marți, 15 noiembrie 2016

Ziua Mondială a Luptei Împotriva Diabetului marcată în Bacău și Comănești




La Comănești
Ziua Mondială a Luptei Împotriva Diabetului Zaharat, marcată în fiecare an pe 14 noiembrie, a fost celebrată în Bacău și Comănești de cluburile Lions. Acestea au programat acțiuni specifice de informare a cetățenilor cu privire la cauzele și efectele bolii și, cu sprijinul partenerilor de specialitate, au derulat campanii penru testarea gratuită a glicemiei și a tensiuunii arteriale pentru persoanele interesate.

Piața Tricolorului din Bacău a fost, luni, 14 noiembrie, colorată intens de zeci de baloane albastre și galbene împărțite trecătorilor de copii aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copiilor (DGASPC). Ei au venit acolo la inițiativa Lions Club Moldova, care în parteneriat cu DGASPC, dar și cu Direcția pentru Sănătare Publică (DSP) au organizat distribuirea de baloane și de pliante cu sfaturi privind prevenirea diabetului zaharat. Cu numai patru zile înainte, cu sprijinul DSP, care a asigurat gratuit teste glicemice, tot prin inițiativa Lions Club Moldova zeci de persoane au trecut prin fața medicilor și asistenților medicali pentru a afla dacă au probleme cu astfel de parametri de sănătate.
Manifestarea din Bacău
„Acțiunea de luni – ne-a declarat președintele în exercițiu al clubului, avocatul Gabriel Crîșmaru – a avut scopul de a preveni și de a informa cetățenii cu importanța consecințelor acestei boli, pentru a-i diminua efectele, în ipoteza în care boala apare. Aceasta este aparent simplă, dar are consecințe extraordinare dacă nu este tratată, dacă nu este cunoscută și mai ales dacă nu este prevenită. De 24 de ani, Lions Club Moldova, care anul acesta împlinește 25 de ani, organizează și o tabără pentru copii insulino-dependenți. Cei mai defavorizați, în acest caz, sunt copiii care nu știu ce e diabetul, dar care trebuie învățați și pregătiți psihic pentru ea”.
Comănești
Ziua Mondială a Luptei Împotriva Diabetului Zaharat a fost marcată pentru prima oară și la Comănești, de Lions Club Comănești, în parteneriat cu Primăria, cu subfiliala Comănești a Crucii Roșii, cu Spitalul orășenesc „Ioan Lascăr”, Cabinetul medical individual Carmen Mădălina Bobeică, farmaciile Iris Farm și Imunitas, Școala Postliceală Sanitară Comănești și Lions Club Sanity Bacău.
Astfel – ne-a informat organizatoarea acțiunilor, Olguța Lungu Tranole - în prima parte a zilei de luni au fost făcute testări ale glicemiei și tensiunii arteriale și a avut loc simpozionul „Diabetul – cauze, prevenție”. După prânz, participanții la acțiuni s-au îndreptat spre oraș într-un marș al baloanelor albastre, pentru a scoate în evidență importanța mișcării în prevenția diabetului. În final, cele 300 de baloane albastre au fost dăruite copiilor de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, care au conturat un cerc albastru în parcul din centrul orașului.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet, și a devenit zi oficială a Națiunilor Unite în 2007.
Marșul baloanelor albastre, în Comănești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu