vineri, 25 mai 2018

Fermierii trag noi semnale de alarmă din agricultură


O mie de fermieri, inclusiv din județul Bacău, au participat, miercuri, 23 mai, la Conferința Națională a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR 2018, federație cu reprezentativitate la nivel național a producătorilor agricoli la conducerea căreia se află doi dintre cei mai importanți fermieri băcăuani, Laurențiu Baciu – președinte și Daniel Ciobanu – vicepreședinte, La eveniment au fost prezenți și premierul Viorica Dăncilă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, președinta Comisiei de agricultură din Senat, Doina Silistru, și secretarul general al Asociației Europene a Proprietarilor de Terenuri – ELO, Thierry d’Escaille, dar și reprezentanți ai unor instituții cu profil sau cu tengență în agricultură, ai mediului universitar și academic, ai unor autorități centrale și locale.


Tema dezbaterilor din acest an la Conferință a fost „Agricultura - Prioritate Națională”. Lucrările conferinței au fost precedate de o intervenției a actriței Adriana Trandafir, care a adus un omagiu agricultorilor, celor care trudesc pentru a asigura tuturor hrana. „Agricultura – a spus, în deschiderea evenimentului, Laurențiu Baciu – este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale. În ultimii 28 de ani, însă, ei nu i s-a dat toată atenția cuvenită. Astăzi, locul agriculturii ar fi fost altul în contextul general. Niciuna dintre guvernările de până acum nu s-a aplecat prea des asupra sectorului agricol. Aici sunt foarte multe de făcut și nu întotdeauna cu susținere financiară. E nevoie doar de voință, de aplecare spre acest domeniu”. Au fost date ca exemplu necorelarea dintre ministerele care au tangență cu domeniul agricol, acordarea de ajutoare sociale și celor care ar putea munci, dar refuză, ceea ce accentuează acum lipsa de forță de muncă din agricultură, dar și atâtea probleme pe care le creează agricultorilor chiar autoritățile, legile care încă mai conțin prevederi neadecvate pentru agricultori și lipsa de cadastrare în multe dintre localitățile țării. S-a amintit și de modul în care România susține problemele agriculturii la nivelul Uniunii Europene, care nu a fost totdeauna adecvat, dar s-a amintit și de unele probleme stringente încă nerezolvate de stat, precum efectele pagubelor create agricultorilor de animalele sălbatice, care distrug culturile etc.
Despre dezvoltarea agriculturii românești și implicarea guvernului în acest sector au vorbit și Viorica Dăncilă și Petre Daea, dar și Doina Silistru, iar despre relația ELO cu organizația LAPAR a făcut referire Thierry d’Escaille.

Ce vor fermierii

O bună parte a conferinței a fost dedicată întrebărilor venite de la fermieri și răspunsurilor date de reprezentanții guvernului, în special de ministrul Petre Daea. Președintele Asociației Județene Bacău a Producătorilor Agricoli, Daniel Ciobanu a pus o problemă legată de Codul de bune practici agricole, care prin unele prevederi mai mult încurcă agricultorii, mai ales în condițiile climaterice tot mai dificile din ultimii ani (de exemplu seceta care se face deja simțită). De asemenea, Daniel Ciobanu a cerut mai multă transparență în administrarea terenurilor statului din partea ADS – Administrația Domeniilor Statului. La rândul său, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din comuna Racova, Vintilă Popa, administrator la o școală de șoferi care pregătește și tractoriști pentru agricultură, fost maistru instructor la un fost liceu agricol, a adus în atenția reprezentanților guvernului tocmai problemele apărute în pregătirea tractoriștilor. Agricultura resimte deja puternic lipsa de forță de muncă în domeniu, pentru că în România din 130 de școli de pregătire a tractoriștilor au mai rămas doar opt. Dar și Ministerul de Interne pune acum destule probleme celor care practică meseria de tractorist și chiar celor care ar putea pregăti noi profesioniști.
Despre acest subiect vom reveni, însă cu amănunte.
Laurențiu Baciu la tribuna Conferinței

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu