joi, 9 februarie 2012

Restanţele bancare ale băcăuanilor au scăzut


Nivelul restanţelor la creditele bancare ale băcăuanilor a scăzut în luna decembrie, faţă de noiembrie, dar şi mai mult sub nivelul lunii august când a atins cea mai înaltă cotă din toate timpurile: peste 400 de milioane de lei. Scăderea faţă de luna anterioară a fost, în decembrie, de aproape 19 milioane de lei, iar restanţele au ajuns la 331,8 milioane. Aceasta se află în consens cu o altă evoluţie, care ţine şi ea pasul lună de lună cu prima: a economiilor băcăuanilor în băncile comerciale. Economiile au fost şi ele mai mari, la sfârşit de decembrie, şi au ajuns la aproape 6,78 de miliarde de lei, de asemenea aproape de un record al tuturor timpurilor înregistrat chiar în luna septembrie - aşa cum rezultă din situaţia făcută publică de Banca Naţională a României. Trendul în scădere al restanţelor mai fusese întrerupt o dată, în luna noiembrie 2010, după ce părea să devină un fenomen general şi fără oprire, dar creşterea a fost reluată de la începutul anului 2011.
Lucrurile nu par a se opri aici. Volumul creditelor solicitate băncilor a scăzut, iar la sfârşitul lunii decembrie a ajuns la aproape 3,93 de miliarde de lei, mai mic cu circa 53 de milioane faţă de luna noiembrie. Băcăuanii au solicitat băncilor credite în lei de peste 1,81 de miliarde, iar în valută la echivalentul a 2,11 miliarde de lei. În schimb, disponibilităţile la vedere, depozitele pe termen şi depozitele rambursabile după notificare şi altele sunt în valoare de aproape 6,78 de miliarde de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie în lei, fie în valută, este cel al creditelor curente, aflate în preluare sau rambursare. Creditele restante rămân, în continuare, mai mici decât economiile, dar de 8,80 de ori mai mari decât cele din luna octombrie 2008 (adică faţă de începutul crizei economice), când au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de înţeles că rezidenţii au cel mai mare volum de credite, peste 2,11 miliarde de lei, pe când nerezidenţii abia ating 1,87 de milioane de lei.
Problema cea mare rămân, în continuare, şi pe piaţa băcăuană, creditele pentru consum ale populaţiei, care sunt cele mai mari, de peste 522 de milioane de lei în ambele tipuri de valută, în timp ce pentru locuinţe s-au cerut numai 405 milioane de lei, iar pentru alte scopuri doar 5,87 de milioane (în scădere faţă de luna noiembrie). Cel mai mare volum de credite apare, însă, în contul agenţilor economici, adică peste 1,17 miliarde de lei, în moneda naţională sau echivalentul în valute.
La capitolul disponibilităţi, putem vorbi de economii importante şi în cazul firmelor şi al instituţiilor. Acestea aveau în cont depozite în valoare de numai 70,6 de milioane de lei, în creştere faţă de luna noiembrie. Populaţia deţine, însă, ponderea, ca de obicei, la sfârşitul lunii noiembrie suma fiind de aproape 700 de milioane de lei (în creştere).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu