luni, 21 noiembrie 2016

„Brokerul fugar” Cristian Sima s-a întâlnit cu fanii săi din Bacău



Cunoscutul broker pe piața de capital Cristian Sima, dar și controversat om de afaceri, „brokerul fugar” - cum îi place să se autodefinească după ce în anul 2012 a părăsit România acuzat că ar fi pierdut mai multe milioane de euro din portofoliile pe care le administra în numele mai multor clienți, dar, se pare, implicat și în jocurile politice la nivel înalt, a poposit diminică (20 noiembrie) seara în Bacău. Invitat de un grup de tineri prieteni, Cristian Sima a avut, astfel, prilejul să-și lanseze și la noi cartea „Marea Spovedanie a brokerului fugar”, apărută anul trecut la Editura Integral, dar și să dialogheze cu cei 15 – 20 de băcăuani care au ținut să-l vadă.
 


Cristian Sima locuiește, în prezent, în Elveția, iar în România se află doar de câteva zile. „După patru ani de la plecarea din țară - a spus brokerul - am considerat că ar fi interesant să ajung în mai mute orașe de provincie din România. Nu atât pemtru a populariza cartea, care s-a și vândut în totalitate, dar foarte multă lume are să-mi pună diverse întrebări, mai ales incomode. De altfel, eu răspund și pe Facebook la orice întrebare”.
Cristian Sima recunoaște că nu este un scriitor, ci un matematician în primul rând, dar a cochetat la viața sa și cu lieratura și cu ziaristica în diversele ei forme. Pasiunea vieții sale a fost, însă, de departe, piața de capital. Doctor în matematică, dar și cu ceva practică pe piețele de capital din Italia, Franța și de la Londra, Sima a fost unul dintre primii investitori locali care a deschis o firmă de brokeraj dedicată piețelor internaționale, WBS Holding. A fost și membru al Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, dar implicat și în afaceri imobiliare, inclusiv în presă, prin portalul de știri Hotnews. A fost și președinte al Bursei de Mărfuri din Sibiu, până la plecarea sa din țară, acuzat că a pierdut 3,5 milioane de euro, banii săi și ai clienților săi.
O astfel de viață este descrisă, în unele dintre aspectele ei în cartea „Marea Spovedanie”, un veritabil jurnal, despre care autorul însuși spunea „Vă rog să o luați ca pe o operă literară, pentru că «opera literară» abundă de detalii din culise, de dezvăluiri despre legăturile lui Cătălin Predoiu cu clanul Ponta-Cazanciuc, agenți CIA infiltrați în bănci, războiul Serviciilor sau modul în care am fost forțat să plec de la Hotnews. Va urma și un al doilea volum, poate și al treilea, să vedem”.
Discuțiile de la întâlnirea din Bacău au vizat, însă, și opiniile brokerului asupra dezvoltării actuale a economiei și a societății românești, chiar cu unele inflexiuni politice, deși Cristian Sima se declară în afara oricărui interes politic. ~n comentariile sale, ca și în cele cuprinse în carte, apar o mulțime de personaje importante ale mediului politic și economic de la noi, între care și celebrul Viorel Hrebenciuc, dar nu numai.
Cristian Sima este un om cu carismă, dar și cu har narativ, iar poveștile sale pot impresiona pe oricine, dar mai ales pe cei care cochetează cu piața financiară sau chiar cu piața de capital.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu