joi, 9 februarie 2012

"Coaliţia 52" lansată şi în Bacău


Membri ai Coaliţiei de Lobby şi Advocacy Oneşti
Academia de Advocacy, din Timişoara, şi Camera de Comerţ şi Industrie, din Bacău, lansează, astăzi, 9 februarie, în Bacău, "Coaliţia 52", mişcare civică prin care Camera de Comerţ, patronatele reprezentative din judeţ şi mai multe organizaţii ale societăţii civile cer schimbarea Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Modificarea este cerută în sensul ca liderii instituţiilor publice care nu respectă obligaţiile prevăzute de lege să fie sancţionaţi. Cu acest prilej, va fi prezentată situaţia respectării prevederilor Legii 52 în judeţul Bacău şi la nivel naţional.
"Ştim şi simţim cu toţii că starea actuală a economiei şi societăţii româneşti, în general, nu este deloc îmbucurătoare - a opinat directorul general al Camerei de Comerţ, Mihai Tulbure. Conform studiilor de specialitate, una din cauzele deloc de neglijat acestei situaţii ţine de lipsa de transparenţă a deciziilor autorităţilor şi de lipsa actului de consultare a celor care sunt ulterior puşi să aplice deciziile şi hotărârile. Starea generală a comunităţii judeţului nostru este una de nemulţumire. Mulţi agenţi economici sunt nemulţumiţi de taxele mari şi de lipsa de preocupare a autorităţilor pentru promovarea economiei, atragerea de investiţii, de investitori şi a programelor de sprijinire a întreprinzătorilor. Cetăţenii sunt nemulţumiţi de preţurile utilităţilor. Vor infrastructură în cartiere, şcoli şi spitale decente. Decizia pentru cheltuirea banului public este, însă, la autorităţile locale, judeţene şi naţionale. Pentru luarea unor decizii corecte, în acord cu nevoile comunităţii, există Legea 52/2003, care oferă tuturor dreptul de a fi informaţi cu privire la intenţiile de cheltuire a banului public, dar şi de a interveni cu propuneri şi schimbări".
Coaliţia 52 este formată din cetăţeni şi asociaţii legal constituite, care cunosc şi au exersat aplicarea Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică din România, cu precădere în proiectul  "Partener activ şi implicat". Scopul Coaliţiei este de a impune modificări ale legii, în concordanţă cu practica din Uniunea Europeană, care să garanteze consultări publice corecte şi oneste, inclusiv sancţiuni pentru cei care o încalcă.
Până acum, la Coaliţia 52 au aderat 194 de reprezentanţi de organizaţii neguvernamentale, membri ai unor sindicate şi de patronate din toată ţara, între care şi Coaliţia de Lobby şi Advocacy din Oneşti, care a şi depus la administraţia municipiului un raport cu recomandările membrilor săi privind transaparenţa atribuirii fondurilor nerambursabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu