duminică, 29 aprilie 2018

Ultimul veteran de război din Slănic Moldova a devenit cetățean de onoare al orașului



La 96 de ani, Ștefan Petrea Laslău din Cerdac-orașul Slănic Moldova, ultimul veteran de război în viață de pe Valea Slănicului, a trăit, sâmbătă, 28 aprilie, unul dintre cele mai importante momente ale vieții sale: Consiliul Local i-a acordat titlul de cetățean de Onoare al orașului. Evenimentul a avut loc chiar în preajma sărbătoririi, pe 29 aprilie, a Zilei Veteranilor de Război din România.

Conferirea titlului a fost, practic, o mică ceremonie marcată de reale emoții. „Titlul – a spus primarul Gheorghe Baciu – a fost conferit pentru serviciile militare aduse statului român de Ștefan Laslău în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Domnul Laslău este unul dintre luptătorii pentru integritatea teritorială a României, pentru unirea tuturor românilor, pentru ca noi să avem astăzi o țară liberă”.
La eveniment, alături de consilierii locali au venit membri ai familiei veteranului de război, cele trei fiice ale sale – Antoaneta Ciurlică, Ana Dumitrașcu și Sofia Pipaș, dar și col. (retr.) Paul Valerian Timofte – președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război și al Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor, doi dintre vicepreședinții Asociației Cultul Eroilor, col. (r.) Vasile Ilie și Constantin Dospinescu, și președintele subfilialei Slănic Moldova a Asociației Cultul Eroilor, Cornel Solomon.
Momente din viața și activitatea veteranului Ștefan Laslău au evocat și consilierii locali Ioan Munteanu și Dan T. Cotescu și președintele subfilialei Cultul Eroilor, Cornel Solomon.
Ștefan Laslău a fost, cu Regimentul 10, până în Munții Tatra, în timpul războiului. A parcurs această distanță pe jos. Și tot pe jos s-a întors, la sfârșitul conflagrației, până acasă. A fost rănit și decorat de mai multe ori, ca un militar, dar și ca un om disciplinat și cu mare bun simț, deci cu onoare. Ministrul Apărării Naționale a dat zilele trecute ordinul să se avanseze în mod excepțional, onorific, de la gradul de soldat la cel de colonel, inclusiv, toți veteranii de război care mai sunt în viață, la gradul următor pe care îl au. Astfel, Ștefan Petrea Laslău a devenit sergent (retr.).
Cu acest prilej, Valerian Timofte i-a înmânat placheta „Centenarul Unirii 1918 – 2018” a Ministerului Apărării Naționale. De asemenea, din partea președintelui Asociației Veteranilor de Război, general de armată Marin Dragnea, i-a fost înmânat Diploma de Excelență și o Diplomă Aniversară 19018 – 2018 din partea Asociației Cultul Eroilor.

„Noi, cei care am fost prezenți la evenimentul de la Slănic Moldova, am avut marea șansă de să trăim pe viu Centenarul Marii Uniri alături de un om care a fost pe frontul celui de Al Doilea Război Mondial, iar alături de camarazii săi a jurat pentru rege, pentru țară și pentru întregirea acesteia, a pământului strămoșesc. Pentru veteranii de război, în România doar de 11 ani s-a făcut dreptate. Abia atunci guvernul a hotărât să se sărbătorească Ziua Veteranului de Război. Data de 29 aprilie a fost însă stabilită pentru o astfel de sărbătoare de Regele Carol I în anul 1902, la cererea luptătorilor din Războiul de Independență, la 25 de ani după acesta. Iar după 1990, primul județ care a redat toate drepturile veteranilor de război a fost județul Bacău, dar în România nici astăzi astfel de drepturi nu sunt la nivelul pe care ei îl merită.”
Col. (retr.) Paul Valerian Timofte, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu