joi, 18 iunie 2020

Aniversări „cu greutate” în „Cadranul cultural” al Bacăului


Numărul al treilea (mai-iunie 2020) al periodicului băcăuan „Cadran cultural”, care tocmai a văzut lumina tiparului, dedică o treime dintre cele 32 de pagini ale sale aniversării a trei dintre scriitorii băcăuani și a unui actor, care prind în buchetele vieții lor „sume rotunde”: fie 85, fie 80, fie doar 70 de ani.

Sumarul revistei se deschide, însă, cu un alt eveniment important pentru mediul nostru cultural, cu un „Remember Enescu” la 65 de ani de la plecarea la Domnul a celui mai mare muzician român. De acest eveniment, petrecut pe 4 mai, ne amintește redactorul șef al „Cadranului cultural”, Cornel Galben, care semnalează astfel și lipsa de interes față de el și la nivel național și în zona de origine a muzicianului, Botoșani, și chiar în județul Bacău, unde violonistul George Enescu a susținut primul său concert cu public, la Slănic Moldova. Revista ne amintește, însă, cu acest prilej, de cripta care și acum este goală în curtea conacului de la Tescani, deși, prin testamente, și compozitorul și soția sa, Maria Cantacuzino, cereau să fie înmormântați acolo.
Aniversările „cu greutate” de care aminteam îi vizează pe criticul, istoricul literar, eseistul, publicistul, ziaristul și lectorul universitar Constantin Călin, care pe 22 iunie va fi sărbătorit la 80 de ani, pe actorul Stelian Preda - la 85 de ani și pe scriitorii Alexandru Dumitru și Nicolae Mihai, care au sărbătorit, la început de iunie, primii 70 de ani de viață.
În nu mai puțin de zece pagini este evocată personalitatea criticului și istoricului literar Constantin Călin, în articole semnate de Ion Fercu, Doina Cernica, Mihai Maxim și Cornel Galben, dar și printr-un prim fragment reprodus chiar din „agendele” sărbătoritului.
Despre Alexandru Dumitru, Nicolae Mihai și Stelian Preda aflăm mai multe din articole semnate de C. G. Simion și Cornel Galben.
Revista mai cuprinde interesante și documentate articole de Vasile Bardan, Ștefan Munteanu, Grigore Codrescu, Vasile Leonte, Dan Perșa, Ion Dinvale și Valeriu Tănasă, un fragment din volumul în lucru al lui Viorel Savin „Colecționarul de nasturi” și un caleidoscop muzical întocmit de Ozana Kalmuski Zarea. Dar, printre acestea, descoperim și versurile poeților Mihai Merticaru, Laura Vacaru, Mircea Constantin Jurebie și Nicolae Vălăreanu Sârbu, Dan Sandu și Marcea Cepoi, dar și de Nuța Crăciun, poetă care locuiește acum în Spania.
„Cadran cultural” este editată de Ansamblul Folcloric „Busuiocul”, sub egida Consiliului județean Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu