luni, 23 octombrie 2017

Forestierii privați acuză noul Regulament de valorificare a masei lemnoase



Forestierii privați, organizați în Asociația Forestierilor din România – ASFOR, organizație patronală și profesională a agenților economici din exploatări forestiere și industrializarea lemnului inclusiv din județul Bacău, i-au scris premierului Mihai Tudose nemulțumiți de scăderea volumului de masă lemnoasă care le este repartizată. Forestierii invocă noul „Regulament de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică” aprobat prin HG nr. 715/2017.

„Pentru anul 2018 - scriu forestierii în petiția semnată de președintele ASFOR, Nicolae Țucunel - se preconizează creșterea volumului exploatat de Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva și o scăderea drastică a volumului de masă lemnoasă vândută ca lemn pe picior. Se oferă în schimb agenților economici prestări de servicii de exploatare, dar printr-o procedură anevoioasă, în condiții tehnice și economice nesustenabile și cu tarife neactualizate”.
Conform Regulamentului, Romsilva ar trebui să exploateze în regie proprie sau prin prestări servicii peste 50% din volumul de masă lemnoasă provenit din fondul forestier administrat de stat, față de numai 22% cât a realizat în anul 2016.
În prezent, singura modalitate de atribuire a prestărilor de servicii este prin licitarea pe SEAP, care – spun petiționarii - este o activitate complexă atât pentru vânzător, cât și pentru cumpărător și care s-a dovedit aplicabilă doar în mică măsură în România. În primele nouă luni din 2017 au fost atribuite ca prestări servicii pe platforma SEAP numai 2% din volumul de prestări care ar trebui să fie realizat în anul 2018.
„În plus – mai scriu forestierii -, prin Regulament se creează posibilitatea ca Romsilva, în dubla sa calitate de administrator și agent economic, să genereze  abuz de poziție dominantă și încălcarea liberei concurențe prin alegerea discreționară a parchetelor pe care le exploatează, fără justificarea eficienței economice a acestui tip de activitate”.
Astfel, membrii ASFOR apreciază ca inaplicabile în totalitate prevederile Regulamentului, care ar avea consecințe negative „în primul rând la nivelul agenților economici, dar și în ceea ce privește gospodărirea fondului forestier”. Ei atrag atenția că în e exploatarea forestieră activează în exclusivitate agenți economici cu capital românesc, fără susținere financiară, care vor fi nevoiți să își restructureze activitatea în primul rând prin reducerea locurilor de muncă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu