joi, 10 noiembrie 2016

Diabetul la control: Analize medicale gratuite în Bacău


Zeci de persoane au trecut, joi, 10 noiembrie, prin fața medicilor și asistentelor de la compartimentul „Promovarea sănătății și educație pentru sănătate” a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău, pentru analize gratuite într-un screening de depistare a diebetului. Acțiunea este una tradițonală și este organizată în fiecare an, în parteneriat cu DSP, de Lions Club Moldova, în preajma Zilei Mondiale a Diabetului, celebrată în fieare an pe 14 noiembrie.

„Am efectuat determinări pentru glicemii, colesterol și trigliceride – ne-a declarat șefa compartimentlui „Promovarea sănătății”, medicul Cristina Matanie. Am luat pacienților și tensiunea arterială, pentru că diabetul zaharat, dislipidemiile, și hipertensiunea arterială sunt factori de risc ai bolilor cardiovasculare (accidentul vascular cerebral și infarctul de miocard)”.
La controlul medical au venit persoane de diferite vârste, iar medicii le-au explicat cum se manifestă diabetul și ce măsuri trebuie aplicate pentru prevenția sau pentru tratamentul lui. „Mesajul nostru – a precizat Cristina Matanie - este că chiar dacă ne simțim bine, periodic trebuie să ne controlăm tensiunea arterială, să facem analize medicale, pentru că de multe ori sunt boli care evoluează mult timp fără simtomatologie sau cu o simtomatologie ștearsă”.
Diabetul zaharat este o afecțiune în creștere în rândul populației și este prezent la mult mai multe persoane despre care se știe deja, pentru că nu toată populația a făcut măcar un rând de teste simple. Boala a luat amploare în ultimii ani, unul dintre factori fiind stilul de viață nesănătos.

Lions Club Moldova, care împlinește în această lună 25 de ani de la înființare, este primul club Lions din Bacău. Unul dintre obiectivele sale, în misiunea de a servi comunității din care face parte, este lupta împotriva diabetului și a efectelor sale. Astfel – ne-a spus past-presidentul clubului, Ion Mocanu -, de 24 de ani în Bacău este organizată și Tabăra pentru copii insulinodependenți. „Tabăra – a precizat Ioan Mocanu – ne reprezintă la nivel național. Este organizată pentru copii depistați de medicul diabetolog de la Spitalul de pediatrie din Bacău. Sub supraveghere medicală permanentă, timp de zece zile, vara, cu cazare, masă și medicație, organizăm tabăra în care educăm copiii pentru tot restul vieții în legătură cu afecțiunea lor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu