vineri, 30 septembrie 2016

Noul guvernator al Lions Clubs România a vizitat Bacăul



Mișcarea lionistică din România are, din acest an, al patrulea guvernator în persoana unei distinse doamne. Acesta este Daniela Holtzheimer, din Timișoara, om de afaceri, inginer mecanic, specialist în marketing și un prieten apropiat al presei - un domeniu în care a lucrat mai mulți ani. De curând, guvernatorul Districtului 124 România al Lions Clubs International s-a oprit, pentru câteva ore, în Bacău, prilej cu care a avut amabilitatea să ne acorde următorul interviu.

Daniela Holzheimer (Foto: Facebook)
Mandatul dumneavoastră de guvernator (2016 - 2017) coincide, doamnă Daniela Holzheimer, cu o mare aniversare: Centenarul Lions Clubs Internațional. Cum marcați evenimentul în misiunea pe care o aveți timp de un an în fruntea Districtului 124?

Din momentul în care am intrat în Lions am fost activ implicată în viața acestei organizații și am încercat să las ceva în urma mea. Am reușit să aduc cinci proiecte internaționale în România, să pun țara mea pe harta internațională în așa fel încât copiii talentați, dar și copiii cu probleme să fie alături de ceilalți copii din întreaga lume. Astfel, la concursul muzical pe care l-am inițiat suntem deja la a cincea ediție în care copiii români participă la concursul european. Un alt proiect mare este Lions Quest, un program educațional care se adresează profesorilor. Avem și concursuri, ne adresăm nevăzătorilor, iar acum începem un nou concurs care se adresează elevilor între 11 și 13 ani nevăzători, care pot să scrie un eseu celebrând pacea. Este o temă generică, așa cum este una similară pentru concursul de pictură Afișe pentru Pace.

Vin și cluburile Lions băcăuane cu asemenea proiecte?

Desigur. Mișcarea Lions din Bacău este extraordinară, iar cluburile participă la toate aceste proiecte naționale. Sunt mândră că au dat copii talentați și oameni care s-au implicat în aceste acțiuni.

Mandatul dumneavoastră nu poate fi marcat integral doar de evenimentul Centenarului Lions. Veniți cu noi proiecte, derulați activități specifice Districtului 124.

Introducem noi proiecte. Dorim, de exemplu, să colectăm ochelari pentru persoanele cu probleme de vedere, vrem să facem un screening la nivel național. Vrem să promovăm imaginea Lions în România. Eu am lucrat mulți ani în mass-media, în marketing, și acesta este challenge-ul meu în anul Centenarului.

Ce aduceți nou în mandatul de guvernator?

Patru proiecte care vor purta marca mea: concursul de eseuri „Celebrând Pacea”, concursul de fotografie pentru membrii lions și leo (leo sunt organizațiile de tineret ale cluburilor lions – n. n.), care va prezenta din nou România în plan internațional, colectarea de ochelari de vedere și filling-ul oftalmologic. În cinci ani am adus în mișcarea lionistică șapte proiecte în România.

Cu membri ai cluburilor lions băcăuane Sf. Gheorghe
și Sanity
Este greu pentru o femeie să fie guvernator într-o comunitate în care au intrat, până acum, mai ales bărbații?

Sunt a patra femeie guvernator Lions în România, dar prima din Timișoara. E un pic mai greu, pentru că noi, femeile, vrem să ne implicăm foarte mult și sper că și reușim. Consumăm multă energie pentru aceasta, în timp ce avem în grijă și familiile proprii. Dar, eu cred că, dacă vrei, poți. Noi, femeile guvernator, ne găsim foarte bine locul în societate. La nivel internațional, după 100 de ani de lionism a fost votată prima femeie vicepreședinte al Lions Clubs International, Gudrun Bjort Yngvadottir, din Islanda.

Va deveni Districtul 124 mai mare numeric în mandatul dumneavoastră? Cu membri noi, chiar cu noi cluburi?

Eu cred că prin acțiunile pe care le vom face vom determina oamenii să vină alături de noi. Un proiect extraordinar pe care doresc să-l pornesc în acest an este „Voluntar Lions”. Nu trebuie să fii membru Lions pentru a te implica în viața comunității. Iar pentru aceasta Lions International răsplătește copiii între 13 și 18 ani implicatți în viața comunității. După 50 sau 100 de ore de activitate primesc diplome recunoscute internațional. Astfel, se va crea o altă percepție a voluntariatului în România.

În scurt timp va avea loc Convenția de toamnă 2016 a Districtului 124.

De trei ani organizăm și Convenția de toamnă. În acest an eu voi încerca, acolo, să dezvolt relațiile internaționale ale Districtului, cu țările apropiate nouă în primul rând. Vom fi în Italia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria - țări cu care deja conlucrăm. Cluburile, la rândul lor, fac astfel de înfrățiri. Orice deschidere e benefică.

Există o diferență între mișcările Lions din zonele diferite ale României?

La Toamna colecționarilor, manifestare organizată
în Bacău
Poate că într-un an e mai activ Banatul, în altul Moldova etc. Dar, eu cred că balanța e super-OK. Acum cred că vom motiva și Bucureștiul, care e un pic mai lent în acțiuni. Cred că se poate să dăm un suflu nou activității noastre. În acest an vom organiza o tabără de pictură sprijinită de cluburile Lions, cu pictori consacrați, sub egida UNESCO. Va fi o premieră. Se vor dona zece lucrări, care vor fi expuse la un eveniment caritabil în București.

Sunteți din Timișoara, capitală culturală în anul 2021. Cum se implică mișcarea lionistică într-un asemenea eveniment?

Avem deja experiență în acest sens, pentru că am susținut candidatura Timișoarei. Suntem mândri că am putut ajuta la câștigarea acestui statut.

Pentru cei care încă nu vă cunosc, cine este în viața de toate zilele Daniela Holzheimer?

Sunt inginer mecanic, după absolvirea cursurilor Politehnicii din Timișoara, dar am făcut și cursuri de marketing și management și am profesat în acest ultim domeniu ca director de marketing la cotidianul Evenimentul Zilei. Înainte am lucrat în prima televiziune privată din România, în Lugoj, patronată de Iosif Constantin Drăgan. Sunt, deci, un om de presă, dar de pe planul din care am promovat ceea ce făceau colegii mei. Acum conduc o firmă proprie, care administrează un loc de joacă pentru copii în cel mai mare centru comercial din Timișoara, Iulius Mall. Acasă am patru copii, doi băieți și două fete. De fapt, băiatul cel mare s-a căsătorit recent și este la casa lui, fata cea mare este studentă la Viena, celălalt băiat este student la Lisabona, iar fetița mică are numai opt ani.

După numele de familie și după prenumele soțului, Ernest, de ce naționalitate sunteți?

Soțul meu este german, iar eu sunt româncă.

Dar în mai multe fotografii v-am văzut îmbrăcată în mai multe feluri de costume populare. Păreau de la mai multe popoare.

Pentru că sunt căsătorită cu un neamț, particip an de an la Octoberfest. Dar, bunicii mei sunt ucraineni, iar tradițiile ucrainene sunt la ele acasă și în familia noastră. Port asemenea costume populare. Eu sunt, însă, bănățeancă din Sânnicolau Mare, deci port și costumul popular bănățean. În Banat multiculturalitatea este la ea acasă.

Iar la unele manifestări v-am văzut purtând, în fruntea manifestanților, drapelul României.

Pentru că sunt româncă și sunt mândră de aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu