joi, 29 martie 2018

Drumul surpat spre Slănic Moldova împuținează turiștii


  • în stațiune s-au vândut pachete de vacanță, de Paști, dar drumul închis i-ar putea determina pe turiști să renunțe la ele


Surparea de acum circa două săptămâni de pe drumul spre Slănic Moldova din Târgu Ocna (DN 12B) pune pe jar administratorii și managerii unităților de cazare și de tratament din stațiunea Slănic. Drumul a fost total închis circulației, iar varianta ocolitoare folosită era cel puțin până joi dimineață (28 martie) aproape inpracticabilă pentru autoturisme.

„Varianta ocolitoare – spune managerul Hotelului Perla din Slănic Moldova, Andreea Alexandru - este total distrusă. Acolo e groapă lângă groapă. Situația creată a diminuat masiv numărul de turiști care mai vin la noi. Inițial s-a și mediatizat cam brutal situația creată după surparea terenului și s-a înțeles că chiar nu se mai poate intra sau ieși din Slănic. Nu s-a spus atunci nimic despre ruta ocolitoare, așa cum e ea. S-a făcut o expertiză la drumul surpat, dar refacerea nu știm cât va dura, câteva luni s-au poate chiar câțiva ani, cum e la noi”.
Surpătura pe DN 12B se află pe teritoriul orașului Târgu Ocna, dar de acest drum responsabilă este Compania de Drumuri Naționale, ca și de varianta ocolitoare, nu primăria. Ștefan Șilochi era, joi, la prânz, la locul surpării și ne-a dat asigurări că un autogreder își făcea deja treaba pe drumul de ocolire. „Problema e că vremea încă nu permite începerea lucrărilor, e multă umezeală – a mai precizat primarul orașului Târgu Ocna. E de înțeles că nimeni nu s-ar putea apuca de lucru în asemenea condiții. Și noi avem adunat deja ceva asfalt rașchetat de pe alte străzi și putem contribui la amenajarea drumului. Trebuie făcută o expertiză tehnică, să se vadă exact ce este acolo și ce măsuri se stabilesc. Ce putem spune noi este că surparea nu are legătură cu exploatarea de sare. E o problemă la suprafața terenului, dar care a afectat drumul. Varianta ocolitoare spre Slănic, fostul drum spre această stațiune, e o situație de avarie, până se vor remedia treburile”.

De la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), purtătorul de cuvânt Alin Șerbănescu ne informează că pe varianta ocolitoare din Târgu Ocna se intervine deja cu utilaje pentru a o aduce pe aceasta la o stare de viabilitate. S-a declanșat însă și o procedură pe care CNAIR o numește „rapidă” de achiziție a unei expertize și a unui contract de proiectare și de execuție a reparațiilor pe DN 12B. „Sperăm să finalizăm lucrările în șase luni” – a precizat purtătorul de cuvânt.


„Vremea instabilă menține încă umezeala, dar ar trebui găsite soluții intermediare, să se amenajeze drumul ocolitor. Pe de altă parte, pe DN 12B un sens de mers se pare că ar mai putea fi folosit, nu de mașinile grele, ci de autoturisme, cu amenajarea și semnalizarea de rigoare. Drumul e surpat doar cam în proporție de 40%. Și măcar pe week-end să se ia astfel de măsuri, să nu gonim toți turiștii. Culmea e că ei soluții nu au, dar nouă ni se cer în continuare impozite integrale, nu ni le scad. Nu, cu mașini mai mici chiar nu se poate circula pe varianta ocolitoare”.
Andreea Alexandru, managerul Hotelului Perla

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu