marți, 15 mai 2018

Florin Georgescu a devenit Doctor Honoris Causa al Universității „Vasile Alecsandri”


Valentin Nedef, Florin Georgescu, Carol Schnarovszky
Universitatea „Vasile Alecsandri”, din Bacău, are de marți, 15 mai, al 28-lea Doctor Honoris Causa. Titlul a fost acordat de această dată prim-viceguvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), prof. univ. dr. Florin Georgescu. La ceremonie au participat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, președinți și directori ai celor mai importante societăți comerciale și sucursale bancare din Bacău, președinți ai unor organizații profesionale, profesori și studenți ai universităților băcăuane.

La masa prezidiului ceremoniei au luat loc, din partea Universității „Vasile Alecsandri”, prof. univ. dr. ing. dr.h.c. Valentin Nedef – preşedintele Senatului, prof. univ. dr. ing.– Carol Schnarovszky - rector, prof. univ. dr. Ovidiu Turcu - decanul Facultății de Științe Economice, conf. univ. dr. Marcela-Cornelia Danu – prorector, conf. univ. dr. Costel Ceocea, prof. univ. dr. Mihai Deju – directorul Departamentului Contabilitate, Audit și Analiză Economico-Financiară al Facultăţii de Ştiinţe Economice, și prof. univ. dr. Marin Dinu - Academia de Studii Economice din Bucureşti, membru al CA al BNR.
„Sărbătorim în acest cadru - a spus în discursul de Laudațio prof. univ. dr. Ovidiu Turcu - nu doar o distinsă personalitate a comunităţii academice și ştiinţifice din țara noastră, dar și întreaga carieră a domniei sale, de profesor cu realizări remarcabile și exemplare. Sărbătorim în acelaşi timp, o personalitate publică de primă mărime, prezentă în ultimele trei decenii, în actul de guvernare a țării, în sfera legislativă, în spaţiul prezenței internaţionale a României”.
Tema discursului economistului Florin Georgescu la conferirea titlului de Doctor Honoris Causa a fost „Dezvoltarea economico-socială – obiectivul fundamental al României în perspectivă”, în care a făcut, în stilul său caracteristic, o succintă, dar pertinentă și acidă radiografie a tranziției economiei României după anul 1989 și la trecerea țării de la modernizare la dezvoltare. Vorbitorul a analizat și curentele de gândire economică care fac referire la dezvoltarea unui stat și a reliefat parametrii dezvoltării economico-socială a României, unde a reliefat disparitățile sociale accentuate la care s-a ajuns astăzi.
Un portret al profesorului universitar, al economistului, finanțistului și omului politic Florin Georgescu a făcut, în tușe remarcabile, profesorul Marin Dinu, dar despre personalitatea noului membru al comunității academice băcăuane și despre semnificația primirii sale în această comunitate a vorbit și rectorul Carol Schnarovszky.

Florin Georgescu a absolvit, în 1977, cursurile Facultăţii de Finanţe-Contabilitate, Secţia Finanţe, a Academiei de Studii Economice, unde în 1989 a devenit doctor în finanţe și circulaţie bănească. A fost bursier Fulbright, la Universitatea Henry Block Scholl of Business and Public Administration University din Missouri și a urmat un stagiu de perfecţionare la Institutul Internaţional pentru Dezvoltarea Managementului de la Lausanne, premergător preluării funcţiei de președinte al Băncii Comerciale Române. Tot în 1977 și-a început și cariera universitară, dar a fost, în paralel, inspector financiar la Inspecţia Financiară Bucureşti unde a și devenit director general. În 1976 a intrat în Ministerul de Finanţe, iar în 1992 a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei și Finanţelor și foarte curând, pentru un mandat, ministru de stat și ministrul finanţelor (noiembrie 1992 - decembrie 1996), perioadă în care a avut și poziția de guvernator din partea României la BIRD și BERD.
De la sfârşitul anului 1996 a devenit membru al Parlamentului, pentru două legislaturi, fiind vicepreşedinte, apoi preşedinte al Comisiei de Buget, Finanţe și Bănci a Camerei Deputaţilor. Din octombrie 2004 este vicepreşedinte al Consiliului de administrație al BNR și prim-viceguvernator al Băncii Naționale.
Pe plan european a fost membru al Comitetului de Supraveghere Bancară al Băncii Centrale Europene (2004 – 2010) și membru al Comitetului European pentru Risc Sistemic, între anii 2011 și 2016. Reputatul finanțist are și o bogată activitate publicistică de specialitate.
Academia de Studii Economice i-a decernat diploma „Virgil Madgearu” cu medalie de aur. De asemenea, i s-a conferit titlul științific de Doctor Honoris Causa la Universitatea din Craiova, Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad și Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța.
Este primul președinte ales al Camerei Auditorilor Financiari din România și conduce Asociația Generale a Economiștilor din România și Societății Române de Economie. Statul român l-a onorat cu înalte distincţii: Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler în 2002 și de Ofiţer în 2010, Ordinul „Mediului Industrial și Comercial” în grad de Mare Ofiţer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu