luni, 25 noiembrie 2019

„Ziua Națională a României” - lecție deschisă la Liceul cu Program Sportiv


Apropiata sărbătoare de la 1 Decembrie - Ziua Națională a României a fost marcată la Liceul cu Program Sportiv din Bacău printr-o lecție de istorie deschisă, la care au participat elevi ai claselor a IX-a A și a IX-a B. Elevilor li s-a explicat semnificația sărbătorii și a actului istoric de reîntregire a României prin actul de la 1 decembrie 1918 și a fost evocată participarea Armatei României la luptele din Primul Război Mondial.

Alături de elevi au fost dirigintele celor două clase, profesoara de istorie Aida-Dumitrița Tanasachi și Teodora Palaghia, profesoară de informatică, dar și col. (rtr) Stelian Cojocaru, președintele Asociației „Tradiții Militare Românești” din Bacău, care a venit cu un grup
de elevi ai liceului echipați în uniforme ale militarilor români din Primul Război Mondial și cu
uniforma de ofițer a Reginei Maria. Elevii au format, astfel, garda de onoare a Drapelului Regelui Ferdinand.
„Am organizat această lecție deschisă  a spus profesoara Aida-Dumitrița Tanasachi - pentru a marca în acest fel sărbătoarea de la 1 Decembrie și pentru a explica semnificația Marii Uniri. Am ales ca elevii să vadă și uniformele pe care le-au purtat atunci militarii români, pentru că datorită sacrificiului lor avem acum această mare sărbătoare. Evident, vom detalia mai mult astfel de evenimente la celelalte ore de istorie”.
Elevilor le-a fost prezentată, din elemente mobile, harta României Mari, cu toate regiunile sale istorice, iar profesoara Aida-Dumitrița Tanasachi
a explicat fiecare eveniment legat de revenirea lor la trupul țării mamă sau de desprinderea unor regiuni din ceea ce s-a numit cândva România Mare.
La final, despre semnificația evenimentelor din timpul Primului Război Mondial și despre eroismul ostașilor români a vorbit colonelul Stelian Cojocaru, care a prezentat apoi elementele uniformelor purtate de militari în acea perioadă. Vorbitorul a insistat asupra rolului Reginei Maria în aceste evenimente și în procesul Marii Uniri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu