duminică, 17 martie 2019

Raport de activitate pe anul 2018 la Filiala Cultul Eroilor Bacău


Membrii Filialei Bacău „Col. Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” s-au reunit, la finalul săptămânii, în Adunarea generală în care au analizat activitatea pe anul 2018. La adunare au participat comandantul Garnizoanei militare Bacău, președinți de subfiliale, primari din orașe și comune băcăuane, cadre militare active și în rezervă, veterani de război, comandanți de unități militare din garnizoana Bacău, preoți militari și din parohiile ortodoxe și romano-catolice, primari, profesori de istorie și elevi de la Cercurile Cultul Eroilor. Reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Consiliului Județean și ai Primăriei municipiului Bacău au transmis membrilor filialei mesajele acestor instituții.

Adunarea a început cu intonarea Imului de Stat și Imnului Eroilor, dar și cu o scurtă slujbă de pomenire a eroilor patriei, oficiată de preoții ortodocși și romano-catolici.
„Este o tradiție a asociației noastre ca la începutul fiecărui an să ne întâlnim pentru a analiza ce am făcut în anul abia încheiat – a spus președintele filialei, col. (rtr.) Paul-Valerian Timofte. Filiala Bacău este fruntașă pe țară în acțiunile de comemorare și de cinstire a eroilor neamului românesc. Anul 2018 a fost anul Centenarului Marii Uniri și în toate localitățile județului au fost comemorați eroii și s-au ridicat peste 22 de monumente noi închinate eroilor din Primul Război Mondial. Filiala noastră gestionează, în județ, 14 cimitire ale eroilor din acel război, în care sunt înhumați 80.000 de militari căzuți la datorie pe teritoriul județului Bacău”.
Membrii filialei au apreciat sprijinul autorităților locale care după 18 ani de solicitări au aprobat ridicarea în Bacău a unui monument închinat Eroilor, care va fi amplasat chiar lângă Catedrala ortodoxă. Acolo a fost deja pusă și sfințită, pe 25 octombrie, de Ziua Armatei României, Crucea Eroilor Neamului.
Paul-Valerian Timofte a trecut în revistă toate manifestările organizate în județul Bacău, la Alba Iulia și la Blaj - unde acum peste o sută de ani s-a efectuat Zborul Marii Uniri - și a evidențiat persoanele și instituțiile sau unitățile militare care s-au implicat în organizare.
Pentru anul 2019, filiala și-a propus, între altele, creșterea numărului cercurilor „Cultul Eroilor” din unitățile școlare, organizarea unui concurs pentru finalizarea Monumentului Eroilor Băcăuani și continuarea lucrărilor de reparații și întreținere a cimitirele eroilor și monumentelor eroilor. Pe 12 septembrie, Asociația Cultul Eroilor împlinește 100 de ani, iar filiala Bacău pregătește încă de acum această aniversare.
La finalul reuniunii, Muzica militară, solistul de muzică folk, mr. (r.) Marcel Bălan și soția sa, precum și Ansamblul Folcloric „Plaiuri Băcăuane”, au încântat întreaga audiență cu un scurt program artistic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu