joi, 3 mai 2018

Fermierii băcăuani țipă după apă și după forță de muncă


  • din aprilie a început să se instaleze seceta, iar plantele au răsărit neuniform și roadele se vor coace la fel
  • nici mâna de lucru nu se mai găsește ușor


În zona Dămienești, una dintre cele mai bune din județ pentru agricultură, se simte tot mai mult nevoia de ploaie. „În ultimul timp – spune unul dintre cei mai importanți fermieri de la noi, Daniel Ciobanu - a plouat cel mai mult 14 litri pe metrul pătrat. Semințele puse în brazdă au probleme cu răsărirea, în sensul că se constată o răsărire neuniformă, cel puțin la porumb, care se cultivă mult în zona noastră. Situația va duce la o coacere tot neuniformă a recoltei. În anul 2015, de exemplu, ne-am trezit în toamnă și cu știuleți uscați, dar și în lapte. Și atunci a plouat târziu, abia prin luna mai”.

În luna iulie, spun meteorologii, va fi o vreme și mai secetoasă. Regimul termic estimat de specialişti pentru următoarele trei luni va fi oscilant, cu valori termice apropiate de normele climatologice, dar şi cu temperaturi peste medii, în timp ce precipitaţiile se anunţă excedentare în mai şi iunie, iar în iulie vor fi deficitare.
Acum, toate plantele suferă de lipsa apei. E prea cald, apa se evaporă repede și mai bate și vântul, care usucă terenul. „Nu-mi amintesc să fi avut așa temperaturi mari încă din aprilie – a precizat Daniel Ciobanu. Au fost și zile cu vânt puternic și nu am putut uda cum trebuie culturile, uniform. Situația nu-i chiar disperată, dar nici cea mai fericită. Plantele care au răsărit au avut un start foarte bun, mai ales la cele pentru care căldura face bine (porumb, floarea soarelui etc.). Dar sunt și plante care nu au răsărit”.

Pariu pe rapiță, probleme cu fertilizatul

Daniel Ciobanu
Foarte multă lume a semănat rapiță, dar aici încă nu s-au anunțat prețurile și fermierii se tem să nu aibă surprize. Unii, însă, au speranțe mari, pentru producții record, dar mai e încă vreo lună și jumătate până la final.
„De fertilizat – ne-a mai spus fermierul din Dămienești - am fertilizat, cu rații mici de uree, să nu dau totul odată, pentru că tot s-au anunțat ploi, dar uite că nu a prea plouat. Ce am administrat pe 1 martie a fost bine venit, dar ce am dat la începutul lui aprilie nu a mai folosit, că nu a mai plouat și substanța activă nu a mai ajuns unde trebuie. Nu mai știm cum să lucrăm”.

Nu se găsesc paznici în ferme

O problemă acută în ferme este și lipsa tot mai mare de forță de muncă de tot felul. Dacă nici irigațiile nu pot rezolva total grijile unui fermier, iată cum apar acum și alte probleme, cu forța de muncă. „La noi – a opinat Daniel Ciobanu - nu-i ca în Occident, să nu prea ai nevoie de paznici în ferme, dar acum nici paznici nu mai găsim. Mai mult: paznicii nu vor să stea singuri la post, ci împreună cu alți colegi, ceea ce încarcă mult costurile de producție totale”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu