Compania Selgros
Cash & Carry a lansat, în parteneriat cu Școala Barmania și cu sprijinul
agenției de somelieri Winetaste, primul Curs de Somelier în Bacău, acreditat de
Ministerul Muncii, de Ministerul Educației și de Consiliul Național de Formare
Profesională a Adulților.
La
curs participă 22 de persoane, majoritatea fiind angajați ai magazinelor
Selgros din Bacău, Suceava și Iași, dar și proprietari sau manageri de
restaurante și baruri din Bacău. Instructorul lor este cel mai cunoscut și
apreciat somelier din țară, Sergiu Nedelea.
Magazinul
Selgros, din Bacău, va fi primul complex comercial de acest fel care va avea
permanent în raioanele de vinuri somelieri, care vor acorda asistență cumpărătorilor.
„Oamenii noștri, prin cursuri de specialitate, pot ajuta gastronomii să-și
asocieze în meniu vinurile cu mâncarea. Dacă ai un meniu tradițional, nu poți
pune orice lângă el. Trebuie să știi să recomanzi vinurile potrivite pentru
felurile de mâncare făcute din marfa cumpărată chiar de la noi. Iar Selgros
este partenerul umărul unu al profesioniștilor în gastronomie, pentru tot ce îneamnă
hoteluri, restaurante, cantine, dar și pentru revânzători.” – ne-a declarat
directorul magazinului, Irina Stănciuc.
Inițiativa
este apreciată și de vinificatorii din zonă și, evident, de membrii Ordinului
European al Cavalerilor Vinului (OECV), al cărui Legat Moldova își are sediul în
Bacău. „Există o cultură a modului în care bei vinul, iar noi avem nevoie de
tot mai mulți clienți din această categorie. Somelierii pot avea într-un
asemenea proces un rol însemnat” – spune Eugen Burcă, proprietarul Domeniilor
Burcilor, din comuna Traian, șeful Scaunului Bacău al OECV, cu gradul de Judex
de Vino.
Dedicat celor care doresc să-și însușească eleganța servirii vinurilor, alături
de cunoștințe esențiale despre tipurile de vin și asocierea acestora cu
preparatele culinare, cursul de somelier stă la baza pregătirii pentru a
profesa în industria HoReCa.
În județul Bacău, singurul somelier atestat este acum chiar șeful Legatului
cavaleresc al vinului Moldova, Cristian Bunea, Judex de Vino în OECV.
“Poți deveni un somelier desăvârșit numai prin pasiune și educație continuă.
A fi somelier înseamnă a stăpâni ritualul de servire, a cunoaște povestea din
spatele fiecărui vin, a-ți dezvolta acuitatea olfactivă în raport cu chimia
gusturilor. Someleria este o meserie completă, care are nevoie de dedicație și
perseverență, pentru dezvoltarea constantă a aptitudinilor senzoriale, educaționale,
tehnice.”
Sergiu
Nedelea, somelier
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu