luni, 5 februarie 2018

Contract pentru mentenanța sistemului de iluminat public în Bacău



Municipiul Bacău a semnat cu Societatea de Servicii Publice Municipale (SSPM) Bacău contractul „Servicii de mentenanță a sistemului de iluminat public“. Serviciile de întreținere a iluminatului public și materialele necesare lor sunt estimate pentru acest an la 460.675 de lei (manoperă  347.469 de lei, iar valoarea materialelor la 113.206 lei), la care se adaugă TVA în valoare de 87.528 de lei. Contractul a intrat în vigoare luni, 5 februarie, odată cu constituirea garanției de bună execuție și preluarea primei comenzi.

„În Bacău - spune Vlad Ionuț Popa, directorul general al SSPM -, starea sistemului de iluminat public este precară. În ultimii 15 ani s-au modernizat doar 7% din stâlpi și 10% din corpurile de iluminat, în proiecte cu finanțare europeană sau de la bugetul local. SSPM a efectuat și în ultimile patru luni ale anului 2017 servicii de mentenanță ale sistemului de iluminat public al municipiului Bacău, peste 500 de intervenții prin care s-au remediat defecțiuni în toate zonele orașului”.
Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a contractat în cursul anului 2017 un consorțiu de experți (Berliner Energie Agentur (Lider de proiect), Tractebel Engineering (Expert tehnic), Țuca Zbârcea și Asociații (Expert jurist) și TUD Business Consulting (Expert financiar) pentru realizarea unui audit energetic, în vederea realizării unui proiect de modernizare a iluminatului stradal pentru trei municipalități (Bacău, Constanța, Botoșani). Astfel, în perioada octombrie-decembrie 2017 a fost elaborat studiul „AUDIT ENERGETIC AL SISTEMULUI DE ILUMINAT PUBLIC DIN MUNICIPIUL BACĂU“.

Cât de mare este sistemul de iluminat public al Bacăului

Sistemul de iluminat public al Municipiului Bacău este compus în principal din:
- 475 km rețele electrice (în majoritate linii electrice aeriene, în sistem monofazat, bifazat sau trifazat) aferente iluminării a 198 km de străzi, dar și iluminării aleilor pietonale, parcurilor, podurilor, tunelelor, pasajelor (date aferente lunii ianuarie 2017);
- 8.771 stâlpi (dintre care 4.195 stâlpi pe străzile principale, 4.632 stâlpi aferenți străzilor secundare și 56 de stâlpi instalați pe alei pietonale și în parcuri). Stâlpii aferenți sistemului de iluminat public, in majoritate, au fost instalați în perioadele 1970-1999 și 2000-2009.
- 9.084 corpuri de iluminat, care sunt clasificate după cum urmează (conform analizei efectuate în luna februarie 2017): 3.250 corpuri de iluminat cu vapori de sodiu (VS), 5.541 corpuri de iluminat cu vapori de mercur (VM) și 293 corpuri de iluminat cu LED. 
- 186 contoare de măsurare a energiei electrice și respectiv, 147 posturi de transformare.
Proprietarii infrastructurii de iluminat public sunt Primăria Municipiului Bacău și operatorul local de distribuție a energiei electrice E.ON Distribuție România (actual Delgaz Grid). Primăria Municipiului Bacău deține 100% din corpurile de iluminat existente și cca. 72% din stâlpii de iluminat public, restul de 28% aflându-se în proprietatea operatorului local de distribuție a energiei electrice Delgaz Grid.

De ce are sistemul de iluminat public o stare precară

Potrivit studiului BERD, în Bacău în ultimii 15 ani în perioada 2001-2016 s-au modernizat aprox. 7% din numărul de stâlpi (640) și, respectiv, corpurile de iluminat aferente acestora, cca. 10% din numărul total (s-au instalat 620 de corpuri de iluminat cu vapori de sodiu, cca. 6,8 % din total, și 293 de corpuri cu tehnologie LED, reprezentând cca. 3,2 % din total). Modernizarea s-a făcut ca urmare a implementării de proiecte europene cu fonduri nerambursabile sau ca investiții ale administrației locale.
Starea generală actuală a sistemului de iluminat public este precară din punct de vedere al eficienței energetice și respectiv, al stării tehnice a ansamblurilor componente ale sistemului de iluminat (cabluri și stâlpi), pentru că:
          în mare parte, tehnologia folosită este depășită din punct de vedere tehnic și energetic;
          vechimea rețelei de iluminat stradal și a stâlpilor este (cu excepția zonelor reabilitate recent) de peste 40 ani, existând un potențial ridicat de reabilitare/modernizare și reducere a consumului / costurilor aferente;
          consumul de energie electrică este ridicat (cca. 33 MWh/km pe stradă iluminată) comparativ cu un consum al unui sistem de iluminat similar, dar dotat cu corpuri de iluminat eficiente energetic (în multe orașe europene, consumul variază între 10–18 MWh/km pe stradă iluminată);
          nivelul de iluminat (luminanța la nivelul suprafeței) nu este conform standardelor în vigoare pe întreg conturul municipiului;
          sistemul de telemanagement (comandă) și control nu este implementat în sistemul de iluminat public.
Acestora li se adaugă „poluarea vizuala”. Conform HG nr. 490/2011, care completează Regulamentul general de urbanism aprobat prin HG nr. 525/1996, cablurile de utilități publice trebuie să fie amplasate în subteran.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu