sâmbătă, 12 mai 2018

Album unicat și expoziție de ex-libris lansate la Onești

Doina Brumă, Ionut Tenie, Aurel Stanciu, Maria Dohotaru

Galeria de artă a Bibliotecii Municipale «Radu Rosetti» din Onești a găzduit joi, 10 mai, două manifestări prilejuite de același eveniment: împlinirea a 20 de ani de când instituția a lansat, pentru elevi, Concursul național de ex-libris. Manifestările au fost vernisajul unei expoziții cu o parte dintre lucrările realizate de elevi la toate edițiile concursului și lansarea albumului „Două decenii de Ex-Libris la Biblioteca Municipală «Radu Rosetti»”, care cuprinde în peste 140 de pagini lucrări reprezentative făcute în decursul celor 20 de ani, imagini și detalii de la edițiile concursului.

Manifestările au fost dedicate Centenarului Unirii de la 1918, iar la eveniment au fost prezenți prof. dr. Aurel Stanciu - membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România, președintele juriului concursului și, practic, sufletul activităților din concurs, Maria Dohotaru - directoarea Editurii și tipografiei Magic Print, la care a apărut albumul, Doina Brumă – șefa Serviciului relații cu publicul și prelucrare documente al Bibliotecii «Radu Rosetti» și Ionuț Tenie – directorul bibliotecii.
„În România – a spus Aurel Stanciu - nu există o mișcare culturală mai susținută dedicată ex-librisului cum este aceasta din Onești. Unicat este și expoziția de ex-libris vernisată, dar și albumul de ex-libris apărut sub auspiciile primăriei și Bibliotecii Rosetti. Lucrările prezentate la edițiile concursului au fost, pe an ce a trecut, tot mai bune. Au fost mulți oameni care s-au implicat și ne-au sprijinit, inclusiv din primărie. Pentru calitatea expoziției vernisate, propun ca aceasta să devină itinerantă, să ajungă măcar pe la marile biblioteci ale țării. Va avea un efect deosebit”.
Calitatea tipăriturii, dar și a organizării spațiului ei tipografic, pot fi remarcate de la prima lectură. În primele pagini, primarul Nicolae Gnatiuc, Ionuț Tenie, Aurel Stanciu, prof. dr. Teodor Hașegan, membru al juriului și membru al UAP, și Doina Brumă explică cititorului care au fost auspiciile sub care a apărut lucrarea, ce s-a urmărit cu editarea ei și chiar ce este un ex-libris, dar și cum au decurs edițiile concursului.
„Dacă albumul de ex-libris arată bine – a opinat, la evenimentul de lansare Maria Dohotaru -, aceasta se datorește calității lucrărilor din el și echipei care a lucrat pentru acestea. Biblioteca din Onești, de fapt, se impune prin manifestări și acțiuni deosebite, educative”. Ionuț Tenie a precizat că albumul va ajunge în bibliotecile tuturor școlilor din Onești, dar vor fi și destule exemplare pentru împrumut în sălile de lectură ale Bibliotecii Rosetti.
Vernisajul și lansarea albumului au fost urmate, cu sprijinul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – extensia Piatra Neamț, de un recital de pian susținut de Silvia Sbârciu, conferențiar universitar la academia din Cluj-Napoca, președinta Societății Române Mozart și membră a Forumului European de Lied.

„S-a potrivit ca aniversarea Concursului de ex-libris de la Onești să coincidă cu Centenarul Unirii și este minunat. Multe dintre temele abordate în edițiile concursului au fost dedicate unor evenimente din istoria României sau unor personalități ale ei. Iar albumul editat cu acest prilej este o dovadă a calității lucrărilor realizate de elevi în cei 20 de ani”
Aurel Stanciu, președintele juriului Concursului de ex-libris

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu