joi, 9 martie 2017

Medalie de aur europeană pentru un maximafilist băcăuan




Vasile Doroș și diploma în grad de aur de la CEM 2017
Președintele Societății Române de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga” din Bacău, generalul de brigadă (r) Vasile Doroș, a fost premiat cu aur la cea de a patra ediție a Campionatului European de Maximafilie (CEM) de la Sestri Levante, Italia. Diploma în rang de medalie de aur i-a fost oferită pentru colecția „George Enescu în suita marilor muzicieni europeni”. Vasile Doroș a fost nominalizat, inițial, ca membru supleant al juriului CEM, dar calitatea de concurent a schimbat această decizie.

La CEM participă, o dată la doi ani, numai câte trei colecții din fiecare țară. La ediția 2017, împreună cu Vasile Doroș din România au mai expus Coriolan Chiricheș (maximafilist din Botoșani, premiat cu Vermeil) și Nicolae Salade (din Sibiu, premiat cu argint), ambii membri activi ai Societății de Maximafilie cu sediul în Bacău, singura societate de acest fel din țară și singura din lume care poartă numele unui mare maximafilist (dr. Valeriu Neaga a fost cel care, în 1957, a înființat prima grupă de maximafilie la Bacău, a patra din lume după Franța, Belgia și SUA, devenind ulterior o personalitate de renume mondial în domeniul filateliei).   În total, expozanții au venit la Sestri Levante din opt țări (Italia, Franța, Olanda, Cipru, România, Austria, Grecia și Spania), dar în afara concursului au fost expuse și patru colecții din Italia, din Hong Kong și din Egipt.
România s-a clasat pe locul al patrulea la acest campionat, după Olanda, Franța și Spania și înaintea Italiei, Greciei, Austriei și Ciprului.
Vasile Doroș a mai primit și un premiu special din partea Federației de Filatelie a Ciprului, un frumos trofeu care întruchipează o navă antică „simbol al comunicării între oameni din timpuri foarte vechi”.
Distincția CEM este prima medalie de aur pe care Vasile Doroș și România o primesc la acest campionat european. De fapt, este prima medalie de aur a acestei colecții în afara țării la un campionat de un asemenea nivel. La acestă manifestare au mai fost apreciate cu aur, respectiv Aur Mare, două colecții din Olanda. Astfel, Olanda a fost declarată câștigătoarea CEM 2017, fapt ce îi dă dreptul să organizeze a cincea ediție a Campionatului, peste doi ani.
Colecția „George Enescu în suita marilor muzicieni europeni” a ajuns pe panourile expoziției din Sestri Levante în numai 72 de file, număr impus de regulament, dar aceasta cuprinde în total 128 de file. Tematica ei a fost abordată de Vasile Doroș și în excepționala sa lucrare „George Enescu în constelația muzicii universale”, apărută în anul 2005, care recompune traseul real geografic pe care marele compozitor l-a parcurs de-a lungul existenței sale muzicale. Și cartea a fost premiată, cu argint și aur, la expoziții naționale și mondiale de filatelie, distinsă cu Diploma de onoare la Campionatul European de Maximafilie din Franța în anul 2005 și declarată „Cartea anului 2005” la Târgul Internațional de Carte Românească de la Iași.

„Destinată celor care iubesc imaginile colorate ale timbrelor poștale, maximafilia este o disciplină care are drept scop colecționarea de ilustrate (cărți poștale) maxime. Cartea maximă bijuteria timbrului este rezultatul reuniunii unui timbru, a unei cărți poștale și a unei ștampile, prezentând între ele o maximă concordanță. Reuniunea acestor trei elemente permite obținerea unui document filatelic plăcut, estetic și variat”.
Vasile Doroș, președintele Societății Române de Maximafilie „Dr.Valeriu Neaga”

Coperta albumului
„George Enescu în constelația muzicii universale”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu