duminică, 29 aprilie 2018

Voluntarii care fac bec stațiunea Slănic Moldova




Valea râului Slănic care străbate stațiunea și orașul Slănic Moldova dintr-un capăt în altul a fost din nou luată cu asalt, la sfârșitul săptămânii trecute, de grupurile de voluntari mobilizați de Asociația „Prietenii Slănicului” într-o nouă acțiune de curățenie de primăvară. Voluntarii au adunat sute de saci de pet-uri și de gunoaie pe care și turiștii, dar și localnicii le aruncă pe unde nimeresc.

Fața văratică a acestei primăveri am văzut-o, sâmbătă, 28 aprilie, și în parcul central al stațiunii Slănic Moldova. Discuția dintre două turiste mi-a atras atenția asupra curățeniei din parc. „Cum ai putea să arunci gunoaie la întâmplare într-un loc atât de curat” – spuneau turistele. Am remarcat curățenia prin toată stațiunea, iar împreună cu primarul Gheorghe Baciu am ajuns și la grupurile de voluntari care tocmai ieșiseră la definitivat ceea ce au început în acest an în alte acțiuni de strângere a gunoaielor. Erau elevi de școlile din comună, care acționau și în cartierele Cireșoaia și în Cerdac, dar și mai sus de zona izvoarelor minerale. Alături de ei erau tineri de la Salvamont, consilieri locali și reprezentanți ai primăriei și ai jandarmeriei, dar și membri ai Asociației Prietenii Slănicului. Unii dintre elevi purtau tricouri cu insemnele asociației sau ai stațiunii.
Pe marginea șoselei care traversează orașul erau adunați, din loc în loc, zeci de saci, dar alți zeci de saci de pet-uri erau descărcați în țarcurile amenajate special pentru ele.
La Căminul cultural din Cireșoaia am întâlnit-o, însă, pe
Mihaela Elena Anton, sufletul întregii acțiuni. Mihaela a fost, până anul trecut viceprimar în Slănic Moldova și, evident, cunoaște orașul ca în palmă. Este, însă, o tânără plină de inițiativă și nu ratează nici un eveniment la care poate reprezenta orașul ei. A făcut-o și pe 22 aprilie la semimaratonul organizat în Iași de două organizații, unde a ocupat primul loc la categoria ei de vârstă.
Ne-a vorbit și despre curățenia de primăvară din acest an din Slănic. „Am pornit această inițiativă acum patru ani – a spus Mihaela Elena Anton - prin formarea unui grup care se numește «Slănicul fără gunoaie». În fiecare primăvară am organizat câte o acțiune de curățenie, prin care am încercat să dăm un semnal de alarmă asupra faptului că râul Slănic nu este un loc de depozitare a gunoaielor, a ambalajelor de tot felul. Este o acțiune de voluntariat, iar pe cei mai tineri încercăm să-i recompensăm într-un fel, pentru a-i conștientiza că ceea ce fac este un lucru bun pentru comunitate și pentru viitor. Anul acesta am făcut acțiunea împreună cu Asociația Prietenii Slănicului, dar avem multe alte acțiuni și evenimente sportive, culturale și sociale prin această asociație”.

„Noi vrem să le arătăm oamenilor că râul este frumos și curat și că trebuie să-l păstrăm așa. Celor care mai aruncă gunoaie le va fi rușine altădată dacă acum văd copiii care le adună pe urma lor. Iar noi sperăm ca numărul voluntarilor să crească. În acest an am găsit mai puține gunoaie acolo, ceea ce este foarte bine. În schimb, la acțiunea noastră am văzut copii care nu au mai fost în alți ani. Sunt dovezi că lucrurile se schimbă în bine, pas cu pas.”
Mihaela Elena Anton

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu