marți, 22 noiembrie 2016

Românul s-a născut poet și antreprenor



Aproximativ jumătate dintre români (52%) au o atitudine pozitivă față de antreprenoriat. O fi de bine, o fi de rău? Până la urmă nu putem avea în țară numai antreprenori, pentru că mai este nevoie și de pălmași, adică de cei care să execute ordinele antreprenorilor. Dar, dacă vorbim de jumătate dintre noi cu această atitudine, putem spune că românul este născut și poet și antreprenor.
Să spunem însă și că procentul pozitiv al amatorilor de antreprenoriat constatat recent la noi de un studiu sociologic, inițiat de una dintre cele mai de succes afaceri de familie din lume și una dintre cele mai importante companii internaționale de bunuri de larg consum, este atât sub media europeană (74%), cât și sub cea globală (77%).
Un expert academic implicat în acest studiu a observat, totuși, că românii manifestă în continuare o atitudine în general pozitivă față de activitatea de antreprenoriat, această atitudine fiind mai pronunțată în rândul populației tinere și educate. Dar, chiar și așa, intenția românilor de a-și dezvolta propria afacere rămâne mai mult o dorință, fiind mult mai scăzută față de media europeană sau de cea internațională.
De fapt, ce își doresc românii de la viața de antreprenor? Păi, 42% au optat pentru independența față de un angajator (pe principul „să fiu propriul șef”), 41% doresc „posibilitatea unui al doilea venit”, 26% au ca scop principal „propria împlinire și posibilitatea de a-și pune în practică ideile”, 19% vor „o mai bună compatibilitate între familie, timp liber și carieră”, iar 13% vizează „să se întoarcă pe piața muncii, ca alternativă la șomaj”.
Concluziile le poate trage fiecare. Mai ales antreprenorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu