duminică, 9 noiembrie 2014

Trei școli din Glăvănești au fost botezate cu numele unor săteni celebri



  • două școli din Frumușelu se numesc, acum, Poet Sergiu Adam” și „General Gh. Berdan”, iar școala din Muncelu „Înv. Spirache Florea”

Satenii din Frumușelu și Muncelu (comuna Glăvănești), au fost, sâmbătă, 8 noiembrie, de două ori în sărbătoare, odată de hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, în același timp pentru că o dorință mai veche a lor a fost împlinită: și-au putut boteza școlile din sat cu numele a trei dintre foștii lor consăteni poetul Sergiu Adam, generalul Gheorghe Berdan și învățătorul Spirache Florea. Festivitatea a avut loc la căminul cultural al satului, unde au venit la întâlnirea cu sătenii președintele Comisiei județene de denumiri de instituții, Vilică Munteanu, directorul Arhivelor Statului Bacău, și conf. univ. dr. Ioan Dănilă, unul dintre inițiatorul și susținătorul proiectului. Au fost prezenți, de asemenea, membri ai familiei scriitorului băcăuan Sergiu Adam și nepotul generalului Gheorghe Berdan.
Motivațiile accordării de nume celor trei instituții de învățământ din Frumușelu și Muncelu au fost prezentate de cele două profesoare din sat care au lucrat efectiv la acest proiect, Tatiana Galan și Mariana Gârmacea. Despre personalitatea fiecăruia dintre cei trei celebri fii ai satului și depre proiectul redenumirii școlilor au vorbit Vilică Munteanu, Ioan Dănilă, senatorul de Valea Zeletinului Ioan Melinte, directorul coordonator al școlilor din Glăvănești, Maria Petrea, publicistul Dumitru V. Marin-Zeletin, părintele Ioan Berdan, nepotul generalului Gh. Berdan, fiica scriitorului Sergiu Adam, Cristina Câmpeanu, și primarul Gheorghe Tilibașa. Poetul Sergiu Adam le-a adresat participanților la eveniment un cuvânt de mulțumire prin intermediul unei înregistrări video a unui scurt interviu realizat de Ioan Dănilă, iar un grup de elevi au recitat din opera sa.
Învățătorul Spirache Florea (1907 - 1989) a profesat în satul Muncelu în perioada 1926 - 1949. A fost considerat de contemporani și de urmașii săi un dascăl exemplar. Sătenii vorbesc și acum despre el cu apelativul “Domnul”.
Fiu al satului Fundătura, cum se considera chiar el, generalul Gh. Berdan (1894 - 1981) și-a încununat cariera militară și cu mai multe cărți pe care le-a scris, în care evocă evenimente și eroi din Al Doilea Război Mondial, dar și cu o monografie a satului în care s-a născut, pentru care a demonstrat un adevărat cult.
Sergiu Adam, poet, prozator, traducător, redactor șef al revistei Ateneu, s-a născut în 1936 în județul Galați, dar din fragedă copilărie a trăit în satul Frumușelu, de care a fost legat sufletește toată viața. Despre acesta și despre oamenii lui vorbește și acum cu deosebită afecțiune.

„Ne-am aflat, la Frumușelu, în fața unor momente cu adevărat istorice. M-am implicat în istoricul comunei Glăvănești grație doamnelor profesoare Tatiana Galan și Mariana Gârmacea, care, sub bagheta domnului primar au acționat cu sârguință pentru a face ca în această comună să strălucească cele trei nume pe care lor poartă acum școlile.”
Conf. univ. dr. Ioan Dănilă

„Nu văd moment mai important în viața unei comunități decât acela al denumirii unei instituții, care permite raportarea la un model cultural, profesional, judiciar etc. Îl cunoc de multă vreme pe Sergiu Adam, l-am cunoscut pe Spirache Florea, iar pe generalul Berdan l-am cunoscut din documente. Sunt plăcut impresionat de cele trei personalități și de atribuirea numelor acestora unor instituții. Eu recomand, de altfel, tuturor autorităților să folosească în astfel de scopuri nume ale unor personalități locale și nu doar naționale sau internaționale, pentru că ele reprezintă colectivitățile în care au trăit și trebuie să rămână și astfel în conștiința urmașilor.”
Vilică Munteanu, președintele Comisiei Județene de Atribuire a Denumirilor de Instituții

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu