin de un an de implicare au finalizat construcția, fără rabat la calitate. Sper că ceea ce se vede că am realizat ca proiectanți, ca manager de proiect, ca executanți, vorbește de la sine în numele nostru. Construcția aceasta este extrem de complexă, mai mult decât o uzină care asigură funcționarea fără reproș„.

O sută de operatori într-un hotel de patru stele

Mihai Gospodin
Deschiderea și operarea unui hotel nu este, însă, o treabă ușoară. Lansarea pe piață, dotarea corespunzătoare, crearea unei echipe performante, relațiile cu oaspeții sunt tot atâtea provocări care stau în fața oamenilor operaționali ai hotelului. De toate acestea are grijă, acum, managerul Hotelului Perla, Mihai Gospodin. „Noi – a declarat managerul - îi mulțumim investitorului pentru oportunitatea creată, pentru dezvoltarea acestei locații de excepție, pentru sprijinul pe care ni-l acordă în continuare. Dar, anticipat, și pentru proiectele pe care le are în vedere în Slănic Moldova. Echipa de circa 100 de oameni condusă de mine va depune toate forturile pentru ca serviciile prestate de noi să se ridice la cele mai înalte standarde”.

Hotelul Perla rămâne emblema stațiunii

Gheorghe Baciu
Investiția în noul hotel aduce beneficii considerabile și comunității locale, pe lângă locurile de muncă nou create, pe lângă fluxurile de turiști. Hotelierii spun însă că și ei au nevoie în continuare de tot sprijinul autorităților locale. „Mă bucur că acest obiectiv se redeschide, că această necesitate a Slănicului se materializează - a fost răspunsul noului primar, Gheorghe Baciu. Sper ca turiștii să revină în aceste locuri, să le regăsească mereu mai frumoase, mai prietenoase. Și asigur și investitorii că voi fi aproape de ei și voi încerca, pe măsura posibilităților, să rezolv toate problemele. Vă invit, în același timp, pe toți în proiectul nostru, să fiți cu sufletul alături de Slănic Moldova. Fiți fiecare dintre dumneavoastră frate cu Slănicul inclusiv prin donarea unui arbust ornamental, care va purta numele donatorului și care va fi plantat și îngrijit aici. Iar pe donatori îi invit să revină să revadă arbuștii, să se bucure preț de câteva zile de această zonă. Sigur, și proiectul Aqua Park și alte proiecte inițiate de administrația precedentă a orașului sunt în viziunea noastră. Avem proiecte pe care trebuie să le continuăm, dar și proiecte noi pe care trebuie să le pornim și să le finalizăm”.

Investitorul are primul și ultimul cuvânt

Klaus Kenze
Nimic din toate realizările proiectului noului Hotel Perla nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost cineva cu inițiativă și cu bani. Klaus Kunze a avut curajul să se implice și să investească aici. Și decizia sa are un iz sentimental, pentru că orașul său de baștină este stațiunea germană Baden Baden, care are multe similarități cu Slănicul Moldovei, între care izvoarele de apă minerală și aerul curat. La Slănic se pot practica și sporturi de iarnă, la fel ca în stațiunile din Munții Pădurea Neagră, deci are cele mai bune condiții pentru a veni turiștii aici și vara și iarna.
Investitorului german i-a fost prezentat proiectul noului Hotel Perla acum opt ani. Și l-a acceptat, tocmai pentru că stațiunea Slănic era pe un trend bun. „În acest sens – a spus investitorul -, vreau să-i mulțumesc întâi fostului primar Andrei Șerban, care a sprijinit acest proiect cu toată puterea. Dar, îmi doresc să pot să aplic noi proiecte în Slănic Moldova, cu sprijinul noului primar”.
Primarul orașului Slănic Moldova în mandatele căruia au fost făcute investiții în renovarea și modernizarea Hotelului Perla, Andrei Șerban, ne-a declarat cât de mândru este că a reușit, ca edil, să fac o stațiune despre care toți turiștii vorbesc frumos. „Dovadă - a argumentat Andrei Șerban - este și că am reușit să atrag investitori care au și alte planuri pentru Slănic, iar mândria mea este că în 2004 am luat în primire «o groapă de gunoi», iar în 12 ani am reușit să fac aici una dintre cele mai frumoase stațiuni din România. Am în credere în acești investitori, pentru că știu că în următoarea perioadă vor să deschidă și alte unități în Slănic. Iar eu sper ca astfel Slănicul să redevină cu adevărat Perla Moldovei”.

„Într-o lume în care este stimulată cu exacerbare consumul nerațional de alimente, de tutun, de alcool și de medicamente – a opinat Marius Savin -, noi, echipa Perla Moldovei vă propunem acum reîntorcerea la valorile morale și spirituale ale înaintașilor noștri, verificate de mai bine de 200 de ani pe aceste meleaguri: o viață sănătoasă, susținută printr-o alimentație echilibrată, prin mișcare în aer liber, prin diminuarea consumului de medicamente, prin folosirea apelor curative ale stațiunii Slănic Moldova”.
Marius Savin, administratorul societății Perla Moldovei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu