miercuri, 14 iunie 2017

IMM-urile consideră subdimensionat Programul Invest România



Ovidiu Nicolescu
Întreprinzătorii mici și mijlocii (IMM) consideră pozitiv „Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA”, pregătit pentru lansare, dar nu cred că accesul redus la creditele bancare va fi rezolvată astfel. Proiectul programului – ne-a informat președinta Patronatului Județean Bacău al IMM, Gina Plantos – a fost analizat de membrii Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Președintele de onoare al acestui Consiliu, prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, a făcut astfel unele observații asupra Programului.

IMM Invest România are ca scop sprijinirea accesului la finanțare a IMM-urilor, prin acordarea de garanții de stat parțiale (50% din creditele pentru investiții și/sau a liniilor de creditare pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 80% pentru centrele de agrement). Programul este conceput a fi multianual, cu alocări anuale ale plafonului de garantare pentru emiterea garanțiilor de stat. Valoarea maximă a creditului ajunge la 10 milioane de lei, iar pentru finanțarea capitalului de lucru de 5 milioane de lei.
„Programul – a spus Ovidiu Nicolescu – este în general o măsură pozitivă. Circa 80% din IMM-uri nu au beneficiat niciodată de un credit bancar, rata celor care au obținut finanțări de 15,3% fiind în scădere raportat la anul 2014 - potrivit BNR. Raportat, însă, la impactul financiar ăi la numărul estimat de 806 beneficiari pentru perioada 2017-2020, programul nu va putea rezolva decât un număr foarte mic de solicitări, problema accesului foarte redus la credite bancare nefiind rezolvată”.
De asemenea, condițiile privind garanțiile colaterale solicitate, garanțiile personale impuse administratorilor/asociaților, comisioanele de administrare și de risc, inclusiv birocrația mare a accesării garanțiilor nu vor permite microîntreprinderilor să primească garanții pentru creditele bancare. La fel, nu sunt prevăzute condiții specifice și pentru implementarea proiectelor cu finanțare europeană, iar regimul special acordat garanțiilor pentru centrele de agrement (80% comparativ cu 50%) nu este fundamentat, nefiind prezentata vreo analiza/strategie pentru acest domeniu selectat. Deși se menționează că se vizează investițiile, proiectul nu prevede niciun criteriu de eligibilitate corespunzător (investiții, creare de locuri de muncă, cerințe calitative, durabilitate, dezvoltare regională etc.) și nici privind implementarea proiectelor cu finanțare europeană.
Față de aceste constatări, CNIPMMR propune, între altele, creșterea substanțială a bugetului programului, dar și pentru garanțiile necesare implementării proiectelor din fonduri europene, inclusiv prin accesarea unor programe ca Junkers, BERD etc., inclusiv fondurile europene. Plafonul garanțiilor de 50% trebuie majorat la cel puțin 80% și la 100% pentru implementarea proiectelor din fonduri structurale. Iar pentru creșterea absorbției fondurilor structurale, garanțiile trebuie să vizeze și patronatele, asociațiile etc. Ar trebui prevăzute criterii obiective și calitative de evaluare și selectare a cererilor de acordare a garanțiilor, pentru a nu lăsa loc arbitrariului sau practicilor corupte.
La fel, ar trebui stabilite limite maxime pentru comisioanele de garantare și de risc, pentru a asigura un nivel rezonabil și atractiv de acces la garanții, iar raportat la garantarea creditelor necesare derulării proiectelor din fonduri europene plafoanele trebuie să permită garanții la valoarea necesara implementării proiectului. Pentru celelalte credite, se recomandă menținerea valorii maxime de 5.000.000 lei/IMM. Sunt necesare și proceduri simplificate și simplificarea cerințelor privind garanțiile colaterale solicitate sau garanțiile personale impuse pentru microîntreprinderi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu